"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üç aylar ve Receb-i Şerif

Ali SANDIKÇIOĞLU
04 Nisan 2016, Pazartesi 09:59
Cenâb-ı Allah’a nihayetsiz hamdü sena ve şükürler olsun ki, yeniden mübarek üç aylara kavuştuk.

Bilindiği gibi üç ayların ilki Receb-i Şeriftir. Bu ay içinde İslâm âlemi için çok önem taşıyan iki önemli gece (Regaip ve Mi’rac) vardır. Receb-i Şerif Müslümanlar için Cenâb-ı Hakk’ın umumî af ilân eylediği Ramazan-ı Şerif ayının müjdecisi faziletli, bereketli, mübarek bir aydır.

Aynı zamanda Kur’ân-ı Kerîm’de de ifadesini bulan Receb-i Şerif Eşhuru hurumdan (haram, yani muhterem aylardandır.) Eşhuru hurum: Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır. Receb-i Şerif kameri ayların yedincisidir. Receb-i Şerifin başka isimleri de vardır. Bunların önemlilerinden birisi de Receb-i Şerife Şehrullah denmesidir.

Peygamber Efendimiz (asm) “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır” buyurmuştur. Bu mübarek aylarda yapılan ibadetlerin mükâfatı kat kat olacağı gibi, işlenen günahların karşılığı da kat kat olacaktır.

Kur’ân-ı Kerim’de Hz. Allah (cc) şöyle buyuruyor: ”Allah indinde (katında) ayların adedi muhakkak on ikidir. Allah’ın (cc) gökleri ve yeri yarattığı günkü sayısında (hak takviminde) mukarrer ve muharrerdir. (kararlaşmış ve yazılmıştır.) Bunlardan dördü haram olanlardır. Bu en doğru dindir. Onun için bu aylarda nefislerinize zulm etmeyiniz.

Bununla beraber müşrikler sizinle toptan harp ettikleri gibi, sizde onlarla toptan harb edin ve biliniz ki Allah fenalıktan sakınanlarla beraberdir. Bu âyeti kerimedeki nefsinize zulm etmeyiniz kısmını Bayezid-i Bestami Hazretleri şu şekilde tefsir etmiştir: “İtaatı terk edip günah işlemeyiniz.” (Tevbe Sûresi, âyet 36)

İslâm dini gelmezden önce de Receb ayına çok değer verilirdi. Bu ayda savaş yapılmaz, yol kesilmez soygunlar yapılmazdı. Receb ayı geldiğinde herkes kendini emniyette sayardı. Bu aylara hürmet edilmesi Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’den (as) intikal eden güzel sünnetlerdir. Mekke-i Mükerreme’de İslâm güneşi doğduktan sonra da Cenâb-ı Hakk’ın hikmeti ve takdiri sonucu bu aya olan hürmet ve tazim yine devam ettirildi. Ebu Hureyre (ra) Peygamber Efendimizden (asm) şöyle rivayet eder: Receb ayı girdiği zaman Peygamberimiz (asm): “Allah’ım Receb ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır” diye duâ ederdi.

Bir kısım Allah dostları şöyle demişler: “Receb; tevbe ve inabe ayı, Şaban muhabbet, Ramazan ise karabet yani Allah’a yakınlaşma ayıdır.” Bazıları da, “Receb tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan da hasad etme ayıdır” demişler.

Şu da rivayet edilmiştir: Bir kimse Receb ayını oruçlu olarak geçirirse Allah, o kimseye her halde üç şeyi ikram eder: 1- Geçmiş günahlarının hepsini bağışlar. 2- Kalan ömrünü, çirkin ve ayıp sayılan kötü şeyleri işlemekten korur. 3- Kıyamet günü susamaktan emin olur” diye cevap buyurmuşlardır. Bu esnada yaşlı, zayıf bir zat ayağa kalkarak: Ya Resulullah (asm) ben Receb’in hepsini oruç tutmaktan acizim, ne yapayım diye sordu? Resulullah Efendimiz (asm): “Recebin ilk, orta ve son gününü oruç tutarsan, Receb ayının bütün günlerini oruç tutmuş gibi sevaba nail olursun. Çünkü, bir hasene on katı ile muamele görür” buyurdu.

Üç aylar hayırlar getirsin inşallah. Amin.

Okunma Sayısı: 8481
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı