"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Türkiye

Cemil GÜNVAR
22 Kasım 2014, Cumartesi
Değişen her şey son haliyle yenidir, sözlükteki bir anlamıyla; ama yeni kelimesinin zihinlere gelen ilk anlamı zamanın elinin daha değmediği, yorgunluğu, yıpranmışlığı olmayan, eskilikten uzak olan yönüdür.

Gönül ister ki ülkemizde eski adına insanları üzen, üzmeye devam eden; insanları yoran, sıkıntı veren hayatın akışının önünde engel olan ne varsa engel olmaktan çıksın, söylemin anlamı hayat bulsun; ama maalesef dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de siyasilerin söylemi tesbitten çok tepki, plandan çok hayal boyutunu geçemiyor.
Eğer bu anlamda gerçekten yeni bir Türkiye istiyorsak kanımca bunun ilk şartı siyasetten ve siyasilerden olan beklentilerimizin düşük olmasıdır; çünkü toplumu baştan aşağı dizayn edecek, ruh katacak, yenileyecek akımlar üstten alta değil, alttan üste doğru olan ilerler. Siyasetin ve siyasetçilerin görevi eğer gerçekten çalışmaya niyetleri varsa elindeki maddeye, topluma, şekil vermeden ibarettir. Ne kadar yetenekli olsalar da siyasetçiler de çakıl taşlarından mücevher yapamazlar. Siyasetçilerden beklentinin yüksek olduğu toplumların genel hali bu maalesef, siyasetçilerin her şeyi değiştirebilecekleri kanısı... Siyasetçiler bir şeyleri değiştirebilirler; ama birçok şeyi değil... 
Hem siyasetçilerin her şeyi değiştirebilecek bir güçleri olsa bile bunun toplumda bir karşılığının olması gerekir. Toplumda bunun bir alıcısı yoksa, toplumun nazarında bir kıymeti olmuyorsa değişen hiçbir şeyin de anlamı yoktur. Bugün sokakları ateş hattına çevirenlere, arabaları, otobüsleri yakanlara, insanları sokak ortasında öldürenlere tepeden inme bir demokrasi getirseniz, üstelik de en güzelini getirseniz ne olacak? İlkin bu insanların demokrasi denilen şeyden bir şey anlaması lâzım...  
Türkiye yenilenmeli, bizi üzen ne varsa, (dikkat buyurun kaldırılmalı,) yasaklanmalı demiyorum; yenilenmeli. Siyasetçiler birçok şeyi kaldırabilir, yasaklayabilir, yenisini getirebilir; ama yenileyemez. Bir şeyleri değiştirecek olan toplumun kendisidir. Değişen her şeyin de kalıcı olması gerekir ki, bu da zamanla olacak bir şeydir. Dünyanın neresinde olursa olsun dört yıllık, beş yıllık iktidara talip olup işbaşına gelenler bir toplumun, bir ülkenin yeniden dizayn edilmesine katkı sağlayabilirler; ama hiçbirinin büyük değişiklikler yapabilecek güçlerinin olduğunu düşünmüyorum, üstelik bir de buna toplum hazır değilse. Peygamber Efendimizin (asm) bir hadisinde tam olarak bunu anlatmasa da toplumdaki değişimlerin, yenilenmelerin üstten siyaset yoluyla değil de, alttan, toplumun kendisinden gelenlerle olabileceğini işaret ettiği konulardan birisi de bu sanırım, “Siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz...”
Demem o ki elinizde yetişmiş, eğitimli, hazır bir toplumunuz yoksa, sloganvâri söylemlerin bizi götüreceği bir yer yoktur.

Okunma Sayısı: 1482
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı