"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Gri enerjiden” haberiniz var mı?

11 Nisan 2018, Çarşamba 00:22
Bir ürünün üretimi, paketlenmesi, nakli ve imhası için kullanılan enerji, gri enerji olarak tanımlanıyor. Peki bu enerji nerelerde ve nasıl kullanılıyor?

Kulağa yabancı gelse de hayatın her alanında yoğun şekilde gri enerji tüketiliyor. Bir ürünün gri enerjisi, bu ürünü üretmek, paketlemek, depolamak, taşımak ve yok etmek ya da atık olarak dönüştürmek için gerekli enerji miktarıdır. Burada gizli enerji harcamasından da söz edilmektedir çünkü aletler bu harcamaları gerekli kılmakta, ama bunun farkına her zaman varmamaktayız. Önemli olan, bizim günlük tüketme şeklimizin gerektirdiği gri enerjinin, yaptığımız seçimlere ve sahip olduğumuz alış- kanlıklara ve davranışlarımıza bağlı olduğunu anlamaktır. Tüm bu davranışların – ister giyim, beslenme, ister dinlenme ya da başka amaçlı olsun – her birinin “tükettiğimiz” gri enerji miktarına etkisi vardır. Sorumlu bir biçimde tüketmek ise, bir şeyi satın alırken ya da kullanırken, bütün bu gri enerji sorunlarına dikkat etmemizi gerektirir. Dolayısıyla, Sürdürülebilir alalım, mümkün olduğunda tamir ettirelim, mahalli ve mevsimsel ürünlerle beslenelim, fazla paketlemelerden kaçınalım.. Gri enerjiyi hayatımızın her yerinde kullanabiliyoruz. Yiyecek ve içecekten, kıyafet ve tuvalet kâğıdına kadar. Nasıl mı? İşte birkaç örnek:

Çikolata - Evlerde ve ofislerde kullanılan elektrik, otomobillerde yakılan benzin dışında, farketmeden harcadığımız bir enerji var. Örneğin bir paket çikolatanın üretiminde 0,25 kilovat-saat gri enerji kullanılıyor. Aynı miktarda enerji ile yaklaşık yirmi kez makarna pişirebilirsiniz.

Şişelenmiş su - Yarım litre şişelenmiş maden suyu 0,7 kilovat-saat gri enerji gerektirir. Bu, aynı miktarda musluk suyundan bin kat daha fazla enerji demek. Uzun mesafeler boyunca taşınan ürünler çok fazla gri enerji üretir. Ancak, bölgesel üreticilerin mallarının kısa mesafelerde araçlarla taşınması, kimi durumlarda uzun mesafeler boyunca toplu taşıma nedeniyle çevreye daha da zararlı olabilir.Şişelenmiş su Yarım litre şişelenmiş maden suyu 0,7 kilovat-saat gri enerji gerektirir. Bu, aynı miktarda musluk suyundan bin kat daha fazla enerji demek. Uzun mesafeler boyunca taşınan ürünler çok fazla gri enerji üretir. Ancak, bölgesel üreticilerin mallarının kısa mesafelerde araçlarla taşınması, kimi durumlarda uzun mesafeler boyunca toplu taşıma nedeniyle çevreye daha da zararlı olabilir.

Müstakil ev - Yaklaşık 120 metrekarelik bir yaşam alanı ile ortalama tek aile için bir ev yapmak, 150 bin kilovat-saatten fazla enerji gerektirir. Bu, dört kişilik bir ailenin yaklaşık 40 yıllık elektrik tüketimine eş değer. Uzmanlar, bir hane halkının harcadığı her bir euronun bir kilovat-saat gri enerjiye dönüştüğünü hesaplıyor.

Dizüstü bilgisayar - Bir dizüstü bilgisayar donanımının üretimi bin kilovat-saat gri enerjiye eşittir. DW’de yer alan habere göre, bu, 40 gün boyunca sürekli olarak elektrikli süpürge kullanmaya eş değer. Enerji tüketiminin karşılaştırılmasında gri enerji dikkate alınmazsa yanıltıcı bir tablo ortaya çıkabilir.

Kot ürünler - Bir çift kot pantolonun, 40 kilovat-saatten fazla gri enerjiye tekabül ettiği tahmin ediliyor. Aynı miktarda elekt- rikle dört yüz saat televizyon izleyebilirsiniz. Gri enerjiyi ölçerken, bütün birincil ürünler ve hammaddelerin çıkarılması da dikkate alınır ve bütün üretim süreçlerinde kullanılan enerji eklenir.

Gazeteler - Yaklaşık 200 gram ağırlığındaki ortalama bir gazete iki kilovat-saat gri enerji gerektiriyor. Bu, 150 fincan kahvenin hazırlanmasına denk. Gri enerjiyi hesaplamak için gerekli olan verilerin elde edilmesi genellikle zordur. Sonuçlar, ürünlerin üretimi ve nakliyesi ile ilgili ayrıntılara bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir.

Tuvalet kağıdı - Bir tuvalet kâğıdı rulosu, 20 kilovat saat gri enerjiye sebep oluyor. Dolayısıyla, tek bir rulo tuvalet kâğıdı, 20 çamaşır makinesi kadar enerji tüketiyor. Bununla birlikte, gri enerji tüketiciler tarafından neredeyse hiç bilinmiyor. En azından veri eksikliği dolayısıyla. Bununla birlikte, tüketiciler için sürdürülebilirlik önemliyse, gri enerjiyi hesaba katmak gerekir.

Akıllı telefonlar - Bir akıllı telefonun üretimi, taşınması, depolanması, satılması ve atılması için 220 kilovat-saat gri enerjiye ihtiyaç var. Aynı enerjiyle, telefonunuzu 50 yıl boyunca şarj edebilirsiniz. Gri enerjinin ölçülmesiyle ilgili zorluklar, bu bilgiyi tüketiciye sunmanın önündeki en büyük engel.

Ayakkabı - Bir çift ayakkabı üretmek için yaklaşık sekiz kilovat-saat gri enerji kullanılıyor. Bu, ortalama bir buzdolabının iki haftada tükettiği enerji miktarına eşit. Gri enerji, küresel enerji tüketiminin ve aynı zamanda birçok ürünün karbon ayak izini büyük ölçüde artırıyor ve yüksek oranda “gri” CO2 emisyonları üretiyor.

Otomobil - Orta boy bir otomobilin daha trafiğe çıkmadan önce 30 bin kilovat-saatlik gri enerji tükettiği hesaplanmış. Bunu benzine çevirirseniz 36 bin kilometre araç sürebilirsiniz. Gri enerjinin hesaplanmasında ithalat ve ihracat belirleyici rol oynuyor. Meselâ, Almanya’da üretilen bir otomobil, başka bir ülkeye ihraç edildiğinde, üretim sırasındaki emisyonlar Almanya’ya değil o ülkeye sayılıyor.

 

 

 

 

 

Etiketler: gri enerji
Okunma Sayısı: 1713
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı