"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünya Su Günü

Cevat ÇAKIR
23 Mart 2016, Çarşamba
22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla suyun önemi ile ilgili bir çok faaliyetler yapıldı. Bu konu ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

Dünya Bankasının “Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri” raporuna göre su güvenliği global risk sıralamasında birinci olduğu belirtiliyor. 2030 yılına kadar kullanılabilir su miktarının yüzde 40 düşeceği ve 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşmasıyla su tüketiminde yüzde 15‘lik bir artış olacağı öngörülüyor. Aynı rapora göre dünyada 2.4 milyar kişinin kullandığı suyun arıtılmadığı, 700 milyon kişinin ise temiz su tüketmediği ifade ediliyor. TÜİK tahminlerine göre Türkiye nüfusu 2030 yılında 100 milyona ulaşacak, su potansiyeli kişi başına yıllık 1112 metreküp’e düşecek ve Türkiye su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alacak.

Tema Vakfı Genel Mürürü Doç. Dr. Barış Karapınar da bu konularla ilgili şunları söylemiş: “2025’den itibaren 1.8 milyardan fazla insanın su kıtlığına maruz kalacağı tahmin ediliyor. 2050 yılına kadar Fırat-Dicle havzasında yüzde 10, Akdeniz Bölgesi havzalarında yüzde 37 Konya havzasında ise yüzde 70 oranında azalma olabiliceği öngörülüyor. İklim değişikliği dolayısıyla Türkiye’nin bulunduğu bölgede ortalama yağışların azaldığını kurakların sıklığının ve yoğunluğunun arttığını. Tarım, gıda, hayvancılık alanlarında hem de şehirlerimizde su kıtlığı riski giderek artıyor.”

Son 100 yılda dünyada su tüketimi 10 kat artarken, kişi başına düşen su miktarı yarıyarıya azalmış. Dünya nüfusunun yüzde 20’si içilebilir temiz sudan mahrum. Dünyadaki okulların 1/3’ünde güvenilir su bulunamıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, sağlık tesislerinin 1/3’ünde güvenilir su kullanılamıyor. Dünyada 470 milyonu aşkın kişi su kıtlığı çekilen bölgelerde yaşarken, her yıl başta çocuklar olmak üzere 10 milyon kişi sudan kaynaklanan salgın hastalıklar dolayısıyla vefat ediyor.

Konu ile ilgili bir kitaptan, su tasarrufu ile neler yapılabileceğini anlatan bazı bölümleri aşağıya alıyorum:

Gereksiz harcanan her damla su, nehirlerin kurumasını, balıkların soylarının tükenmesini ve barajların boşalmalarını hızlandırmaktadır. Muslukları zamanında kapatarak bir aile yılda yaklaşık 80.000 litre su tasarrufu yapabilir. Açık brakılan bir musluk tahminlerinizin ötesinde su sarfiyatına sebep olur dakikada 12-20 litre gibi bir miktar boşa gitmektedir. Dişlerinizi fırçalarken musluğunuzu açık bırakmakla 20 litrelik bir su kaybınız olur. Bulaşık yıkarken musluğu açık bırakmak ise 120 litrelik bir su sarfiyatına yol açar. Tıraş olurken kayıp, her seferinde 20-40 litre dolaylarındadır. Otomobilinizi kendiniz hortum kullanarak yıkarsanız yaklaşık 550 litre su harcarsınız. 

Hayatın kaynağı olan suyun iktisadla kullanılması ile ilgili Peygamber Efendimizin (asm) Sa’d’ın (ra) abdest alırken suyu fazla kullandığında onu uyarması ve “Nehir kenarında da olsan iktisadla kullan” ifadesini kulağımıza küpe yapmalıyız.

Okunma Sayısı: 2517
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı