"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yıldızlar, galaksilerin ışık yılı hızları ve Mi’rac

Ali FERŞADOĞLU
02 Nisan 2019, Salı
Peygamber Efendimizin (asm), ışık yılının belki de milyarlarca kat hızıyla, Nur-i Muhammedi ile “çok kısa bir zamanda” Mescid-i Haram/Kabe’den Mescid-i Aksa’dan Sidretü’l-Münteha’ya-yaratılmışların bilgilerinin tükendiği, ötesine geçemediği son sınıra yükselişi-gidip gelmesidir.

Bu akıl almaz yolculuğu dünya kanunlarıyla nasıl izah edebiliriz?

Mi’rac bir mucizedir. Gözle gördüğümüz ve akıl, ilim, fikir ile hesapladığımız “kudret mucizelerinin” hangisinin hayatını ve hızlarını aklımız alıyor ki!

Mesela, galaksi ya da gök ada, kütlesel çekim kuvveti ile birbirine bağlanmış olan yıldız sistemlerdir. Bir galaksideki yıldız sayısı 10 milyon ile 1 trilyon arasında değişmektedir.

Güneş, Samanyolu Galaksisi’ndeki yaklaşık 200 ila 400 milyar yıldızdan sadece bir tanesidir.

NASA Hubble uzay teleskopunun son sayımına göre (15/10/2016) 2 trilyon galaksiye ulaştı. Keza, son sayımlarda kainatın yarıçapı 47 milyar ışık yılı hesaplandı.

Işık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafe anlamına gelir. Işık saniyede 300.000 kilometre yol kat eder. Yani bir ışık yılı yaklaşık 9.500.000.000.000 kilometredir (Dokuz buçuk katrilyon kilometre).

Ve “Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz.” (Zariyat Suresi, 51/47.) Mealindeki ayete göre de, gittikçe genişlemektedir ve sonraki hesaplamalarda çapı büyüyecektir.

Yani, kâinatta herşey tekamül kanununa tabidir. Moleküller, hücreler, insanlar gibi her şey doğar, büyür, genişler ve ölür! Yıldızlar da, samanyolları da…

Bazı cisimlerin hız meselesine gelince: Dünyamızın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı saatte 1670, güneşin etrafındaki dönüşü 108.000 kilometredir.

Dünyamızdan 1.300 (bir milyon üç yüz bin) defa büyük ve 333.000 katı ağılığında olan güneşin saatteki hızı 72 bin kilometredir.

Utah Üniversitesi araştırmacıları kâinatın en hızlı yıldızının saatte 1 milyon 600 km hızla yol aldığını keşfetmiş.

Kâinattaki en devasa “Hercules-Corona Borealis Büyük Duvarı”, 10 milyar ışık yılı uzunluğunda ve içerisinde milyarlarca galaksi bulunuyor, büyüklüğünü hayal etmek bile güç.

Işığın hızı saniyede 300 bin kilometredir/300.000 kilometre/saniye. Saatte, 10.800.000 kilometre. Bu kudret mu’cizelerini aklımız alıyor mu?

İçlerinde katrilyonlarca yıldız bulunan trilyonlarca mucize galaksileri yine mucize çok astronomik hızlarda döndüren Kadir-i Külli Şey, nuraniyet kazandırdığı Nur-u Muhammedi’yi (asm) bir mu’cize ile kaç katrilyon hızla gittiğini hayal bile edemeyeceğimiz Burak’a bindirip bir anda Mescid-i Haram/Kabe’den Mescid-i Aksa’ya ve oradan da, gayb alemi, maddeötesi, fizikötesi zaman birimi hızıyla Sidretü’l-Münteha’ya yükseltemez mi?

Hayal ve havsalamızın almayacağı kadar şu nihayetsiz fezada-izafi olarak nihayetsiz, yoksa sonu vardır-sayısız trilyonlarca galaksilerin, herbirindeki sayısız yıldızların inanılmaz hızları ve farklı zaman boyutlarını tesbit ve keşf eden insanoğlu, Peygamberimizin de (asm), bizzat bedenen Mescid-i Haram/Kabe’den Mescid-i Aksa’ya ve oradan da gayb alemlerine gitmiş, Sidretü’l-Münteha’ya kadar yükselmiş ve gelmiş. (Bazı İslam hükemasının/filozoflarının, “Bedenen değil, ruhen, manen gitmiştir” şeklindeki düşünceleri de çürümüş oldu.)

Arapça “yukarı çıkmak, yükselmek” anlamına gelen Miraç, Kur’ân-ı Kerim’in İsra ve Necm Surelerinde Peygamber Efendimizin (asm) mucizevi şekilde Mescid-i Aksa’ya yaptığı “isra/gece yolculuğu ve Sidretü’l-Münteha’ya/yaratılmışların bilgilerinin tükendiği, ötesine geçemediği son sınıra yükselişi bildirilmektedir.

Hicretten bir buçuk yıl önce, miladi 621 yılı başlarında gerçekleşen Mi’rac mucizesi, Hz. Muhammed’in (asm), Mekke’den Kudüs’e oradan semalara yükseltilerek, melekût âlemini tayaran ile seyeran eylemesi ve Cenab-ı Hak ile aracısız mükâlemede bulunmasıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de miraç, “Kulu Muhammed’i gecenin az bir bölümünde kendisine bir kısım âyetlerimizi göstermek için, Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir. İşiten ve gören O’dur.” (İsrâ Suresi, 17/1.) mealinde nazara verilir.

Mescid-i Haram’dan/Kâbe’den, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya kadar olan yolculuğuna “İsrâ/ gece yolculuğu”, Mescid-i Aksâ’dan göklere yükselip, madde âlemini aşmasına da “mirac” denir. (Kudüs ile Mekke arası kuş uçuşu direkt mesafe 1243, karayolu ile 1.484 kilometredir)

TEBRİK: Mübarek Mi’rac gecenizi tebrik eder; cemaatimiz, cemaatlerimiz, milletimiz, ülkemiz, özellikle İslam alemi için hayırlara; mazlum, mağdur ve masumlar için kurtuluşa; insanlık için hidayete vesile olmasını Raman-ı Rahim-i Feyyaz-ı Mutlak olan Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.

Okunma Sayısı: 3019
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali R. Yardimoglu

    2.4.2019 02:32:24

    ..cok teknik ozetde, mukemmel 1 yazi.....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı