"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Toplumun kaybettiği değer: Merhamet

Atilla YILMAZ
18 Ocak 2019, Cuma
Son yıllarda ahlâkî yozlaşmayla birlikte, gittikçe artan aile faciaları ve sosyal dramlar, büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Televizyon ve gazete haberlerinde gün geçmiyor ki; intihar olayları, aile dramları, çocuklarını öldüren babalar, eşini kurşunlayan kocalar, akrabalarına kurşun yağdıran aile fertlerinin haberlerini okur ve duyar olduk.

Aile ve içtimaî hayatımız, her geçen gün artan oranda biraz daha sarsılır oldu.

‘’Hayat-ı içtimaiyeyi idare eden en mühim esas olan hürmet ve merhamet gayet sarsılmış.’’1 

Bir toplum merhamet duygusunu yitirdiği zaman en feci aile dramları ve sosyal çalkantılar kaçınılmaz olur.

Aileleri ve toplumları ayakta tutan; sosyal hayatı idame ettiren merhamettir. O sarsıldığı gün, aile hayatı tarumar olduğu gibi, toplum hayatı da kaosa sürüklenir.

Asayişi bozan ve kıran merhamet duygusunun zedelenmesidir.

Toplumda merhametin sarsılması; ‘’ Bazı yerlerde gayet elim ve biçare ihtiyarlar, peder ve valideler hakkında dehşetli neticeler veriyor.’’ 2

Merhamet duygusunu yitiren baba; masum yavrularını kurşunladıktan, eşini öldürdükten sonra intihar etti. Eşine kızan ve cinnet geçiren koca, kayınvalidesi ve kayın babasını bıçaklayarak öldürdü. Kendisine harçlık vermeyen babasıyla tartışan genç, anne ve babasına kurşun yağdırdı, türünden vahşice cinayetler işlenir oldu.

‘’Aile hayatının hayatı ve saadeti ise; samimî ve ciddî ve vefadarane hürmet ve hakikî ve şefkatli ve vefadarane merhamet ile olabilir.’’ 3 diyen Bediüzzaman; merhameti sağlayan ana unsurun Ahiret inancı olduğuna vurgu yaparak, sağlam bir ahiret akidesini fertte ve toplumda sağlamanın gerekliliğine vurgu yapmaktadır.

Sağlam bir akaidi, sağlam bir ahiret inancını oluşturan Risale-i Nur eserlerinin okunması ve yaygınlaştırılmasına her zamankinden daha çok lüzum olduğu aşikârdır.

Toplumlar ancak, sağlam bir ahiret akidesinin kökleşmesiyle refah ve huzura kavuşabilir.

Cemiyette ve ailede ahiret inancının önemine ısrarla vurgu yapan Bediüzzaman; tahkiki (gerçek) anlamda Ahirete inanmak duygusunun toplumda yerleşmesiyle: ‘’ Memleket dahi bir hanedir (ev)  ve vatan dahi bir millî ailenin hanesidir. Eğer iman-ı ahiret bu geniş hanelerde hükmetse, birden samimî hürmet ve ciddî merhamet ve rüşvetsiz muhabbet ve muavenet ve hilesiz hizmet ve muaşeret ve riyasız ihsan ve fazilet ve enaniyetsiz büyüklük ve meziyet o hayatta inkişafa başlar.’’ 4 demektedir.

Bediüzzaman’ın bu tesbitlerinden muhabbetin de, yardımlaşmanın da, erdemliliğin de, büyüklüğün de kaynağının en başta merhamet olduğunu anlıyoruz.

Şayet tahkiki bir ahiret akidesi, evlerimizde ve sosyal sahada oluşmadığı ve yerleşmediği takdirde; ‘’O merhametli muhterem babalar ve fedakâr şefkatli analar, öyle bir vaveyla-i ruhî ve dağdağa-i kalbi çekeceklerdi ki, Dünya onlara meyusane bir zindan ve hayat işkenceli bir azap olurdu.’’ 5

Toplumu bu merhametsizlikten, aileleri bu işkenceli azaplardan kurtarmanın yegâne çaresi, sağlam bir ahiret inancının mutlaka tesis edilmesi gerekliliğidir. 

Bunun da en müessir en tesirli yolu, Risale-i Nurlar’da ki ahiret akidesinin, hanelerimizde ve okullarımızda, muallimler tarafından ders verilmesidir.

Ayrıca sosyologların ve psikologların da, bu ahiret inancı konusuna eğilmelerinin gerekliliğine işaret eden Bediüzzaman, bu sağlanmadığı sürece; ‘’Nev-i beşerin hayat-ı içtimaîyesiyle alâkadar olan içtimaîyyun (sosyolog) ve ahlâkiyyunların.’’ 6 kulaklarını çınlatmaktadır.

Aynı zamanda, bu memleketin evlâtlarının eğitimleriyle ilgilenen ilgili mercilerin ve hükümetlerin de, bu konuda üstlerine düşen vazifeyi yapmaları gerekirken; Bediüzzaman’ın takipçilerinin de, konunun önemine binaen, Risale-i Nurlar’daki ahiret akidesinin ailede ve toplumda sağlamlaşması noktasında, gayretlerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğu da hatırdan çıkarılmamalıdır.

Dipnotlar:

1- BSN, Kastamonu Lâhikası. YAN. s. 111.

2- age. 111.

3- Bediüzzaman Said Nursî, Asa-yı Musa. YAN. s. 206.

4- age. 41.

5- age. s. 39.

6- age. s. 41.

Okunma Sayısı: 2361
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı