"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şahs-ı mânevî havuzunda olmak

Atilla YILMAZ
01 Ocak 2019, Salı
Bir kabile baskını sırasında esir alınan çocuk yaştaki Zeyd, Mekke’nin köle pazarında satılığa çıkarıldı.

Hz. Hatice’nin yeğeni Hakim bin Hizam, Zeyd’i satın alarak halası Hz. Hatice’ye  hediye etti. Hz. Hatice de Zeyd’i, Hz. Peygambere hediye etti. Peygamberimiz de (asm) onu hemen azad ederek yanına aldı.

Zeyd, ilk Müslüman olanların içerisinde yer almaktadır. Azad olmuş köleler içerisinde de ilk Müslüman olan kişidir.

Hz. Peygamberle birlikte birçok savaşa iştirak ederek kahramanlıklar gösterdi.

İslamların Bizanslılarla ilk savaşı olan Mute Harbinde, Peygamberimiz (asm) Hz. Zeyd’i ordunun başında kumadan olarak tayin etti. Şayet Hz. Zeyd şehid olursa, kumandayı Hz. Cafer-i Tayyar alacak, o da şehit olursa Hz. Abdullah bin Revaha alacak, o da şehit olursa ordu içlerinden birisini kumandan tayin edecekti. Bu da şüphesiz Hz. Halid Bin Velid olacaktı.

Nitekim aynısı oldu.

Kölelikten azad olmuş Hz Zeyd’in (r.a) kumandası altında Hz. Cafer-i Tayyarlar, Hz. Halid bin Velidler, Hz. Abdullah bin Revahalar vardı.

Ve dinin şahs-ı mânevî havuzunda benliklerini eriterek, ihlasla, azad olmuş bir kölenin kumandası altında savaşıyorlardı.

632’nin Sefer ayında Hz. Peygamber (asm) Şam taraflarına bir ordu hazırladı. Hz. Zeyd’in oğlu Hz. Usame’yi (r.a) de ordu kumandanlığına tayin etti.

 Kölelikten azad olan Hz. Zeyd’in oğlu Hz. Usame’nin kumandanlığı altında; Dinin ikinci adamı Hz. Ebubekir (r.a) de vardı. İslam’ın kılıncı, şanlı Hz. Ömer (r.a) de vardı. Hz. Ebu Ubeyde (r.a), Hz. Sa’d b. Ebi Vakkas (r.a) da vardı.

Koskoca Hz. Ebubekir (r.a) ve Hz. Ömer (ra) azad olmuş bir kölenin oğlunun, kumandası altında harbe iştirak edecek iki asker konumundaydılar. Ve dinin şahs-ı mânevî havuzunda hiçbir üstün vasıflarını dillendirmeden; “Ben koskoca Ömer’im, ben Ebubekir’im” demeden, harbe iştirak edeceklerdi.

Bazıları, azatlı bir kölenin oğlunun; içlerinde Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer gibi sahabelerin bulunduğu bir orduya kumandanlık etmesini eleştirmeye başladılar.

Konu Peygambere kadar duyuldu.

Resûlullah (asm) mescide vardı ve dedi ki:

“Daha önce Mute savaşında, onun babasını (Zeyd) kumandan tayin etmeme de karşı çıkmıştınız. Babası, kumandanlığa nasıl layıksa, oğlu da layıktır” buyurdu.

Ama bu ordu. Hz. Peygamberin rahatsızlığı dolayısıyla sefere çıkamadı.

Peygamberimizin (asm) vefatından sonra, Hz. Ebubekir (r.a) halife seçilince, ilk işi  Peygamberin (asm) hazırladığı bu orduyu sefere çıkarmak oldu.

Hz. Usame, Hz. Ömer’i, Hz. Ebubekir’e göndererek, ordu içinde kendisinin kumandanlığından rahatsız olanlar bulunduğunu, bu sebeple, orduyla birlikte Medine’ye dönmek istediğini bildirdi.

Hz. Ebubekir, Hz. Ömer’e; Resulullahın (asm) kumandan tayin ettiği bir kişiyi görevden almayacağını söyledi.

Hz. Ebubekir, ordunun karargâhına giderek, Hz. Usame atlı, kendisi yaya olarak bir müddet yürüdüler. Bu arada Hz. Ebubekir, Hz. Usame’den, Hz. Ömer’in Medine’de kalması için izin istedi. Hz. Usame, halifenin bu isteğini kabul ederek Hz. Ömer’i Medine de bıraktı.

Azad olmuş köle Zeyd’in oğlu Hz. Usame’ nin ordusunda, nice şanlı sahabeler vardı. Ve cümlesi, benliklerini ve üstün vasıflarını ortaya sürmeden, Hz. Usame’nin ordusunda savaştılar.

Dinin şahs-ı manevî havuzunda, şanlarını, namlarını, benliklerini ortaya sürmeden; İslam’ın yücelmesi konusunda mücadele veren, örnek şahsiyetlerin hayatımıza ışık tutması temennisiyle… 

Okunma Sayısı: 1768
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı