"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ölüm, en tesirli ders olmalı!

Ali Rıza AYDIN
02 Nisan 2015, Perşembe
Her bir olay, yaşanan her bir hadise, bize bir ders, bir ibret levhası olması gerekir.

Böyle olması beklenirken, bu durum çoğu zaman ünsiyet veya ülfetle, ya fark edilmiyor, ya da dikkate alınmıyor. Sanki biz bu dünyanın sâkinleri, bu toplumun fertleri değiliz! “Bana değmeyen yılan bin yaşasın” mantığıyla, olup bitenlere, kırılıp dökülenlere karşı son derece ilgisiz ve duyarsız bir tavır içinde yaşıyor, gidiyoruz.

Hâdiselere karşı bakış perspektifimiz alelekser böyle olduğu gibi; âhirete göçenlerimiz, onlar için kazdığımız kabirlerimiz de, bizde fazla bir iz bırakmıyor. O günlük, o anlık taziyeden; birkaç “ah vah”tan başka dilimizde ne bir nedâmet kelâmı, ne de bizi, içinde sürüklenip gittiğimiz gaflet selinden sahili selâmete çıkaracak bir nasihat dökülüyor. 

Belki bu hususta genelleme yapmak uygun düşmeyebilir, hüşyar kimselerin hakkını ketmetmek olabilir, ama vakıa o ki, birçoğumuz böyleyiz.

Cenaze çıkan evlerde mükellef ziyafetler… Merasimin ardından konuşulan siyasetler… Hatta yarım ağız şaka şamata, ufak yollu kahkaha… Hani nerede, birkaç saat önce mezaristandaki halimiz? Üzüntü yok, hüzün yok, endişe yok, fikretmek yok.

Öyle ya, mevta, orada; hayattakiler, burada; zaten bizler de dünyamızı imar etmiş, âhiretimizi mamur etmiş olduğumuza göre!… 

Dostlar! Ölüm bizi ürkütmüyor, tefekküre sevk etmiyor.

Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de, Afganistan’da gün yok ki, yüzlerce insan ölmesin; zalimlerin insanlık dışı taarruzlarıyla paramparça olmasın. Gün yok ki, onlarca insan trafik kazalarında can veriyor dikkatsiz, tedbirsiz, bilgisiz şoförlerin eliyle. Sadist bir adam pilot kabini kilitliyor, kaptan pilotu devre dışı bırakıyor ve yüz elli insanı bir kalemde katlediyor. Ve biz, televizyonumuzun başına oturuyor, futbol maçı izler gibi çayımızı yudumlayarak olanları, bitenleri izliyoruz titremeden, tüylerimiz ürpermeden. “Bir gün ben de…” demeden, ahiret endişesine düşmeden. 

Esefle ifade etmek lâzım ki, Ölüm bizi ürkütmüyor, kabir bize ders vermiyor. 

Neden? Elbette ki, cehaletten.

“Cahil cesur olur” derler ya, her halde cesaretimiz, cehaletimizden olsa gerektir.

Her canlının mukadder sonu ve her insana en etkili nasihat edici olan; ahiret yurduna onu tattıktan sonra ulaşılan ölümün bize bırakması gereken mesajını önceliklerimizin ön sırasına koyarak hep “aklımda, aklımda” demeli, her lâhza, ebedî hayatımızdaki daimî saadetimizi düşünmeliyiz. Yani, ölmeden önce ölmeliyiz.

Cennet-i a’lânın hayaliyle, oraları kazanmak dileği ile...

Okunma Sayısı: 1403
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M.YILMAZ

    2.4.2015 15:37:35

    derin bir tefekküre pencere aralayan yazınız için "Allah razı olsun"

  • Naim Gümüş ay

    2.4.2015 14:05:26

    Ağabey bizlerde yaşca büyük olana ve ilimin her türüyle uğraşana saygıdan dolayı hocam deriz. Saygılar sunarım teşekkür ederim verdiğiniz cevaba.İyiliğe devam.

  • Ali Rıza Aydın

    2.4.2015 12:45:42

    Muhterem Naim Bey, ben hoca değilim, araştırmacıyım, ama yine de iltifatınıza teşekkür ederim. İnşaallah sizlerin dualarınız hürmetine doğru şeyler yapmaya, doğru bilgiler aktarmaya muvaffak oluruz. Sorunuza gelince: İyilik her Müslüman’ın vazgeçilmez şiarı değil mi? Kötülük kim ne kazanmış ki? Öyle olunca, Lokman Hekim’in şu hikmetli sözlerini yâd etmek size cevap sadedinde en doğru olanıdır sanırım: “Allah’ı ve ahreti unutma; yaptığın iyiliği ve gördüğün kötülüğü ise unut!” Yani, iyiliğe devam. Selâm ve dualarımla…

  • Naim Gümüş ay

    2.4.2015 10:06:38

    Hocam bir önceki yazında soru sormuştum bu hafta cevaplarsın diye bekledim. Cevap yok. Ben birine iyilik yapıyorum o bana kötülük ben yine iyiliğe devam ediyorum ve yine kötülük görüyorum bunu açıklarmısın ne yapmalıyım saygılar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı