"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bylock nedir, ne değildir?

Mustafa ÖZBEK
24 Mart 2017, Cuma
​Çeşitli kaynakların çeşitli ifadelerle tanımladığı, pek çok kimsenin sadece bu program sebebiyle hapiste tutulduğu, işinden gücünden edildiği ''Bylock'' adlı program hakkında merak edilenleri sizin için araştırdık. Gerçeklerin ortaya çıkmasını hedefledik.

Aşağıda belirtilen inceleme, yorum ve edinilen kaynaklar, çoğunlukla, avukat meslektaşlarımın mahkemelere sunduğu savunmalarından ve gazete ile internet sayfalarından derlenerek hazırlanmıştır. 

BYLOCK İSİMLİ PROGRAMLA İLGİLİ KAMUOYUNA YANSIYAN AÇIKLAMALAR:

ByLock isimli uygulama FETÖ-PDY (Paralel Devlet Yapılanması) olarak adlandırılan örgütün gizli haberleşme kaynağı olarak lanse edilmiştir. Söz konusu programla ilgili olarak basın yayın organlarında çıkan haberler ve hükümet yetkilileri ile bazı bürokratların açıklamaları arasında çok büyük çelişkiler söz konusudur.

Basın ve yayın organlarında çıkan haberler ve iddialara göre ByLock programı:

A Haber İstihbarat şefi Kubilay Gülbek’in 24.09.2016 açıklaması şöyledir: “Bylock’u anlatayım: Serverleri Amerika’da. CIA Bylock’u ilk çıkardığında kendi arasında bir haberleşme ağı olarak kurmuştu. FETÖ de Bylock’u örgüt içi haberleşme aracı olarak kullanıyordu. Sen bu Bylock’u cep telefonuna indiremezsin internette yok. Bylock Amerika’dan bir cep telefonuna yükleniyor, Türkiye’ye getiriliyor, bluetooth aracılığıyla Türkiye’deki örgüt elemanının telefonuna yükleniyor. Özel bir şifre olmadan programa girilemiyor. Bylock’u kimin telefonunda görürsen o program örgütün imzası anlamına geliyor” şeklindedir.

Milliyet Gazetesi’nden Tolga Şardan’ın haberi şöyledir: “Fetö/Pdy” soruşturmalarında Bylock kullanımıyla ilgili 24 Aralık 2014 tarihi bir milat olarak kabul ediliyor. Bylock’un bu tarihten önce herkes tarafından kolayca indirilebilmesi nedeniyle bu tarihin milat olarak seçildiği belirtiliyor. Bu tarihten sonra telefonlara yapılan program yüklemelerin ise, soruşturmalara konu edilen suçlamalarda şüphe unsurunu güçlendirdiği savunuluyor. Bu tarihten sonra asıl veritabanı Kanada’da olan programın Türkçe’ye güncelleyip cemaat tarafından kullanılmasının sağlandığı ifade ediliyor.” 

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin’in MİT bağlantılı almış olduğu bilgilere göre yaptığı açıklaması özetle şöyledir; “17-25 Aralık dönemi sonrasında, Gülen cemaatine mensup kişilerin haberleşmesinde bir azalma görüldüğü, iletişimin başka yöne kaydığının düşünüldüğü, iletişimin nasıl sağlandığını araştıran istihbarat yetkililerinin ByLock anlık mesajlaşma yazılımına ulaştıklarını, 2014 yılında MİT’in sızdığı sunucudan tespit ettiği 40 bin kadar devlet çalışanını (ve 600 subayın ismini) ilgili kurumlara bildirdiğini, Türk istihbarat yetkililerinin, içine sızdıkları ByLock sunucusundan tüm verileri 2015 sonunda indirdiklerini, bu arada yazılımın geliştiricisinin kayıtlarda “David Keynes, Oregon” şeklinde verildiğini, ancak Türk istihbaratının, bu bilgilerden hareketle ulaşabildiği birileri ya da bir firma olmadığının görüldüğünü, dolayısıyla bu adresin uydurma olduğunun düşünüldüğünü, ByLock’un sunucusunun ise Litvanya’dan çıktığını, yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmaların Mayıs 2016’da sonuç verdiğini, Litvanya’daki sunucuya giren MİT’in, ByLock verilerini Türkiye’ye aktarmayı başardığını, yapılan analizde ByLock’ta 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-postanın belirlendiği belirtilmiştir.”

Aydınlık gazetesinin haberine göre, AKP’li, CHP’li, MHP’li, HDP’li toplam 125 milletvekilinin telefonuna ByLock programı yüklendiğinin tespit edildiği, telefonunda ByLock çıkan milletvekilleri arasında ilk sırayı 82 milletvekili ile AKP’nin aldığını, geri kalan 43 milletvekilinin de CHP, MHP ve HDP’li olduğunun ifade edildiği, milletvekili listelerinin ortalıkta dolaşmaması için önlem alındığını da vurgulayan kaynakların, “Ancak MİT ham listeyi verdi. Bu listeler de emniyet içinde birçok birime dağıtıldı. Adı listede olanlar da okudu. Bu nedenle  listelerde kimlerin olduğunu birçok kişi  biliyor” diye konuştuklarını, yine telefonunda ByLock çıkan milletvekillerinin isimlerinin “bilmesi gerekenlere ulaştırıldığını” kaydeden kaynakların, “Bu milletvekillerinin tamamı FETÖ’cü müdür araştırmak lazım. Çünkü FETÖ bu sistemi daha çok AKP ile arasının bozulduğu 2014 yılından sonra kullanmaya başlamış. Bazı milletvekilleri telefonlarına bu tarihten önce  bu programı yüklemişler. Ama çoğunluğun 2014’ten sonra yüklendiği ortada” dediklerini belirtmiştir.             

Yeni Akit gazetesinde çıkan haberde ise, 2 mevcut, 8 eski AKP li bakan ile 33 mevcut, 47 eski AKP milletvekilinin de  ByLock programını kullandığı belirtilmiştir.

http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/kim-fetocu-kim-degil-16292.html

29.07.2016’da Wall Street Journal’de çıkan haberşu ifadelere yer verildi: “Türk istihbarat birimlerinin darbe girişiminden aylar önce internetteki sohbet odalarında milyonlarca gizli mesajı deşifre ettiğini, darbe girişimiyle ilgili herhangi bir bilgiye denk gelmediklerini, MİT ile işbirliği içinde çalışan ABD istihbarat birimlerinin de darbe girişimini göremediklerini, Gülen hareketi mensuplarının 2014 yılından itibaren şifreli mesajlaşma uygulaması Bylock’u kullanmaya başladıklarını, 2015 sonunda MİT’in Bylock’u keşfettiğini, sistemin kırılmasıyla milyonlarca mesajın deşifre edildiğini, 40.000 ismin tespit edildiğini, bunların 600 kadarının FETÖ ile ilişkili olduğundan şüphe edilen yüksek rütbeli subaylar olduğunu, MİT’in Bylock sistemine girmesinden kısa bir süre sonra cemaatin durumu fark ederek “kırılamaz” nitelemesi yapılan başka bir uygulamaya geçtiklerini, MİT’in deşifre ettiği dosyaları bahar aylarında hükümet ve diğer Türk istihbarat birimleriyle paylaşıldığı” şeklindedir.

Sosyal medyada çıkan haberler ve iddialara göre ByLock programı:

www.mynet.com isimli sitede çıkan haberde  “ByLock uygulaması her isteyen kullanıcı tarafından cihazına indirilemiyor. ByLock uygulamasını indirmek için normal şartlarda olduğu gibi iOS veya Android markete girerek indirmek yeterli olmuyor. ByLock uygulamasını cihaza yüklemek için farklı illegal yöntemler bulunuyor. ByLock uygulaması jailbreak denilen yöntem ile kurulabilmektedir. Jailbreak yöntemine telefonun mevcut yasal işletim sistemini, kullanıcının müdahalesi ile tamamen kontrol etmesi denilebilir. Bu müdahale ile telefondaki her şey açık kaynak kod haline geliyor ve kullanıcı cihazın içerisindeki her şeye müdahale edebiliyor. ByLock uygulaması da bu illegal yöntem kullanılarak telefon marketlerinden indirilip kullanılıyor. Kısacası ByLock uygulamasını sıradan bir vatandaş isteyip de telefonuna kuramıyor. Bu konuda bilgisi olan kişiler harici uygulamaya ulaşmak neredeyse imkânsızdır. ByLock yazılımı yurt dışında yazılmış gibi gösterilmiştir, fakat yapılan araştırmalar sonucunda uygulamanın Türkiye’ de yapıldığı bilgisi ortaya konulmuştur. ByLock’un temel özelliği ise şifreli mesajlaşma hizmeti sunması. Aslında şifreleme yöntemi günümüzde başka programlarda da rastladığımız bir yöntem. Mesajı gönderen ve alan kişi öncelikle programın yaratmış olduğu anahtar parolayı giriyor. Bu parola iki tarafa da aynı veriliyor. Kişiler aynı parolayı doğru girdikten sonra sistem mesajlaşmayı devreye sokuyor. ByLock içerisinde kullanıcılar hiçbir şekilde birbirlerini görmüyorlar. Konuşmalar sadece davet edilerek gerçekleştirilebiliyor. Uygulama içerisinde hiçbir isim listesi bulunmuyor. Bu da programı kullanmayı cazip kılan özelliklerden bir tanesidir. Mesajlaşma tamamen anahtar üzerinden yapıldığı için hiçbir kayıt yapılmıyor. Konuşma bittiği zaman mesajlaşmalar da yok oluyor.” şeklinde açıklama yapılmıştır.

Değişik Partilere Mensup Kişilerce Yapılan Açıklamalar Ve İddialara Göre Bylock Programı:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Eylül 2016 tarihli AA editör masasına Bylock mesajlaşma yazılımına ilişkin vermiş olduğu mülâkatında; “O kriptolu bir yazılım, onun bile bizim işten çıkardığımız eski tübitak çalışanları, yani fetö yapılanmasına mensup kişiler tarafından geliştirilmiş olacağı yönünde kuvvetli tespitlerimiz var. Yaklaşık 215 bin kişinin haberleştiği bir ağ ve kriptolu bir yazılım bu, bu yazılımı Tübitak’ta çalışan malum yapıya mensup kişilerin geliştirdiği yönünde elimizde ciddi veriler var” açıklamasında bulunmuştur.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, ABD ziyaretinde yapmış olduğu açıklamada; “Bizim talebimizde ByLock yok. Darbe teşebbüsü başlı başına bir suç. İkisi birbirinden farklı. Ancak son zamanlarda Türkiye’de bunu sulandırmak için bir kampanya yürütüldüğünü görüyoruz. ByLock’a referansla giriliyor. Sizi akredite etmesi gerekiyor. Karşı taraftaki kişinin sizi kabul etmesi gerekiyor. Sonra size bir şifre veriyorlar. Elin değdi indirdim. Veya AppStore’dan aldım demeleri mümkün değil, belli bir süre duruyor orada, sonra indiriyorlar. 3 ay içerisinde girenlerin hepsi ‘FETÖ’ üyeleri. Birincisi referans, ikincisi kabul, üçüncüsü şifre, dördüncüsü hepsi örgüt üyesi ve o muhteva. Bu delil sahih bir delil. Bu özel yapılmış bir yapı.” şeklinde beyanda bulunmuştur.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Eylül 2016’da yaptığı açıklamada; Bylock’ta 215 bin kişinin sistemde olduğunu, ancak bunların 50 bininin bilgilerinin bulunduğunu belirtmiş, operasyonlarda düzenlenen baskınlarda tespit edilen dolar banknotlarının üzerindeki seri kodlarının bylock sistemine giriş şifreleri olduğunu iddia ederek; “Bylock kullanan kamu görevlileri görevlerinden atıldı. 160 bin kişinin kim olduğu merak konusu, iş çevresi, siyasetten isimler olabilir. Bunların açığa kavuşturulması gerekiyor. Bylock sisteminin kurulmasından itibaren referans sistemi kullanılıyormuş. Tanıdık olmayanın sisteme girmesi imkânsız. Örgüttekilere verilen f serisindeki bir dolarların seri numaraları ise Bylock sisteminin giriş şifresi olarak kullanılıyormuş” şeklinde değerlendirme yapmıştır.

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Başkan Yardımcılığı’nın Erdal Aksünger’in başkanlığında Bylock uygulamasıyla ilgili hazırladığı raporda özetle; Bylock’un, geliştiricisi tarafından “kullanıcılar arasında askerî seviyede şifrelenmiş, güvenli ve gizli iletişim olanağı sunan bir iletişim uygulaması” olarak tanımlanan mobil uygulama olduğu, android ve ios işletim sistemleri için geliştirilerek googleplay ve apple appstore uygulama mağazalarında yayımlanan Bylock’un pazara ilk olarak 2014 yılı başlarında, ABD’de yaşadığını belirten David Keynes isimli bir geliştirici tarafından sunulduğunun bilindiği, Bylock’un, kullanıcılar ve gruplar arasında şifrelenmiş, güvenli haberleşme olanağı sağlamak üzere geliştirilmiş bir uygulama olduğu, bu imkânı sunan diğer uygulamalarda olduğu gibi, uygulamanın sahibi veya sunucularını barındıran tarafların, kullanıcılar arasındaki yazışmaları göremediğini ve konuşmaları dinleyemediklerini, Bylock’un MİT tarafından kırıldığı iddiaları üzerine yapılan incelemelerde, uygulamanın amatör yazılımcılar tarafından geliştirildiğinin, iddia edildiği gibi, askerî düzeyde bir şifreleme yapamadığı, kullanıcılara ait birçok bilgiyi kolayca okunabilir yapıda sakladığının ortaya çıktığı, internet arşivlerine göre, Bylock’un 2014 sonbaharında geliştiricisi tarafından uygulama mağazalarından kaldırıldığı, geliştirici David Keynes’in o tarihte; “1 milyon civarındaki ‘beklenmedik sayıdaki’ kullanıcının yüküyle başa çıkmakta zorlandığını, Orta Doğu kaynaklı zararlı trafiği önlemek amacıyla bu bölgeden gelen bağlantıları engellediğini, bağlantı sorunları yaşayan kullanıcıların vpn (sanal özel ağ) üzerinden bağlanmaları gerektiğini, Bylock adını verdiği yeni uygulama üzerinde çalıştığını” açıklamış olduğunu, uygulamanın bilinen en son versiyonu 26 aralık 2014 tarihli olduğunu belirtmiştir. 

Okunma Sayısı: 19911
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Sadullah

    24.3.2017 12:13:17

    Mustafa bey öncelikle bu açıklayıcı yazınız için teşekkür ederiz. Yazınızın devamının gazetedeki nüshasında olduğunu belirmişsiniz. Yarınki devamını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu vesileyle selam ederim.

  • ali

    24.3.2017 10:30:58

    Tam açıklama olmamış googplay apple indirilebilir bir program isteyen indiren bilir, eğer kırılsa bile İnternetin almayan kişileri tespiti imkansıza yakın anca internet indirenler tespit edilen bilir ve vpn kullanıldığı için daha zor, saçmalık şuanda kullanan yada kullanmayan herkez suçlu neden çünkü listeler önceden hazırlandı 6 ay önce ölen kişiyi bile işten attılar, siyasi ayakta ise operasyon neden hala yok?

  • HÜSEYİN İLHAN

    24.3.2017 09:40:37

    Kısaca bu delile bakarak kimse suçlu ilan edlemez,suçlu olması için kişinin suç unsuru fiile işareti,talimatı,direktifleri ve emri olması gerekir. Oldu olacak BUĞUR OTU tütsüleyenleride suçlu ilan edin olsun bitsin.

  • atilla

    24.3.2017 08:47:29

    Gerçektende her yerde adı geçen bu yabancı terimin ne olduğu hakkında, derli toplu bir bilgi edinmiş olduk Mustafa Bey. Teşekkürler kalemine bereket.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı