"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB’de stratejik kararlılık

Cevher İLHAN
27 Ocak 2015, Salı
AB’nin Ankara’ya ikazları, sadece Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bütün demokratların kahir ekseriyetle onayladığı ifâde ve basın-medya özgürlüğü alanındaki noksanlıklarla kalmıyor.

Beynelmilel kuruluşların tesbitiyle, “insanî gelişmişlik”te 69., “sivil özgürlükler”de 132., “demokrasi endeksi”de 167 ülke arasından 89. sıraya düşmekle “hibrit (melez-karma) demokrasiler” kategorisine inen ve yolsuzlukta dibe vuran Türkiye’ye hukuk ve adâlet konusunda da önemli uyarılar geldi, geliyor.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin yoğun gündemi arenasında, AP’nin Türkiye raportörünce hazırlanıp Dışişleri Komisyonu’nda tartışılan bir diğer “Türkiye raporu”nda, yargının bağımsızlığı, tarafsızlı ve etkinliğiyle ilgili ciddî endişeler Ankara’ya iletildi.

Müzâkere sürecinde AB düşünce ve eleştiriler geliyor. 23. fasıl olan “yargı ve temel haklar” ile 24. fasıl olan “adâlet, özgürlük ve güvenliği” açılıp Türkiye ile daha fazla angajmana girilmesi ve âcilen ilgili reformların yapılması gereği vurgulandı. AB’nin demokratik standartlarına uygun yargı reformu stratejisinin ilgili taraflarla işbirliği içinde hazırlanması için yasal çerçevenin oluşturulması istendi.

Raporda ayrıca, sözkonusu fasıllara ilâveten müzâkerelerin kamu alımları, rekabet, ekonomik ve parasal politika, sosyal politika ve istihdam, güvenlik ve savunma fasıllarında ilerletilmesi talep edildi.

“STRATEJİK HEDEF”TEN SAPMA!

Bütün bunlarla birlikte, özellikle son 17 Aralık medya operasyonları ve tutuklamaları sonrası, AB’den “susup endişelerimizi ifâdeden kaçınmayız” denilerek uyarılar yoğunlaştı. Gazetecilerin gözaltına alınmasının demokrasilerde olmayıp ancak otoriter rejimlerde olabileceği, “Bu gidişatla Türkiye’nin Avrupa vizyonunun asla ilerlemeyeceği” kaygısı açıklandı.

Bu arada, AB’de üyelik müzâkerelerini yürüten AP Başkan Yardımcısı Alexander Lambsdorff, “Üyelik müzâkereleri yürüten bir ülkede bilhassa basın ve ifâde özgürlüğüne baskı kabul edilemez. Bunu anlamayan hükûmetle müzâkereleri devam ettirmenin de bir anlamı yok” tepkisini verdi.

AB düşünce kuruluşlarından EPC’nin Türkiye uzmanı Amanda Paul, “Türkiye’de demokratik hayat sekteye uğruyor, bunun etkileri göz ardı edilemez. Hukukunun üstünlüğü AB’de ciddiye alınan bir mesele” dedi. “AB’de herkes şaşkın; ‘Türkiye’ye neler oluyor?’ sorusunu soruyor” diye konuştu.

Özetle, bütün “ilerle(me)me raporları”nda ve AB belgelerinde alarm zilleri çalıyor, “AB Türkiye için doğru bir zemindir” deniliyor. Temel hak ve özgürlükler kapsamında açılan fasılların ilerletilmesi; Ankara’nın AB perspektifine bağlılığını teyitle yeni bir strateji hazırlanması çağrısı yapıldı, yapılıyor.

Ne var ki Ankara’nın AB’nin çağrılarına derin çelişkili tavrı, AB kırılganlığını ele veriyor. Daha önce defalarca AB’ye rest çekip efelenen ve “AB olmazsa ‘Ankara kriterleri’ der devam ederiz” diye meydan okuyan Cumhurbaşkanı’nın, “Türkiye, tarihî, coğrafî ve kültürel bakımdan Avrupa’nın doğal ve vazgeçilmez bir parçasıdır. AB’ye tam üyeliği Türkiye’nin stratejik hedefidir” sözlerinden sonra “AB bizi alır mı, almaz mı’ böyle bir derdimiz yok!” garip tezâdıyla tavır değişikliği bunun tezâhürü.

ANKARA’NIN AB TENÂKUZU

Keza Erdoğan’ın “düşünce ve ifâde özgürlüğü” önerilerine “paralel destekçisi” suçlaması, AB karşıtlığını ele veriyor. Ve “AB bizi alırsa mutlu oluruz. Dinamizmiyle Türkiye bir kıymet olarak ortaya çıkar” diyen Başbakan’ın, peşinden “Eğer AB bizi almazsa biz de buzdolabında beklemeyiz. Gelecekte ne olacağına tarih karar verir” çıkışı, AKP iktidarının AB tenâkuzunu açığa çıkarıyor.

Görünen o ki, her ne kadar Erdoğan “Yaklaşık 50 yıldır bunun (AB’nin) mücadelesini veriyoruz” dese de, baştan beri AB’yi toptan “Batı kulübü” diye yaftalayan mâlum zihniyet nüksediyor.

Bu bakımdan, TOBB Başkanı’nın yakınmasıyla, altı yıldır reformları unutan, kamplaşan, birbiriyle uğraşan, sürekli ayrışan Türkiye’nin yeniden yapısal reformları yapıp bütün sistemi demokratikleştirmesi lâzım. AB üyeliği hedefinin “Türkiye projesi” olduğunu kaydeden İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı’nın değerlendirmesiyle, iki buçuk yıldır hiçbir faslı müzâkereye açılmamasına karşı artık fırsatın kaçırılmaması, yeni fasılların açılmasıyla üyelik müzâkerelerinin inandırıcı kesin bir takvime bağlanmasıyla ivme kazandırılması, sürecin canlandırılması gerekiyor.

Bunun için Ankara’ya düşen, AB’nin önerilerine önem vermektir. Zira Türkiye’nin AB sürecini yakından tâkip eden AB uzmanı Cengiz Aktar’ın ifâdesiyle, müzâkerelerde Ankara’nın kararlı olması, “insan hakları ve hukuk devleti” şartı ilkesine harfiyen uyması AB olmazsa olmazını oluşturuyor.

Ankara, AB için yeni bir stratejiyle kararlı olmakla yükümlü. Aksi halde hiçbir ilerleme olmayacak ve AB’den kopacak; ve olan yine Türkiye’ye, demokrasi ve özgürlüklere olacak…

Okunma Sayısı: 1894
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İsmail Cebecili

    27.1.2015 18:03:27

    Yunanistan'da meydana gelen son olaylar da gösteriyor ki, Ülkeler, güçlü Devletler tarafından kolaylıkla yönlendirilebilmekte ve milletleri, o ülke insanları, siyasi tercih yönünden etkilenebilmekte ve istenen siyasi kadro iktidara taşınabilmektedir. Ülkemizde yaşananları komplo teorisi olarak niteleyip, inandırıcı bulmayanlar, Yunanistanı iyi incelemeliler. Bu etkilenmelerin önüne geçilmesi için en önemli güç, AB'dir. AB, bizim açımızdan, Hz. Üstad'ın uzun uzun izah ettiği gibi, insanlık; İki Dünya Savaşı ile yaşadığı felaketlere çare olarak, ortak zeminler oluşturmuş, BM, OECD, AB gibi ortak menfaatlerde birleşen teşekküllerden en önemlisidir. Özellikle ABD ve Yönetim Kadroları, İkinci Avrupayı kulanarak, AB'yi yok etmeye çalışmaktadır. Ülkemizi yönetenlerin ve Yönetmeye talip olanların, AB konusunda ciddi olması gerekir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı