"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Düşünüp tutasınız diye”

Ali Rıza AYDIN
24 Ocak 2019, Perşembe
Her Cuma günü minberden, Cuma Hutbesi’nin sonunda, hazır bulunan cemaate; onların şahsında da, bütün insanlara duyurulan; okunması da, dinlenmesi de farz olan İlâhî emir:

“Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder; çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğütler veriyor.” 1

Bu sûrenin hemen ardından, Cenab-ı Hakk’ın bizden istediği ve manası itibariyle Müslüman’da olması gereken karakter yapısı, ana başlıklarıyla, imam efendi tarafından mealen özetlenir:

Âyette ifade edilen bu “öğütler”; yani, Allah’ın emir ve yasakları, ehemmiyetine binaen haftada bir, ayda dört ve senede elli iki defa minberden, orada bulunan mü’minlere okunur, tebliğ edilir.

Bu tebligattan anlaşılması gereken husus şudur:

 (Allah Teâlâ bu âyette Dünya nizamını sağlayan üç esası emrediyor; buna karşılık üç çirkin davranışı da yasaklıyor.

Emrettiği esaslar:

Adalet, ihsan ve akrabaya yardımdır.

Yasakladıkları ise:

Fuhuş, münker ve zulümdür.

Adalet: Peygamber Efendimize (asm), “Suçu işleyen kızım Fatıma bile olsa cezasını veririm” 2 anlayışıyla her şeyi tam olarak yerine getirmek,  davranış ve hükümde doğru olmak, herkesin hakkını vermek ve ölçülü davranmaktır.

İhsan: Başta anne ve babalara olmak üzere iyilik etmek, hayır yapmak, bağışta bulunmak ve emredilen şeyi gerektiği gibi yerine getirmek demektir. İbadette ihsan ise; Hz. Peygamber’in (asm) “Cibrîl hadisi” diye bilinen hadis-i şeriflerinde geçen,  “Allah’ı görür gibi” 3 ibadet etmektir.

Akrabaya yardım: Uzak yakın akrabaya iyilik etmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara karşı iyi davranmaktır.

Fahşâ: Kötü ahlâk, yani zina manasına da gelen fahşâ, sınırı aşan her şey; yalan, iftira gibi söz ve fiille işlenen günah ve çirkinliklerdir. Bunlar insanların en fena halleridir.

Münker: “İnkâr edilen, karşı çıkılan, reddedilen” manasına da gelen münker, şeriat ve aklıselimin beğenmeyip fena kabul ettiği, insanın vicdanını rahatsız eden iş davranış demektir.

Cenab-ı Hak, “Kim, şeytanın adımlarına uyarsa, şüphesiz o fuhşiyatı ve münkeri emreder” 4 buyurmaktadır.

Bağy: Sözlükte, haktan ayrılmak, zulmetmek, haddi aşmak, insanlara karşı üstünlük iddia edip onları, zulüm ve baskı altında yaşatmak manasına geldiği gibi; fıkıh terimi olarak da, “Allah’a karşı gelme, dinin çizdiği sınırları aşma” 5 manasını ifade etmektedir.

Yukarıdaki âyetin sonu,  “O, düşünüp tutasınız diye size öğütler veriyor” diye bitiyor.

Bilindiği üzere, öğüt, uyulsun ve tutulsun diye söylenir.

Bunu söyleyen, Allah (cc) olduğuna göre; emirdir!

Elbette ki, tutana…

Dipnotlar:

1- Nahl Sûresi, 90. 2- Buhârî, Enbiyâ, 54; Müslim, Hudûd, 8-9. 3- TDV İslâm Ansiklopedisi, 21: 544 (Buhârî, Tefsîr, 31/2, Îmân, 37; Müslim, Îmân, 1). 4- Nûr Sûresi, 21. 5- TDV İslâm Ansiklopedisi, 4: 451.

Okunma Sayısı: 27161
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı