"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rus bilim insanları, görme engelliler için elektronik kitap geliştirdi

28 Ocak 2016, Perşembe 18:54
Rusya’nın Tümen Üniversitesi’nden bilim insanları görme engelliler için geliştirdikleri elektronik kitabı tanıttı. Elektronik kitap sayesinde görme engellilerin daha rahat eğitim görmesi hedefleniyor.

Elektronik kitabın geliştiricilerinden Tümen Üniversitesi’nden Aydar Fahrutdinov, “Görme engellilerin eğitimi oldukça zor bir süreç. Eğitim sürecini kolaylaştırmak için dünyada daha önce benzeri olmayan bir elektronik kitap geliştirdik.” dedi. Elektronik kitap aynı zamanda öğretmen ve öğrenci arasında mesaj yolu ile iletişime de imkan sağlayacak. 

Elektronik kitaba “Sioll” ismini veren bilim insanları bu adı İngilizce “see all (her şeyi görüyorum)” sözünden aldıklarını ifade etti. Bilim insanları, video ve ses dosyaları dâhil olmak üzere birçok dosyayı tanıyabildiği için cihaza bu ismi verdiklerini belirtti. Sesi ve görüntüyü Braille alfabesine dönüştüren cihazın geliştirilmesindeki bir sonraki adımda elektronik kitabın internete bağlanması planlanıyor.

Görme engellilerin elektronik kitap sayesinde birçok farklı bilgiye kolayca ulaşabileceğini söyleyen Fahrutdinov, “Seri üretim tarihi henüz kesinleşmiş değil, fakat biz internete bağlanabilen yeni bir sürüm üzerindeki çalışmalarımızı hemen başlatacağız. Sonra ise elektronik kitap kendine has özellikleriyle gerçek bir elektronik tablete dönüşecek.” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 2318
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı