"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Arap medyasında Türk dizileri

BÜŞRA YALÇIN
23 Nisan 2018, Pazartesi
Geçtiğimiz ay, Arap televizyonlarından Türk dizilerinin kaldırılması – arka sebep ne olursa olsun- yerinde bir karar oldu. Bu, akıllarda bazı sorular da bıraktı. Türk dizileri, Arap dünyasında gerçekten bu kadar etkili mi? Ne kadar yer kaplıyor? İzlenme oranı nedir? Yayından kaldırıldığında bütçeye ne kadar zarar verecek?

Türkiye’nin siyasî ve jeolojik olarak öyle bir konumu var ki Ortadoğu’nun Avrupa ayağı mesabesindedir ve etnik etkisi itibariyle de taklid edilinir. Biz de İslâm kültür mirasımızı en etkili şekilde vermeliyiz diye düşünürüz. Ama elimizden fark etmeden kaçan ya da basit görüp tahmin edemeyeceğimiz boyutlara ulaşan şeyler olabiliyor. 

 Bunlardan bir tanesi; bilgisayar çağında bir toplumun kimyevî yapısını değiştiren ve ahlâkî bozukluğa sebep veren şeydir: Diziler….

Geçtiğimiz ay, Arap televizyonlarından Türk dizilerinin kaldırılması – arka sebep ne olursa olsun- yerinde bir karar oldu. Bu, akıllarda bazı sorular da bıraktı. Türk dizileri, Arap dünyasında gerçekten bu kadar etkili mi? Ne kadar yer kaplıyor? İzlenme oranı nedir? Yayından kaldırıldığında bütçeye ne kadar zarar verecek?

Yayından kaldırılması istenen bu Türk dizileri, iddia edildiğine göre dizi ihracatında ABD’den sonra 2. Sırada yer alıyor. Türk dizilerinin Arap dizilerine göre çekim kalitesi daha yüksek olduğu için izlenme oranı da bi hayli yüksek. Neredeyse her Arap evinde izlenen bu diziler için özel Türk kanalları açılması bile söz konusu. Arapların Osmanlıyı anlatan dizilerinin çok beğendiği ve dizileri izledikten sonra Osmanlı Tarihiyle ilgili kitap satışlarında patlama yaşandığını Arap medyasından okuyoruz. 

Küçük bir ekrana bir tarihi alelâde sığdırmaya çalışmak ülkemizde zaten bir eleştiri konusuyken bir de bunu Ortadoğu’ya izletmek… Hatta son yıllarda dizilerdeki o çok şatafatlı İstanbul’u ve dizi çekilen mekânları görmek için Türkiye’ye gelen turist sayısının çok arttığı yine Arap kanallarından dinliyoruz.

Dizikoliklere sorduk…

Sorularımıza cevap bulmak, nabzı yoklamak için sosyal medyayı biraz kurcaladık. Pek çok Arap ülkesinden insanlara sorular sormaya karar verdik. Kapsam geçerliliği yüksek olması için Türk dizilerine hayran, ciddî manada takipçisi olan bir kitle seçtik.

Türk dizi ve filmleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunlar, Türklerin gerçek hayatını yansıtıyor mu?

* Bana göre bu diziler, Türk toplumunun misafirperverlik, kardeşlik, sevgi açısından baktığımızda gelenek ve göreneklerini çok az yansıtıyor. (Lübnan, Abdürrahim)

* Hayır, kesinlikle yansıtmıyor (Cezayir, Lima)

* Dizilerin içerisinde aşırı derecede ahlâkî bozukluk var. (Rim)

* Dizi ve filmlerde çok abartılar var. Ben Türk dizlerini çok takip eden bir insanım. Ama oyuncuların çoğu diyanet noktasında batılılaşmış. Bu yüzden de dinlerine hiç saygıları yok. (Cezayir, Rehab)

* Türkler kendilerini çok abartıyorlar. (Ürdün, Lara)

* Biraz yansıtıyor. En azından diğer ülkelerdeki gibi tamamıyla değil. (Lübnan, Yasmina)

* Tabiki de hayır. Tıpkı bütün Mısır dizileri gibi. (Cezayir, Nur)

* Şimdi gördüğümüze göre artık biraz daha dinî hassasiyete yöneliyorlar. (Irak, Ebu Abdullah)

*Dubai merkezli MBC kanalından Türk Dizilerini kaldırmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

* Suudi Arabistan gibi ülkeler, Türkiye’nin dizlerini yayınlamaları için kendilerine boyun eğeceklerini     zannediyorlar. Rüyalarında görürler. (Ürdün, Samih)

* % 100 doğru bir karar. (Dımeşk, Ebu Abdurrahman)

* Şimdilerde hem Arap hem Türk halkının ahlâken bu korkunç dizileri kaldırmaları en doğru karar. Türkiye’de     sadece belli bir grup oyunculuk yapıyor. Bunlar da Laik, Liberalist gruplar. Genellikle Müslüman oyuncu yok.  (Ürdün, Ali)

* Türk toplumuyla Arap toplumunun ahlâkı birbirine uymuyor. Kesinlikle kanallardan Türk dizilerinin kaldırılması gerekiyor.

Okunma Sayısı: 5804
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı