"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençler nasıl eğitimci isterler?

Bayram ASLAN
27 Ocak 2019, Pazar
Eğitimimizin problemlerinden biri de eğitimcilerimizin gençleri yeteri kadar tanımamalarıdır.

Gençlerimizin zihnine, kalbine ve ruhuna müsbet fikirler yüklenilmediğinde, gençlerde menfi düşünceler ortaya çıkacak ve gençlikten gelen enerjileriyle taşkınlık yapıp toplumun huzurunun kaçmasına sebep olacaklardır.

Son yüz senede maddî alanda sür’atle değişen Dünyamız, aynı zamanda maneviyatta da hızlı değişime gitmektedir.

Eğer gençlerle ve çocuklarla ilgilenen hoca, öğretmen ve abi gibi eğitimciler, Kur’ân-ı Kerîm’i, elifbayı, matematiği, coğrafyayı çok iyi bildikleri halde gençlerin ve çocukların psikolojisini bilmiyorsa, kemâl manada çocuklara ve gençlere faydalı olamayacaklardır.

Hoca veya eğitimci, bir talebeye sadece Kur’ân-ı Kerîm’i ve elifbayı öğretip çocuğun sosyal probleminde faydalı olmazsa bu çocuk Kur’ân’ı hayatına nasıl tatbik edecektir? Öğretmen öğrenciye sadece matematik ve coğrafyayı öğretip bunun yanında insanları aldatan ve kandırmaya çalışanların yanlışlarını göstermez ise eğitim eksik olmaz mı? Coğrafyayı biyolojiyi öğreten öğretmen, bunun yanında denize, böceğe, bitkiye zarar vermemeyi öğretmesi gerekmez mi? Bu örnekleri çoğaltabiliriz… Yine de “bir şey tamamen elde edilemiyorsa tamamen terk edilmesi caiz olmadığı” düsturuyla elimizdeki imkânları en iyi şekilde kullanmaya çalışmalıyız.

Peki gençler ne istiyor?

Bu konuya dair gençlerle yaptığım fikir alış verişinde şu soruyu sormuştum:

“Sizler bir eğitimciden en çok neler istersiniz, neler hoşunuza gider? Gençlerimizin verdiği samimî cevapları isimlerini zikretmeden sizinle paylaşmak istiyorum.

E. Ç. 20 yaşında: Bir yerde bir güzel faaliyet olur da şeytan boş durur mu bilincinde olunmalı. Madem şeytan bu hizmetin hademeleriyle çok uğraşır, bizler de bunu bilerek eğitimcilerimize yardımcı olmalıyız. Eğitimcilerimiz ile yıllar önce beraber yaptığımız programlar oldu, beni unutmamaları beni çok duygulandırdı. Demek hatıra bırakmak ve değerli olduğunu bilmek bir motivasyondur.

Bizler bu programlar vesilesiyle tecrübe kazanıyoruz. Fakat şeytan boş durmuyor. Bizler de şeytana yenilmemek için güçlü bir cemaat olmalıyız. Güçlü bir cemaat olmak için de güçlü bir şahs-ı maneviyi tesis etmek zorundayız.

Güçlü bir şahs-ı manevî ise sağlam bir meşveret ile olur. Sağlam bir ferd ve güçlü bir cemaat tesisi için; tesanüd ve muhabbeti devam ettirecek eğitimci ve Hocalara ihtiyaç vardır.

A. K. 27 yaşında: Ailemizde sosyal çevremizde problemler çok olduğundan dolayı bana rehberlik edecek eğitimcilere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

B. S. 27 yaşında, evli: Fikirlerimize saygı duyan, farklı perspektiflere sahip olan, insanlarla diyaloğu iyi olan eğitimcilere ihtiyaç var.

F. K. 22 yaşında, evli: Bana ve aileme değer verip beni ve ailemi hizmete entegre etmeye çalışan eğitimciye ihtiyaç duyulacağını görüyorum. Annemin, babamın ve eşimin de yanımda olması hizmette daha rahat olmamı sağlıyor ve verimimi arttırıyor. Bu Dünya’da bile huzurlu ve mutlu olmamı sağlıyor.

A. Y. 20 yaşında: Asrımızın en büyük problemi olan ailelerimizin huzursuz olmasıdır. Eğitimcilerimizin, ailemizi de eğitimin içine alması gerekir ki, ailemizde huzurlu olsun ve bizler de o ailenin içinde huzurla öğrendiklerimizi pratiğe geçirebilelim. Nasıl ki, savaş olan bir ülkede rahat hizmet edilmediği gibi, huzurun olmadığı bir ailede de çocuklar okulda veya medresede öğrendiklerini tatbik edemeyeceklerdir maalesef. Eğitimcinin çocuğun aile içi iletişimini bilmesi lâzım ki çocuğa faydalı olabilsin. Eğitimcilerin talebenin ailesiyle iletişim içinde olmasını elzem olarak görünüyorum.

S. N. 19 yaşında: Bizlere bilgi depolamaktan çok, bizi ahirzaman fitnelerinden kendimizi muhafaza edecek motivasyona ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bizler de ileride evleneceğimiz için bizleri evlilik hakkında şuurlandıracak ve huzurlu aile modelinde rol model olacak eğitimcilere ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum.

K. Y. 18 yaşında: Bizleri ahirzaman fitnesinden koruyacak ve ibadetlerimizi yerine getirecek şekilde motive edecek eğitimcilere ihtiyacımız var.

H. İ. 18 yaşında: Bizleri kitap okumaya ve Medreseye düzenli şekilde devam etmemizi sağlıyacak eğitimcilere ihtiyacımız var.

M. E. 19 yaşında: Bizlere Allah’ı, Peygamber’i, Kur’ân’ı, İslâmı ve Ahireti sevdirecek eğitimcilere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Bir atasözünde, “Kervan yolda düzelir” der. Eğitim meselesinde bu söz ne kadar doğru? Eğitimde iyi ve doğru bir başlangıç yapılmazsa, sonradan telâfi etmek zor olur. Deneme yanılma yoluyla eğitim olmaz. Galiba marangozlukla insan eğitimi aynı değildir. Odunun üzerine iyi bir çalışma yapmadığımızda odunu yine de farklı yerlerde kullanabiliriz. Hiç olmazsa sobaya atar ısınırız.

Lâkin bir çocuğa yanlış eğitim verdiğimizde onun camiden, medreseden veya okuldan uzaklaşmasındaki vebalimiz nedir acaba? Münir Özkul’un çocukluğundaki camiden uzaklaş(tır)ma hikâyesini bir örnek olarak verebiliriz.

Dünya işlerine gösterdiğimiz hassasiyetin yüzde kaçını ahiretimizin kurtulması için gösteriyoruz?

Verimli bir tarlaya güzel meyveler verecek tohumlar ekilmedikçe; tarladan istifade etmek mümkün olmadığı gibi, çocuklarımızın ve gençlerimizin akıllarına ve ruhlarına güzel ahlâk tohumları ekilmediğinde menfi düşüncelerin yeşereceğini göz önünde bulundurmamız gerekir. Tahrip kolay, tamir zor, düsturu daima kulağımıza küpe olmalı.

Diktiğimiz bir fidanı nasıl verimli bir toprağa dikmeye, ona zarar verecek yaban otlarını yok etmeye, hayvanlardan muhafaza için etrafını telle çit çekmeye çalışıyorsak, gençlere de eğitimin verimli olacağı ortamı hazırlamak ve menfi cereyanlardan uzak tutmaya çalışmalıyız. Yoksa yıllarca verdiğimiz emek heba olabilir. Allah muhafaza!

Rabbim çocuklarımızı ve gençlerimizi ahir zamanın fitnelerinden muhafaza eylesin.

Okunma Sayısı: 1648
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ÖMER ÖZTÜRK

    27.1.2019 22:04:15

    Maşallah Barekallah. Devamını bekleriz...Wetzlar dan Ömer, Enes, Bilal ve diğer kardeşlere slmlarımı sunar gayretinizi tebrik ediyorum. saygılarımla.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı