"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AP’nin Türkiye kararı

Cevher İLHAN
25 Kasım 2016, Cuma
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, “Türkiye’nin üyelik müzâkerelerinin geçici olarak askıya alınması” kararına mukabil, Ankara’dan AB’yi hedef alan çıkışlar devam ediyor.

Aslında 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve sonrasında meydana gelen gelişmelerle üyelerin önemli bir kısmının sinyalleri önceden verilmişti. 

Her ne kadar bir hukuki bağlayıcılığı olmasa da AP’nin “müzâkereleri dondurma” tavsiye kararının AB’nin asıl karar mercii olan –Aralık ayında toplanacak- devlet ve hükûmet başkanları zirvesi üzerindeki etkisini değerlendiren diplomatlar, bunun önemsenmesi gereğini belirtiyorlar. 

“AB’DEN AYRILALIM” TEKRARI

Gerçi bütün bu olumsuzluklara rağmen AB’de hâlâ Türkiye ile müzâkerelerin ilerletilmesinde önemli bir irâde var. Bu açıdan Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulu’nda “AB-Türkiye İlişkileri” konulu oturumda söz alan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin “üyelik müzakerelerinin sona ermesi veya dondurulmasından iki tarafın da olumsuz etkileneceğini” savunması kayda değer. 

Mogherini “Türkiye ve AB Kıbrıs, Suriye, enerji başta olmak üzere birçok konuda önemli iş birlikleri yapabilir, iş birliğimiz önemlidir” çağrısında bulunup, Türkiye’nin, anayasal reform sürecinde bulunduğunu ve AB’nin bu süreçte Türkiye’ye destek olmaya hazır olduğunu bildirdi.

Keza “Türkiye’nin demokrasi içerisinde kalmasını sağlamalı ve diyaloğu geliştirmeliyiz; bu bizim güvenliğimiz için çok önemli ve gereklidir; diyalog kapısı açık olmalıdır, Avrupa Konseyi ile bu süreçte iş birliğinin ve yardımının önemli sonuçları olacağını umuyorum” ifâdeleri dikkate değer. 

Ne var ki, kritik dönemde güçlü ve etkin diplomasiyle ilişkileri tâmir yerine, AB’ye hâlâ siyasî şantajlar yapılıyor. Ankara’nın Türkiye’nin perspektifini izâhla AB ve AP’yi iknaya çalışması gerekirken, âdeta ateşin üzerine benzin dökülerek içte ve dışta “AB karşıtı” mihrakların ellerine kozlar sunulması işi daha da zora sokuyor. 

Pakistan dönüşü Cumhurbaşkanı’nın “Benim için varsa yoksa AB dememeli. Benim kanaatim bu. ‘Şanghay 5’lisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Bunu sayın Putin’e, Nazarbayev’e, şu anda Şanghay 5’lisinin içerisinde olanlara da söyledim. Sayın Putin “Bunu değerlendiriyoruz” gibi bir ifade de kullandı. ‘Alın bizi Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ), biz de AB’ye Allahaısmarladık’ diyelim, ayrılalım oradan, bu  kadar oyalamanın ne anlamı var?” çıkışı gibi.

Keza AP’deki oylamadan bir gün önce “Peşinen söyleyeyim, sonuç ne olursa olsun kıymeti yoktur” diye tavır konulması gibi.

AB’Yİ ŞİÖ’YLE TEHDİT!

Oysa Türkiye, 2013’ten beri ŞİÖ’ne zaten “diyalog ortağı” olarak katılıyor. Ne var ki, en üst düzeyden AB’ye bu denli meydan okunması, Türkiye’nin AB üyeliğini istemeyen mihrakların ekmeğine yağ sürüyor. Türkiye’nin AB üyeliğine taraf mahfillerin elini zayıflatıyor.

Kaldı ki diplomatlar, askerî ağırlıklı ŞİÖ’nün AB’nin değil, NATO’nun karşılığı olduğunu belirtiyorlar. ŞİÖ’ye üye olan Türkiye’nin NATO’dan çıkması gerektiğini vurguluyorlar.

Bu açıdan, Cumhurbaşkanı’nın “AB’den ayrılalım, ŞİÖ’ye girelim!” diye AB’yi ŞİÖ ile tehdit ederken, NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulu’ndaki Savunma ve Güvenlik Komitesi’nde konuşan Genelkurmay Başkanı Akar, Almanya, Hollanda, İspanya, ABD gibi ülkelere, NATO çerçevesinde hava savunmasına gösterdikleri fedakârlıklardan dolayı teşekkür edip, “NATO’ya bağlılığı” yineleme çelişkisi çarpıcı. (Yeni Şafak, AA, 20.11.16)

Bu çelişkilerle nereye varılır?

Okunma Sayısı: 2301
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı