"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zalime destek olunmaz

Ali SANDIKÇIOĞLU
25 Temmuz 2017, Salı
İdarecilikte esas olan adalettir.

Ancak adil olanlar kurtulur. Zalim idarecilerin hiçbir zaman zulümleri ve zulüm üzerine kurmuş oldukları saltanatlarının ilelebet devam etmesi mümkün değildir. Tarih zulüm üzere kurulmuş idarelerin ve idarecilerinin nasıl yıkılıp gittiklerini gösteren birçok ibretli hadise ile doludur. Ebu Hureyre’nin (r.a) Resulullah Efendimizden (asm) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır: “İnsanların işini üzerine almanın başı pişmanlık, ortası zarar, sonu da kıyamet günü azaptır.”

Zulmün karşılığı olan adalet: doğruluk, insaf, istikamet, herkesin hakkına riayet manalarına gelir.

Adalet cemiyetin ruhudur. Bir cemiyetin nizam ve intizamı, insanların mal, can emniyeti, huzur ve sükunun temini ancak zulmü reddedip, adaleti tesis etmekle mümkündür.

Bu bakımdan milletler, cemiyetler ve aile bireyleri için de adalet çok önem arz eder. Resulullah Efendimiz (asm) şöyle buyurur: ”Bir gün adaletle hüküm etmek, altmış sene (nafile) ibadet etmekten daha faziletlidir.” (Keşfülhafa, 2-75/1721)

İdarecinin adaletle davranması için bizzat Cenab-ı Hak, Resulü Ekrem’ine şu şekilde hitap etmektedir: “Ey Resulüm. Emrolunduğun gibi dosdoğru ol... Onların havalarına uyma. Aranızda adaleti yerine getirmekle emrolundum de.” (Şura Suresi, 15)

Yazımızın başında ‘zalime destek olunmaz’ dedik. Zira ayet-i kerimeler, hadis-i şerifler zulmü şiddetle yasaklıyor ve her halükarda adaleti ve adaletle hareket etmeyi emrediyorlar. Peygamber Efendimiz (asm) ”Herhangi bir kimse bu ümmetin işlerinden birini üzerine alır da, onlara adil davranmazsa Allah onu yüzüstü cehenneme atar” buyurmuştur. (Feyzülkadir, 5/46)

Dünyada makam, mevki, saltanat sahibi olmak dünya hayatı için güzel de; eldekilerin hakkını vermek ve ebedi azaptan kurtulmak pek de o kadar kolay değildir. Peygamberimiz, (asm) “Sizler makam sahibi olmayı çok arzu edeceksiniz amma o (kötü idareciler) için kıyamet günü bir pişmanlık olacaktır. Makam ne iyi bir süt ana, fakat ondan ayrılış ne kötü bir ayrılıştır” buyurur. (Tac Tercemesi, c.4. s.401)

Elinde maddi veya manevî bazı imkânlar bulunan her kademedeki insanlara daha doğrusu idare mevkiinde olanlara zalime destek olmadan adaletle hareket etmelerini, şu fanî dünya hayatının idare eden ve edilenler olarak huzur ve sükun içinde geçirebilmelerini temenni ederiz.

Allah (cc) yeryüzündeki bütün mazlum kardeşlerimizin yardımcısı olsun. İdare mevkiinde olanlara da adalet ve ferasetle kararlar almayı nasip eylesin.

Okunma Sayısı: 8137
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Fatih

    25.7.2017 09:44:31

    Allah razı olsun, çok güzel bir yazı. Bu zamanda bunları çekinmeden yazmak herkesin harcı değil.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı