"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir kudret şaheseri: Karasinek

Ali Rıza AYDIN
13 Ekim 2016, Perşembe 09:15
Doğudan batıya, kuzeyden güneye; insanların yaşadığı en soğuk iklimden en sıcak iklime kadar bütün meskûn yerlere yayılmış olan karasinek, bütün sineklerin % 90’ını meydana getirmektedir.

Böceklerin aksine iç iskelet sistemine sahip olmayan karasineği Yaratan, buna mukabil ona, harika avantajlar kazandıran ve saniyede 200 defa kanat çırpmasını sağlayan kitin’den1 yapılma sert dış iskeletle donatmıştır.

Halter denen denge organıyla, en üstün uçma kabiliyeti bahşedilerek âdeta usta bir “hava akrobatı” olan karasinek, kanatların yüzeyine ve başının arka kısmına yerleştirilen hassas duyu organları, uçuşa dair mesajları anında beyne nakleder. Uyarıcı sistemler bu hayati öneme haiz durumu beyne iletirler. Havada tur atarken, koku alıcılarıyla besinlerin yerini tayin etmeye çalışır.

Bu özelliklere sahip olan karasineklerin reflekslerinin, yani ani hareket kabiliyetinin, insandan on kat fazla olduğu kabul ediliyor. Bunun içindir ki, günümüzün modern uçaklarının hareket kabiliyetini arttırıcı teknolojiyi keşfetmede, mühendislere ilham kaynağı olmaktadır.

Uyarıcı sistemler bu hayatî öneme haiz durumu beyne iletirler. Havada tur atarken, koku alıcılarıyla besinlerin yerini tayin etmeye çalışır. Besin kokusu arttığında da “iniş programını” harekete geçirir. İndiği yerde, ayaklarındaki tat alma organı besinin tatlı, tuzlu veya ekşi olup olmadığını algılar ve beyne iletir.

Karasineklerin kısa, ama yoğun ve üretken bir hayatı vardır. Yumurtaları 25 derece sıcaklıktaki nemli bir yere bırakmaları hâlinde, yumurtalar, 10 saat gibi kısa bir zaman zarfında açılırlar. Çıkan larvalar organik maddelerle beslenir ve sıcak havada ortalama yedi ilâ sekiz günde sinek olarak uçar.

Nisan ayı ortalarında yumurtasını bırakan bir karasinekten gelen neslin, aynı yılın Eylül ayı ortalarında bıraktığı yumurta sayısı 5 trilyonu geçer. Başka bir ifadeyle, bir gramın % 1’i ağırlığındaki (yaklaşık olarak 70 sinek 1 gr ağırlığındadır) bir sineğin devamı olan nesillerden 80 bin ton ağırlığında bir sinek ordusu meydana gelir.

Karasinekler sıcaklığa bağlı olarak 2-3 hafta yaşarlar.

Karasineklerin yılda 8-10 defa yumurta verdiği ve bu surette, bir senede 250 milyar karasineğin hayata gözlerini açacağı ifade edilmektedir.

Uzunluğu 5-8 mm arasında değişen ve genellikle koyu gri veya siyah renkte olan Karasinek, sahip olduğu kırmızı birleşik göz ya da petek göz yapısına sahiptirler. Karasineğin gözleri, yaklaşık olarak 4000 “ommatidium”dan; yani, 4000 adet nokta gözden oluşmaktadır.

Günümüzdeki halihazır ileri teknoloji erbabına, “Susunuz! Beşerin cüz-î ihtiyârıyla kesb edilen bütün ince san’atlar ve bütün nâzik cihazlar toplansa, benim küçücük vücudumdaki ince san’at ve nâzenin cihazlar kadar acîb olamaz” (Sözler, 241) cümlesiyle teknolojiye meydan okuyan ve küçük gövdesiyle büyük görevlerde istihdam olunduğunu lisan-ı hâliyle ifade eden Karasinek, görüldüğü üzere, Hâlık-ı Kâinat’ın emsalsiz kudretinin mücessem bir şaheseridir.

Dipnot: 1- Eklembacaklılar tarafından dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata “kitin” denir.

Konuyla ilgili makaleler:

Hayatla ilgili sorulara cevap veren sinek

Modern bilimin en önemli buluşlarına ön ayaklık eden meyve sinekleri hayatla ilgili büyük sorulara cevap veriyor.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/hayatla-ilgili-sorulara-cevap-veren-sinek_406729

Okunma Sayısı: 3145
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı