"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ne oldu da kriz böylesine tırmandı?

Cevher İLHAN
17 Ağustos 2018, Cuma

SORMAK LÂZIM

Ne oldu da kriz böylesine tırmandı?

ABD ile tırmanan kriz, görünürde on sekiz aydır tutuklu bulunan ve 35 yıl hapis talebiyle yargılanan Rahip Brunson’un, 18 Temmuz’da çıktığı mahkemede “tutukluluğunun devamı”na karar verilmişken, bir hafta sonra tahliye edilip ev hapsine alınmasıyla baş gösterdi. 

Ancak daha bir hafta önce “tutukluluğuna karar verilen” Rahibin sekiz gün sonra tahliye edlmesindeki tezat hâlâ anlaşılmış değil. Ne oldu da karar değişti? 

Sonra, ne oldu da ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun ilk etapta “olumlu bir gelişme” olarak yorumladığı tahliyeden Amerikan yönetiminin en azından memnuniyet duyması gerekirken, birden bu denli sert tepki gösterildi? 

Hangi sâikle, başta Trump’ın Evangelist Yardımcısı Pence olmak üzere Amerikalı yetkililer, Türkiye’ye son derece kaba ve yakışıksız tehditlerlerle bu çarpıklığı sergilediler?

Gerçekten, “Brunson bahanesi”nin arkasında ne vardı ki Washington’dan bu denli abartılı ve dengesiz tepki verildi?

“Brunson krizi”nin perde arkası hâlâ karanlıkta…

ÖZETLE

10 bakan yerine 64 bakan yardımcılığı

Daha önce her bakana bir bakan yardımcısı atanırken, “yeni sistem”de bakanlık müsteşarlıkları kaldırılarak yine cumhurbaşkanının tek imzası ile atanan ve sadece cumhurbaşkanına karşı sorumlu olan bakanlar gibi, yine tek imza ile her bakana üçer - dörder yeni bakan yardımcılığı ihdas ediliyor. 

26 bakanlıktan 16 bakanlığa düşürülerek görünürde bakanlık sayısı azaltıldı, ama her bakanlığa üçer - dörder bakan yardımcısı atanmakla, üst bürokratik makamlara onlarca yeni koltuk ilâve ediliyor. Kaldırılan 10 bakan yerine 64 yeni bakan yardımcılığı getiriliyor.

Buna doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı dokuz kurul, beş ofis, yedi başkanlığın kurulları ve görevlileri de eklenince, iddia edildiğinin aksine bürokratik makamlar daha da arttırılıyor.

Özetle, sözde devlet çarkının bürokratik hantallıktan kurtulacağı söylenirken, devlet kadroları daha da şişiriliyor… 

İtibar ve israf

“Devlet, bir israf kapısı haline geldi. İsraf, almış başını gidiyor. Lüks ve şatafat devletin her kademesine hâkim. Devlet lüks araçları, binaları yüksek fiyatlardan kiralıyor. Neymiş, itibardan tasarruf olmazmış. İtibar, yabancı bürokratın, parmağını sallayıp iç işlerine karışamamasıdır. Yeni sistemde, devletin gelirleri azalırken, masrafları hızla artıyor.”

Meral Akşener (İyi Parti Genel Başkanı)

Nureddin Tokdemir Ağabeyimize rahmet duâsıyla…

Risâle-i Nur’un Kur’ânî istikametli, tâvizsiz ve sâlim içtimaî esaslarına ve hizmet metoduna dair birçok numûne ve aziz hizmet hâtırası bırakan değerli ağabeyimiz Nureddin Tokdemir’e Cenâb-ı Erhamürrahiminden gani gani rahmet ve mağfiret diler; âilesine, yakınlarına ve bütün Nur câmiasına tâziyetlerimi sunarım. C. İ.

 

Okunma Sayısı: 2804
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı