"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Bir ışık tut”

Cevat ÇAKIR
19 Mart 2016, Cumartesi
Dünyanın en büyük çevre faaliyetlerinden biri olan dünya saatı etkinliği ilk defa 2007 yılında Avustralya’nın Sidney şehrinde başlamış.

Binlerce kurum ve milyonlarca insanla birlikte sembolik olarak yapılan bir faaliyet bu. İklim değişikliğiyle mücadele için bir saatliğine elektrikleri kapatarak, “Hepimiz tek evimiz, gezegenimizin karşı karşıya olduğu, başta iklim değişikliği olmak üzere çevre sorunlarıyla mücadele etmek için acilen adım atmalıyız” denilmiş.

Bu sene 19 Mart Cumartesi günü 20.30- 21.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Her yıl milyonlarca insanın küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek için ışıkları kapatacak. 2008 yılından buyana WWF-Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye tarafından yürütülen dünya saati faaliyetinde Türkiye’de Boğaziçi Köprüleri, Dolmabahçe Sarayı ve Sultanahmet Camii, Efe Antik Kenti, Süleymaniye Camii ışıklarını kapatacak. Ayrıca ülkemizden JLL’nin danışmanlığını yaptığı on alış veriş merkezi ile BASF, VİKO ve ROCHE gibi firmalar da faaliyete katılacaklarını açıklamışlar. 2015’de 172 ülke ve 2 milyar insanın katıldığı bu faaliyetin bu seneki sloganı “Bir ışık tut” olarak tesbit edilmiş. Bu faaliyete ciddî bir katılımın olacağı tahmin edilmektedir.

Enerji israfını önlemek bütün dünya için önemli. Enerjinin bir kısmı fosil yakıtlarından üretildiği için küresel ısınmaya da sebep olmaktadır. Küresel ısınma da iklim değişikliklerine sebep olmakta dolayısıyla bu hadise bütün sistemleri bozabiliyor. Bu sebeple bütün canlıları ilgilendiren bir tehlike ile karşı karşıyayız. 

Tabiîki bu sadece yılda bir defa, bir saat değil; insanlık kendi geleceği için iktisatlı bir hayatı temel prensip haline getirmelidir. Enerji Enstitüsü’nün göre Türkiye’deki enerji israfı altı bakanlığın bütçesinden daha fazla imiş. Evet, enerjide çok ciddî israf olduğu görülmektedir. İsraf örneklerini her tarafta görmek mümkündür. 

Meselâ gündüz yanan sokak lambaları, hiç gerekmediği halde bazı binaların aşırı ışıklandırlması. Hatta İstanbul’da ana yollarda, yolların kenarlarına değişik resimler yapılmış ve ışıklandırılmış. Oysa ülkemiz enerjisinin büyük bölümünü ithal etmektedir. Yılda bir kaç defa israfın haram olduğunun anlatıldığı camilere bile bu israf hastalığı bulaşmıştır. Kimi zaman dışarıda 15-16 derece sıcaklığa rağmen alttan ısıtma sisteminin yakılmış olması, namazdaki huşuya da engel olmaktadır. Yazın ise, bir ABD’li çevreciden dinlediğim ”ABD’de klimaların soğuğundan kurtulmak için yazın palto giymek gerek” dediği gibidir kimi camiler. Said Nursî Hazretleri’nin “hadim-i medeniyet” -medeniyet yıkıcısı- dediği israftan uzak durmamız dileğiyle.

Okunma Sayısı: 2877
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı