"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Okuyalım

Bilal Said PARLAKOĞLU
08 Aralık 2018, Cumartesi
Risale-i Nur’un mümtaz talebelerinden olan Zübeyir Gündüzalp Ağabey’e ait bir ibare var; “Günde on sayfa okuyan kendini muhafaza eder.

On beş sayfa okuyan şevke-gayrete gelir. Yirmi sayfa okuyan hizmet eder.”Buna ek olarak da Ömer Tuncay Ağabey, Zübeyir Ağabey’in “Elli sayfa okuyan yazabilir” dediğini de ilâve eder.

Evet günde on sayfayı hakkıyla okuyabilen bir insan kendi iç âlemini nurlandırarak vehimlerden, vesveselerden ve günahlardan kendisini muhafaza eder. Risale-i Nur’dan gelen Nurlar ile kalbini aklını ve ruhunu temizler. En dar daire olan kalp dairesindeki vazifesini her gün hakkıyla yerine getirebilir. On beş sayfayı lâyıkıyla okuyabilen insan ise Kur’ân ve iman Nurlar’ı ile dolduktan sonra bu hal onun yaşayışına hal ve hareketlerine oturur. İdrak edilen hakikatleri birileri ile paylaşmak ve anlatmak şevki ile dolar, fakat bunu nasıl ifade edeceğini, hangi kelimelerini kullanabileceğini bilemez insan. Dar daireden geniş dairelere çıkmaya cesareti vardır, fakat nasıl yapacağını bilememektedir, bu sebeple en azından ceset ve hane dairesinde olabildiğince tavır ve hareketlerine dikkat eder. Yirmi sayfayı sebatla okuyabilen ise dolduktan sonra taşma evresine gelmiştir. Artık hal ve hareketleri Risale-i Nur’a göre şekillendiği gibi dili ve üslûbuna da Risale-i Nur oturmuştur. Artık hakikatleri nasıl anlatacağını nasıl ifade edeceğini bilir. Farkında olarak ya da olmadan her kelimesi, her cümlesi o Nur ummanından süzülerek gelir. Söylediği sözler insanlar üzerinde pozitif etki meydana getirir ve o insan hakkıyla hizmet edebilir. Günde yirmi sayfa okuyan insan âlim-i mürşid gibi artık hazmettiği hakikatleri ihtiyaç olanlara hakkıyla ve hakikatli bir şekilde iletebilir. Onun dili artık Risale-i Nur olmuştur. Bu insanın da daha geniş daireler olan mahalle ve şehir hanesine çıkmaya cesareti vardır ve artık çıkınca hizmet edebilme istidadı da vardır.

Günde elli sayfayı hakkıyla okuyan bir insan ise artık Risale-i Nur hakikatlerini organize edebilmeyi, Risale-i Nur ekseninde fikir geliştirebilmeyi, Risale-i Nurlar’ı birbiri ile açmayı ve diğer ilimler ile mezcederek sistematik bir şekilde mantık silsilesine koyabilmeyi öğrenmiştir. Böyle bir insan da keşfettiği hakikatler kendi aklının cebinde kalsın istemez, yazıya dökmeden duramaz. O istemese de o hakikatler bir şekilde kendileri yazıya dökülmeyi bilir zaten. Bu insan da artık vatan ve memleket dairesine çıkıp Risale-i Nur dili ile konuşabilir ve kendisine düşen vazifeleri yerine getirebilir. Risale-i Nurlar’ı hakkıyla okuyan insan yerinde oturamaz, çünkü Risale-i Nur hizmeti dinamik bir hizmettir ve her dairede Risale-i Nur’un vazifesi vardır. Sayfalarca kitap okuyup da dar daireden çıkamayan insanın geniş dairede yapabileceği vazifeleri de ihmal etme tehlikesi vardır. Risale-i Nur hizmetinde geniş dairelerin kapıları da ancak okuma ile açılır. Zübeyir Ağabeyin de dediği gibi; “Hizmet, hizmet diye şahsî okumasını ihmal edenin hizmeti muvakkat olur.”

Okuyalım, okudukça istidat ve kabiliyetlerimizi geliştirelim. Okuyalım ki hakkıyla hizmet edelim. Okuyup hakikatler ile dolmadan geniş dairelere çıkmayalım. Okumalarımızı yaptıktan sonra da dar daireye sıkışıp okuduklarımızı ziyan etmeyelim kendimizi hizmet etmekten ve çevremizi hakikatlerden mahrum etmeyelim. Geniş dairelerde okuduklarımızı hakkıyla yaşayalım, anlatalım, yazalım. Rabbim hepimizi Risale-i Nurlar’ı hakkıyla okuyup lâyıkıyla hizmet edebilenlerden eylesin. Amin.

Okunma Sayısı: 5107
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tam

    10.12.2018 00:25:56

    Sadece Nurcularin okuma orani ve okuduklari kitap sayisi Türkiye icin gecerli olsaydi Türkiye Dünya Birincisi olurdu. Bunun sebebi gayet basit 80 cilt ilmi eseri hafizasinda bulunduran. Risale-i Nurlarin el yazmalarinin tashih safhasinda günde en az 200 sayfa, bir senede 73.000 sayfa okuyan merhum ve muazzez Üstadimiz Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin basta Kastamonulu Mehmed Feyzi agabey gibi 500 küsür cilt özel kütüphanesi olan allemeler ve koliler dolusu kitap okumus Zübeyir Gündüzalp gibi talebelerini takiben ziyadesiyle kitap okuduklarini herkes bilmektedir. Bunun bir benzeri emsali dünyada yoktur. Ve insaallah bu böyle artarak devam edecektir.

  • Said Yüksekdağ

    8.12.2018 13:16:45

    Tebrik ederim kardeşim.. Rabbim îman hakîkatlerini lâyıkıyla okumayı nasip etsin bizlere...

  • Ali Tam

    8.12.2018 03:03:54

    Okudukca yazma ihtiyaci hasil olabilir bunu okunanlarin ÖZETINI cikararak yapabilirsiniz. Örnegin okunmus on sayfanin özetini bir siire dökseydim tarzinda bir ÖZET te olabilir. Cok ilginc bir bilgiyi bir ok ile derkenarda belli etmek ve Kitabin notu olarak basina veya sonuna kaydetmek okuyanin dikkatini artiriyor ve sair yerlerle baglanti kurdugunda hatirlamasi icin güzel bir teknik. Mesela Üstad daima 12 gezegenden bahsediyor, 12 gezegen olmali diyor. 9 u kesfedilmis. Amerikalilar 3 gezegen daha kesfettiklerini bildirip bunlara Libori adini vermisler. Günün birinde bu te'yid edilecektir. Tipki vaktiyle bizim inanmakta güclük cektigimiz. Tilis tepesinde "ben gelip medresemi acarim" sözünün gerceklesmesi gibi.

  • Bülent Biçer

    8.12.2018 01:12:11

    Çok istifade ettim bu yazınızdan ...Tebrik ederim...Özellikle son paragraftaki cümleleriniz gerçekten çok önemli...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı