"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

14 Kasım Pazartesi gününe dikkat!

11 Kasım 2016, Cuma 12:49
Bilim insanları san'at ve hikmetle yaratılan Kainat Kitabı'nı keşfetmeye, tanımaya ve tanıtmaya devam ediyor. Tefekküre sevk eden ve harika yaratılış karşısında hayran bırakan yeni gelişme dikkatli nazarları Cenab-ı Hakk'a çeviriyor.

Bu doğrultudaki her gelişmeyi Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur'da dikkat çektiği hakikatler çerçevesinde değerlendirerek ''Kainat Kitabı'nda Tasarrufat-ı İlahiyi( Cenab-ı Allah'ın tasarrufları) müşahede (gözlemleyerek) ederek tefekkür edebiliriz. Hârika bir kudret-i Samedâniyeyi ( Allah'ın Kudreti), lezzetli bir hayret ile seyredebiliriz.''

İşte Kainat Kitabı'nın tefekküre sevk eden sayısız sayfalarından birtanesi daha:

14 Kasım Pazartesi akşam saatlerinde yaşanacak "Süper Ay" 21. yüzyılda gerçekleşecek en büyük dolunay olacak.

Bu görsel şölen hakkında Okyanus Koleji Avcılar Kampüsü bünyesinde bulunan, Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi (UBAM) 'nde görev yapan Astronom Abdullah Karalar bilgiler vererek konuya açıklık getirdi.

SÜPER AY NEDİR ?

Astronom Abdullah Karalar; "Bildiğiniz üzere ay dünyanın etrafında belirli bir yörüngede hareket etmektedir. Bu hareketi sonucunda ay 28 günlük süreçte 5 farklı evrede gözlemlenir. Evrelerden bir tanesi de dolunaydır.

Ayrıca Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi elips şeklindedir ve Dünya bu şeklin tam merkezinde değildir. Dolayısıyla Ay, Dünya etrafında dolaşırken belli periyotlarla Dünya'ya yakınlaşıp uzaklaşır. En yakın olduğu dönemde 356.000 km uzaklıkta iken en uzak olduğu dönemde 407.000 km uzaklıktadır.

Ay'ın Dünya' ya en yakın olduğu pozisyonuna "yerberi" denmektedir. Süper Ay dediğimiz şey ise bu iki astronomik olayın anda anda gerçekleşmesidir. Yani Ay, yerberi pozisyonunda iken dolunay evresinde ise astronomide buna "Süper Ay" denir" şeklinde bilgiler verdi.

SÜPER AY'I NASIL GÖZLEMLEYEBİLİRİZ?

Bu olayın nadir gerçekleşen bir olay olduğunu vurgulayan UBAM Astronomu Abdullah Karalar, bir önceki Süper Ay'ın 1948 yılında gerçekleştiğini ve 21.yüzyılda birdaha böylesine büyük bir Süper Ay'ın olmayacağını belirtti.

Bu yaratılış harikası hadiseyi gözlemlemek ve tefekkür etmek isteyenlerin saat 17:30 - 02:00 saatleri arasında gökyüzünde Ay'ı aramaları gerekecek. Süper Ay'ın normal zamanlara göre daha büyük olduğunu fark etmek isteyenlerin, Ay'ın ufkun üzerine çıktığı andan itibaren yani 17:30 ile 18:00 saatleri arasında gökyüzüne bakmalarını tavsiye eden, Astronom Karalar" yüzde 14'lük fark, ancak çevremizde bulunan ağaç, ev gibi cisimlerin yanında ayı görüp, kıyaslayarak fark edebileceğimiz bir orandır" dedi.

EDWIN HUBBLE TELESKOPU SÜPER AY GÖZLEMİ İÇİN HAZIR

Ayrıca gecenin ilerleyen saatlerinde, Okyanus Koleji Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi'nden teleskop ile ay gözlemi yapacaklarını, katılmak isteyen ziyaretçilerin Türkiye'nin en büyük 5 teleskopundan biri olan "Edwin Hubble" teleskopu ile Süper Ay gözlemi yapabileceklerini belirtti.

Konuyla benzer haber ve makaleler:

Tefekkürün faziletleri

Risale-i Nur, baştan sona bütün satırlarında tefekkürü ibadet haline getirmiş; “Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten hayırlıdır.”6 Hadisinin feyiz ve bereketine mazhar olmuş bir tefekkür ummanıdır.

“Âyet, Hadis ve Risale-i Nur’a göre tefekkürün önemi nedir?”

Konuyla ilgili son derece önemli makalenin devamını okumak için tıklayınız:   

http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/tefekkurun-faziletleri_216654

17 milyar Güneş kütlesindeki karadelikle bir sene ibadet etmiş gibi olabilirsiniz!

Kainattan Halıkımızı sormaya devam ediyoruz...

Zerrelerden yıldızlara kadar san'atla ve hikmetle yaratılan ve her sayfasında ve her satırında nice hikmetler gözlemlenen, yaratılış ağacının meyvesi olan insanlığın istifadesine yönelik olarak bünyesinde nice kolaylıklar derc edilen Kainat Kitabı'nı keşfetmeye, tanımaya insanlık olarak devam ediyoruz ve bu vesileyle, hakikatli ve nurlu bir Kur'an tefsiri olan Risale-i Nur eserlerinde de dikkat çekilen 'eserden san'atkara geçmek' prensibiyle kainatı ve içindeki mevcudatı, Kainat Kitabı'nın Sahibine götüren bir güzide eser şeklinde okuyoruz ve tefekkür ediyoruz ve bu çerçevedeki bütün gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/17-milyar-gunes-kutlesindeki-karadelikle-bir-sene-ibadet-etmis-gibi-olabilirsiniz_392554

Bir robot da 'mühendis'siz olmaz...

Bilimsel gelişmelere, teknolojik yeniliklere öncülük eden her bilim insanı, her kurum ve kuruluş bilerek veya bilmeyerek aşağıda zikredilen külli hakikatlerin gereklerini yerine getirmektedirler:

"İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir." (Kur'an-ı Hakim, Necm Suresi, 53/39)

''Hikmet ve ilim Mü'minin kaybolmuş malıdır, onu nerede bulursa hemen alsın.'' (Hadis-i Şerif)

''İlim Çin’de de olsa alınız.'' (Hadis-i şerif)

''Çalışınız, kendinizi bırakmayınız. çünkü herkes ne iş için yaratılmısa, o iş kendisine kolay hale getirilir.'' (Hadis-i Şerif)

''Çünkü samimî bir ihlâs, şerde dahi olsa neticesiz kalmaz. Evet, ihlâs ile kim ne isterse Allah verir.'' 

((HAŞİYE: Evet, "Men talebe ve cedde, vecede" bir düstur-u hakikattir. Külliyeti geniş ve genişliği mesleğimize de şâmil olabilir.))  -Bediüzzaman Said Nursi-

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/bir-robot-da-muhendis-siz-olmaz_386827

''Her biri, birer yörüngede akar, durur" Merkür'ün Güneş'in önünden geçişi...

Bilim insanları san'at ve hikmetle yaratılan Kainat Kitabı'nı keşfetmeye, tanımaya ve tanıtmaya devam ediyor.

Tefekküre sevk eden ve harika yaratılış karşısında hayran bırakan yeni gelişme dikkatli nazarları Cenab-ı Hakk'a çeviriyor. 

Bu doğrultudaki her gelişmeyi Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur'da dikkat çektiği hakikatler çerçevesinde değerlendirerek ''Kainat Kitabı'nda Tasarrufat-ı İlahiyi( Cenab-ı Allah'ın tasarrufları) müşahede (gözlemleyerek) ederek tefekkür edebiliriz. Hârika bir kudret-i Samedâniyeyi ( Allah'ın Kudreti), lezzetli bir hayret ile seyredebiliriz.''

9 Mayıs Pazartesi günü Merkür kendisine belirlenen yörüge doğrultusunda Güneş'in önünden geçti.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/her-biri-birer-yorungede-akar-durur-merkur-un-gunes-in-onunden-gecisi_396284

DHA

Okunma Sayısı: 7484
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı