"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hayal eden gençlik

Bilal Said PARLAKOĞLU
11 Ağustos 2018, Cumartesi
Hiç, telefonunuz yokken ne yapacağınızı düşündünüz mü? Ben düşündüm.

Haftasonu girdiğim bir sınavda soruları erkenden bitirmiş sınavdan çıkmam yasak olduğu için boş boş otururken elimin telefonumu aradığını fark ettim. Fakat sınava telefon ile girmek yasak olduğu için bulamadım. Onun yerine başka bir şey buldum. Telefonuma ne kadar alıştığımı buldum meselâ. Sonra kendime ait bir telefonum olmadığı zamanlarda boş kalınca ne yaptığımı düşündüm. Canım da hiç sıkılmazdı, oysa şimdi sıkılıyordu. Sonra aklıma geldi. Telefonum yokken boş kalınca kitap okurdum. Tabiî sınava kitap sokmak da yasak olduğu için onu da bulamadım. Bir kitap olsa şimdi ne güzel okurdum diye düşündüm. Şöyle maceralarla dolu, hayal dünyası geniş bir yazarın elinden çıkmış, sürükleyici bir kitap olsa ne güzel olurdu. Sonra tekrar düşündüm. Kitaba da gerek yoktu. Kendi hayal gücüm de var ya. Kitaba ne gerek var ki. 

Başladım hayal etmeye. Fakat çok da öteye gidemedim. Sanki hayal kurma yeteneğim sınırlandırılmıştı. Sanki bir yere zincirlenmiş de çok uzaklaşamıyordu. Oysa çocukken sadece hayal ederek ne kadar mutlu olurdum, dağları aşar, denizlerin dibine dalar, göklerde uçar kahraman olur saatlerce mutlu mutlu düşünürdüm. Hayal gücüm zayıflamış onu fark ettim ve ben hiç farkında olmadan ayakta uyur gibi olmuş. Kendimi zorlayıp hayal gücümü işletince tasvir ettiğim şeylere baktım; telefon uygulamalarında karşıma çıkan reklâmlardan, mesajlaşma uygulamalarından gelen görüntülerden ve sosyal medyada denk gelip izlediğim komik görüntülerden çağrışıp toplanarak ucube bir hayal ortaya çıkmıştı. Eskiden hayal ettiğim şeyler; gezdiğim mekânlardan, okuduğum kitaplardan, duyduğum masallardan akıp gelir ve mükemmel bir ahenk içinde bir insicama girer beni saatlerce eğlendirir ve ufkumu genişletirdi.

Geçen zaman içerisinde ise cebimdeki telefon beni her şeyin hazırına alıştırmış. Resmen bana “sen zahmet etme ben senin yerine düşünür hayal kurar seni eğlendiririm” demiş. Ben de kuzu kuzu kabul etmişim. Hazırına alışınca da tabiî zamanla hayal gücüm körelmeye imgeleri kaybolmaya, hayal mutfağım kıtlık ile boğuşmaya başlamış. Hayal kurmakta dışa bağımlı hale gelmişim. 

Ama artık son, bundan böyle her gün uyumadan önce hayaller kuracağım ve telefonu hiç karıştırmayacağım bu işe. Kendime ait telefonsuz zamanlarım olacak. Hayal gücüme kuvvet verecek onu besleyecek şeyler ile iştigal edeceğim. Zihnimi ve hayal gücümü telefonun ekranından ayırıp, onu kelepçeleyen görüntülerden kurtarıp serbest bırakacağım ki hayal gücüm beni gezdirsin, kâinatın köşelerinde dolaştırsın. 

Zaten telefonu icat ederek, hazır görüntüleri servis eden insanlar hayal gücü çok geniş insanlar değil mi? O hayretle okuduğumuz romanlar ve yazılar hayal gücü ve ufku geniş insanların dimağından çıkmıyor mu? Yeni şeyler üretmek dururken neden hazır olanı tüketelim. Neden yeni bir masal, yeni bir hikâye, yeni bir karikatür, yeni bir filmi üreten olmayalım. Hadi gelin hep beraber hayal gücümüzün peşine takılalım, kendimize telefonsuz hayal zamanları ayıralım. Sadece telefon değil elbette zihnimizi sınırlandıran, hayalimizi bağlayan her türlü malayaniyattan uzak duralım.

Gençlik hayal ile var olur biraz da, hayal gücü ile zihin, gençliğini gösterir. Hayal üreticisi olan insanlar ve üretken zihinler en tesirli ürünlerini umumen genç yaşlarında üretmişler. Hayali olmayanın gayesi de olmaz, çünkü gayeler hayal üzerine kurulur. Hayal ile şekillenir ve hayal ile tesbit edilir. 

Hem zihnimizi genç tutmak, hem de gençliğin tesiriyle gayelerimize ulaşmak için hayal edelim. Hayalimizi kısıtlayan her türlü sebepten uzak, hayalimizi ve ufkumuzu genişleten her vesileye yakın olalım. Hayal edelim hayalde istikbal var.

 

Okunma Sayısı: 1617
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı