"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençliğin imtihanı

Bilal Said PARLAKOĞLU
04 Ağustos 2018, Cumartesi 00:18
Peygamberlerin ümmetlerini sakındırdığı, şerrinden istiaze ettiği, beşeriyetin en tehlikeli asırlarından biri olan ahirzamandayız.

Daha da tehlikeli olanı ise, ahirzamanda genciz.  Ahirzaman; günahların serbestçe işlendiği, günah işlemenin mefahir sayıldığı, takvanın salih amelden mühim olduğu, günahlardan kaçmanın sevabının nafile ibadetten fazla olduğu, hem imtihanı geçmenin mükâfatının çok yüksek olduğu, hem de imtihanı kaybetmenin azabının çok ağır olduğu bir zaman. 

Böyle tehlikeli bir zamanda iken hissiyat ve hevesatın galeyanda olduğu gençlik çağında olmak gerçekten ağır bir imtihan. Günahlar dört bir yerden hücum ederken kendini muhafaza etmek, takva kalesini sağlam tutmaya çalışmak. Cehenneme çağıranların Allah’ın rızasına çağıranlardan daha fazla olduğu bir zamanda Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmak kolay değil. Bu noktada gençliğin bütün imtihanının gelip düğümlendiği bir nokta var. Sabır! Ahirzaman gençliğinin gerçekten en büyük imtihanı sabır imtihanı. Gençliğin; günah, haram, muhabbet, ibadet, enaniyet gibi diğer bütün imtihanları gelip bu sabır noktasında düğümleniyor. Bu sebeple gençliğin en büyük ve en temel imtihanı da sabır imtihanı oluyor. Sabır imtihanını kazanan genç hem Allah’ın rızasını, hem de ebedî hayatta ebedî bir gençliği kazanıyor. Sabır, ama nasıl bir sabır? Elbette ki basit bir sabır değil. Sabır da tek çeşit değil ki, çeşit çeşit. Öteki türlü böylesi büyük bir imtihan olmaz. Öncelikle sabrın en bilinen manası ile musîbetlere karşı sabır. Bilhassa gençliğin getirdiği maddî ve manevî musîbetlere karşı sabır. Musîbetler hücum ettikçe Hz. Eyyüb misali teslimiyet ve tevekkül. Cenâb-ı Hakk’a itiraz etmemek ve Gayretullaha dokunacak sözler sarf etmemek şeklinde bir sabır. 

Sonra gençlikte his ve hevesin ziyade hâkim olmasının da şiddetli tesiri ile hücum eden cazibedar günah ve hevesata karşı sabır. Daha çok bilinen adı ile takva. Harama giden, harama götüren yollara bizi sürükleyen rüzgârlara karşı metanet ve direnç. Hz. Yusuf misali “Nefis her kötülüğü emreder” diyerek Rabbimin rahmetine itimat etmek.

Son olarak da, ibadetlerde ve ibadetlere devamda sabır, yani bir diğer adıyla sebat. Yapılan ibadetlerde tevehhüm-ü ebediyetten uzak durup her an ölecekmiş gibi ibadetlerinde devam etmek Resul-i Ekrem (asm) misali tam bir sebat ile ibadet ve itaatine devam etmek. Kulluğa lâyık olan bir sabır. Bu üç sabrı gençliği boyunca yapabilen bir genç ihtiyarlığında da daha az sıkıntı çeker ve gençliğini kurtarır. Ahirette ebedî bir gençliği kazanır. Dünyada ise 70–80 yaşındaki ihtiyarları bile kendisine hayran bırakır. Allah sabredenleri sever. Allah sabredenler ile beraberdir. Gençlikte imtihanımız sabır arkadaşlar, sabır!

Okunma Sayısı: 2627
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer

    28.10.2022 00:42:32

    100 kere tövbe edip düzgün olmak için uğraşıp Allah kalbimi niyetimi bu kötü alemden kurtulmak için çok uğraştığımı bilmesi uğraşımı görmesi ama beceremediğim kapasitem belki yetmiyor .Acaba rabbim beni aciz halde günahlar içinde bi hayatla imtihan edip uğraşımı çabamı da biliyor en kötü berbat rezil çok kötü şartlarada maruz kaldım .Benim isyan edip etmiyeceğimmi sınanıyor .Çünkü bi insan istemediği tiksindiği haram işleri istemediği halde içinde bulunması gerçekten isyan edip etmememmi bekleniyor çok yoruldum

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı