"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsveç’te her şey insana hizmet için düzenlenmiş

01 Ağustos 2015, Cumartesi
“İsveç’te her şey insana hizmet için düzenlenmiş. Nasıl daha rahat, nasıl daha güvenli, nasıl hayatı daha kolaylaştırıcı bir tarzda olmasının peşindeler. Buradaki o insanlara, BÜTÜN hasletleri İslÂmî ve iman dairesinde olan bu insanlara ahiretin var olduğunu, Allah (cc) inancını, cennet-cehennemi, haşri, Peygamberimizi (ASM), güzel ahlâkı, nereden geliyorsun, nereye gidiyorsunuzun cevabını en güzel şekilde ifade etmek her halde en güzel yaklaşım olur.”

MARDİN DARGEÇİT

Akşam misafirimiz vardı. Mardin Dargeçit’ten. Eyvah, Dargeçit’ten mi? Biraz şakalaştık.. Kürt kökenli kardeşlerimiz burada fazla ve en büyük şemsiyemiz “İslâm Kardeşliği”. Bu şemsiye altında sohbetimiz uzadı gitti. Dargeçit terörle anılıyor, dediğimde o da güldü. Yanlış, yanlı bilgilendirme ve sorumlusu basın, dedi. “Orada doğmak için bir seçimim olmadı, sen de orada doğabilirdin” diye de ekledi. Bediüzzaman’dan bahsettik. Onun söylediği gibi, Türkçe, Kürtçe ve Arapça; bu üç dil bizim için kurtuluş reçetelerinden biri. Çünkü biz kardeşiz. Çanakkale’de beraber şehit olduk, bu ülkeyi beraber kurduk, dedi.

İSVEÇ’TE KAÇ GÖL VAR

Toplam göl sayısının 100 bini bulduğu ifade ediliyor. Biz de sabah kalkıp göl kenarına indik. Rabbimin Kitabı’nı, nimetlerini, kâinat sayfalarını okumaya, zikir, fikir ve şükür etmeye başladık. Her yer alabildiğince yeşil ve su. İsveç denince orman, göl, uzadıkça uzayan yeşil alanlar ve hürriyet akla geliyor. Tefekkür için o kadar çok yer var ki... 

VIKSLOTT  SARAYI

Vikslott, Eski Saray’ın bulunduğu yer ve harika bir mekân. Her taraf orman ve natural park durumunda. Hangi parka girerseniz girin sizi, o parkın tanıtıcı tablosu karşılıyor. Ağaç çeşitlerini, var olan kuş çeşitlerini ve hayvan türlerini yazıyorlar. Bir de devrilmiş ağaçları eğer yolu kapatmıyorsa dokunmuyorlar. Ayrıca işaret olarak mavi ve kırmızı noktalar koyuyorlar ağaçlara. Bu da sizin hangi parkuru gezdiğinizi ifade ediyor. Rabbim bu güzellikleri buralara fazlası ile vermiş. Tabiî bu insanlarda fazlası ile bunun farkındalar. Onlar da insanlık adına en güzel şekilde buralara sahip çıkmışlar. İnşallah bir gün Rabbimin adı ile buralara sahip çıkarlar. O gün yakındır...

İSLÂMIN GÜZELLİKLERİ

İsveçlilerin sanat galerisi ve sanat anlayışları da çok farklı... İnanılmaz kareler var. Bu arada duvardaki yazılar o kadar çok ilgimi çekti ki anlatamam. Meselâ Be True; dürüst ol, doğru ol, Be Real; gerçekçi ol gibi. İslâm’ın bütün güzel faziletlerini yakalayan bir hayat şekli. Sadece ismi değişik, ama ruhu İslâm ve onun Peygamberi olan Hz. Muhammed’in (asm) öğretileri ile aynı.

Burada yaşayanlar İslâmî bilgilere, yaşantıya, şeairlere, açlık ve susuzluk derecesindeler ve bulduklarında sarıldıklarını çok müşahede ettim. Risale-i Nur’un İngilizcesini verdiğimde bir an dünyalarının değiştiğini gördüm. Müsbet hareket etmenin güzelliklerini yaşayınca ve en büyük hizmet insana ve insanlığa hizmet etmek, yardım etmek, onun dertleri ile dertlenmek olduğuna göre, neden yardım etmeyelim? Risale-i Nurlar hakikatleri öyle güzel bir şekilde ifade ediyor ki, duydukları anda dünyalarının hızlıca bir değişime girdiğini izleyerek fark ediyorsunuz.

İsveç’te her şey insana hizmet için düzenlenmiş. Nasıl daha rahat, nasıl daha güvenli, nasıl hayatı daha kolaylaştırıcı bir tarzda olmasının peşindeler. Buradaki o insanlara, bütün hasletleri İslâmî ve iman dairesinde olan bu insanlara ahiretin var olduğunu, Allah (cc) inancını, cennet-cehennemi, haşri, Peygamberimizi (asm), güzel ahlâkı, nereden geliyorsun, nereye gidiyorsunuzun cevabını en güzel şekilde ifade etmek her halde en güzel yaklaşım olur.

SOLLUNTUNE CAMİİ VE KUR’ÂN KURSU

Solluntuna Camii ve Kur’ân Kursunu ziyaret ettik. Öğle namazını burada eda ettik. Tayran Hocam bizi yurdun sorumlusu Ali Hocamla tanıştırdı. Biz de kendimizi tanıttık ve gezi programımızı anlattık. Kursta kalabilir miyiz diye konuştuk. Ali Hocamdan 10 gün yurtta kalmak istediğimizi ifade edince, aldığımız cevap ise biraz manidar oldu. Bizim hizmetimiz devam ediyor, siz gelirseniz karmaşa olur, hizmetimiz sekteye uğrar düşüncesi ile olmaz dedi. Elbette, dedik. Kişisel kartımızı verip oradan ayrıldık. Müsbet hareketimizi ifade ettik. Gönül istiyor tabi. O dönem buralar boş ve herkes Türkiye’de tatilde. Cemaatler arası böylesine bir taassubu gönlüm kabul etmiyor. İnşallah İstanbul’da bu konu ile ilgili olarak bazı girişimlerimiz olacak. Buradaki Türk ve diğer toplum müslimlerinden alınan bağışlarla yapılan kursların böylesine hoyratça fikirlerin esiri olarak kullanımı sıkıntılı. Alışılmadık tarzda kabul görmemesi ilginç. Yurt dışında ittihad-ı İslâm adına bazı şeylerin artık aşılması gerekli. Önümüzde dinsizlik cereyanı var. Nerede kardeşlik ve nerede uhuvvet. Kur’ân hizmeti bir yanda, iman hizmeti bir yanda. Yurt dışında birbirimizi tamamlamamız gerekli. Hayırlısı inşallah.

DÖNÜŞ ZAMANI

Artık dönüş zamanı. Okuma ve gezi programımızın ayrıntılarını Hıdır kardeşim, Mustafa kardeşim, Tayran Hocam, Hilmi Hocam, Yusuf kardeşim ve Furkan ile çizdik. 

İnşallah programımızın ana hatları, kalacağımız yer ve gezi programımızı planladık. Bizi her türlü misafirperverlik örneklerini gösteren bu kardeşlerimize hassaten en derin kalbî duygularımla teşekkür ediyorum. Allah (cc) razı olsun her daim. Amin.

Op. Dr. AYTEKİN COŞKUN / [email protected]

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 3643
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı