"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cerattepe tartışması

Cevat ÇAKIR
01 Mart 2016, Salı
Artvin Cerattepe’de maden çıkarma faaliyetleri ve Artvinlilerin protostoları gündemi epey meşgul etti.

Bundan önce de gerek HES yapılması esnasında gerekse maden çıkarma faaliyetlerinde bir çok protostolara şahit olduk. Fakat Artvin’deki tepkilerin çok daha kapsamlı olduğunu görmekteyiz. Bunun içindir ki Artvin Valiliği Artvin’e gitmek isteyen yaklaşık beş yüz kişiyi engellemek için Borçka Artvin yolu üzerinde Cankurtaran mevkiinde yolu kapatarak prostoculara engel oldu. İstanbuldaki Artvinliler, hemşehrilerine destek vermek için İstanbul İstiklal Caddesinde yürüyüşler yaptılar. Çevrecilere destek için ‘boğalı yürüyüş’ bile yapıldı. Boğa sahipleri adına konuşan Bilgehan Erdem, “Tüm meralarımız ve festival alanlarımız yok olacak. Bizler bu güzelim topraklarda dağları öğütecek iş makinelerinin gürültüsüyle, dinamit sesiyle, zehirli sularla ve ağaçsız dağlarda değil, kuş sesleriyle derelerdeki şelalelerle ve boğaların böğürmesiyle yaşamak istiyoruz” demiş

Bu bölgede maden işletmek için 1990’da Cominco adlı bir madencilik firması bakır altın ve çinko çıkarma ruhsatı almasına rağmen engellemeler nedeniyle faaliyet yapamamış. 1998’de Kanadalı Inmet adlı şirket bu sahayı devralmasına rağmen o da faaliyetlerini sürdürememiş. O dönemde vekil, şimdiki Tarım Bakanı Faruk Çelik, 2002’de Meclis kürsüsünde şunları söylemiş: “Değerli millet vekilleri. Artvin ilinin önemli bir sorunu merkezde çıkarılması düşünülen 1995 yılından beri çalışmaları başlatılmış olan altın çınko yani madencilik projeleridir. Değerli millet vekilleri, insanoğlu kalkınma daha fazla üretim ve tüketim bahanesiyle üretemeyeceği tek şey olan tabiatı çılgınca ve bilinçsizce tüketmektedir. Oysa tabiatın yok edilmesi demek insanın yoksullaşması ve sağlığının bozulması demektir. Artvin il merkezinin üst tarafında Milli Parka 500 metre, Kafkasör Turizm Merkezine 1 km mesafede 12’si dünyada başka yerde olmayan 200’e yakın bitki türü ve yaban hayatının yoğun olarak hüküm sürdüğü yeşilliklerin ortasında altın bakır ve çinko arama çalışmaları yapılmaktadır. Bu maden arama çalışmaları kirleticilerden dolayı çevrenin en temiz suyu durumunda olan patila suyu ve atlı su ve ekosistemlerin sonu olacaktır. ÇED raporu hazırlanmadan Cominco şirketi tarafından Kafkasor ve Cerattepe’de çıkarılmak istenen altın bakır ve çinko madeniyle ilgili çalışmalar siyanur kullanılmamasına rağmen doğayı ciddi şekilde tahrip etmiştir. Yüzde 60 eğimli heyelanlı bir bölge olan Artvin ilinin maden çalışmaları heyelanları daha da artıracaktır. Artvin ilinin ortadan kalkmasına sebep olacak sonuçlar ortaya çıkma ihtimali yüksektir.“

Başbakan da kendisine bu konu ile ilgili sorulan soruya, Artvin’de kapalı galeri sistemi kullanılacak, çevre zarar görmeyecek. Bütün tedbirlerden sonra Artvin’in yeşil dokusuna zarar gelirse tedbir alırız” demiş. Başbakanla yapılan görüşmeden sonra mahkeme sonuçlanana kadar faaliyetler dondurulmuştur. Fakat Yeşil Artvin Derneği tarafından yapılan kontrolde iş makinelerinin ve işçilerin bölgede olması çevrecileri kuşkulandırmaktadır.

Bölgede kesilen ve kesilecek ağaçların sayısı ile ilgili farklı sayılar ifade edilmektedir. 2013’de bir idari mahkeme tutanağında 50.300 ağaç kesileceğinden bahsedilmektedir. (Kaynak: www.onyediyirmibes.com) 

Elbette ki yer altı ve yer üstü zenginliklerinden faydalanılacak; ama bunun çevreye zarar vermeden nasıl yapılcağının yolları da aranmalıdır.  

Okunma Sayısı: 2130
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • cemal özkaya

    1.3.2016 11:23:18

    Elbette ki yer altı ve yer üstü zenginliklerinden faydalanılacak; ama bunun çevreye zarar vermeden nasıl yapılcağının yolları da aranmalıdır. yorumunuza katılıyorum. memleketimizin zenginlikleri toprak altında kalmasın. sırf muhalefet etmek için mi yapılıyor anlayamıyorum. nükleer santrale karşı gelenler gibi olmasında.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı