"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

OHAL Komisyonu neyi bekliyor?

Cevher İLHAN
08 Aralık 2017, Cuma
15 Temmuz’dan sonra Başbakanlık tezkeresinin Meclis’te kabulüyle 21 Temmuz 2016’da ülke genelinde ilân edilen Olağanüstü Hal’in en son 19 Ekim’de beşinci kez üç ay daha uzatılmasıyla Türkiye on altı ayı aşkındır sıkıyönetimin yerine de ihdas edilen OHAL altında.

İktidar cânibinden, her fırsatta OHAL uygulamalarıyla özgürlük alanı daraltılan, temel hak ve hürriyetleri kullanılması sınırlandırılan, engellenen ve ertelenen hiçbir kişinin bulunmadığı, dahası hiç kimsenin OHAL’i hissetmediği iddia edilse de, OHAL’in vahim sonuçları ortada.

Bu süreçte yetkililerin ikrarıyla Kanun Hükmünde Kararnâmelerle (KHK) 160 bine varan kamu görevlisinin ve akademisyenin sorgusuz – sualsiz işlerinden atılması, binlerce öğrencinin ilişiğinin kesilmesi, aralarında on yedi bini kadın, bini aşan çocuk ve 700’ü bulan bebeğin olduğu 50 bini aşan tutuklamalarla dalga dalga büyüyen mağduriyetler bütün ağırlığıyla devam ediyor.

OHAL sürecinde yüz binlerce vatandaşın yargısız, haksız - hukuksuz ihraç ve tutuklanmasına, maddî ve mânevî emekleriyle oluşturdukları on bini bulan firmaların - fabrikaların, iş yerlerinin kapatılmasına gelen yoğun tepkilere karşı, en son geçtiğimiz Ocak ayında yine OHAL KHK’sı ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’yla haksızlıkların ve hukuksuzlukların giderileceği vaad edildi.

EKİM VE KASIM AYLARI DA GEÇTİ

Bu arada, çoğu aylar süren, hatta bir yılı aşan tutuklamalar toplumda derin yaralar açarken, ayyuka çıkan ve zulme varan uygulamaların verdiği tahribatın âcilen giderileceği mesajları verildi.

Keza bin 424 özel ve vakıf eğitim - öğretim kurumu ile onlarca sağlık kurumunun, dernek, vakıf, sendika, federasyon ve konfederasyonun, özel radyo ve televizyon kanalı, gazete, dergi, haber ajansı, yayınevi-dağıtım şirketinin kapatıldığı süreçte gasp edilen hakların iâde edileceği belirtildi. 

Komisyon, onca dosyanın raportörlerce nasıl tasnif edilip inceleneceği, yardımcı elemanlar da alsalar bu kadar dâvânın iki yılda nasıl neticeye bağlanacağı, hangi sürede ve ne kadar zaman ayırarak değerlendirecekleri istifhamları ortasında işbaşı yaptı. Komisyona yapılan 102 bin başvurudan 80 bininin ilk kaydının tamamlandığı, bu sayının 120 bine çıkması beklendiği haberleri çıktı.

“Darbe girişimi” ile hiçbir bilgi ve ilgisi olmadığı halde icâd edilen “irtibat ve iltisak”la ihraç edilen vatandaşların, milyonları bulan âileleri ve yakınlarıyla birlikte maruz kaldıkları haksızlıklar telâfi edilecek mi?

Bu soru cevap beklerken, 15 Temmuz sonrası yapılan işlemlere itirazları değerlendiren, 28 hâkim/savcı, 23 müfettiş, 12 uzman, 118 müdür-memur olmak üzere 200’i bulan görevlinin çalıştığı OHAL Komisyonu’nun ilk kararlarını Ekim ya da Kasım ayında verilmesinin hedeflendiği belirtildi. 

HÂLÂ BİR KARAR ÇIKMADI

Ne var ki, komisyonun kurulmasının üzerinden on bir ay geçtiği halde hâlâ mağduriyetleri gideren hiçbir karar çıkmış değil. Oysa yoğun şikâyetlere karşı başta Başbakan, “İtirazlar, artık âdeta bir mahkeme gibi çalışacak bu merkezde karara bağlanacak. Haklı görülenlerin hakları iâde edilecek, diğerleri içinse yargı yolu açılmış olacak” demişti.

Buna rağmen, işe başlamasının geciktirilmesi ve hâlâ bir neticenin çıkmaması, komisyonun gasp edilen hakların iâdesine bir bariyer daha oluşturmak amacıyla kurulduğu, OHAL uygulamalarına dâvâ açılmasına engel olarak konulduğu endişelerini haklı kılıyor.

Bu durum, komisyondan maksadın, haksızlıklara, yoğun hak ihlâllerine ve mağduriyetlere infiâl gösteren kamuoyunu oyalamak; anayasanın 90. maddesiyle Türkiye’nin imza atıp uymak zorunda olduğu, Anayasanın, kanunların ve iç hukukun üstünde olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası anlaşma hükümlerini by pass etmek; ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kriterlerine göre açılacak dâvâlardan ve tazminatlarından kurtulmak olduğu tesbitini teyid ediyor.

Bunun içindir ki, yargının önünü kapatan OHAL Komisyonunun bir an evvel tasnifini yapıp mağduriyetleri gideren kararını vermeli ve bir defa daha dağ fare doğurmamalı…

Okunma Sayısı: 25286
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ayşe

    8.12.2017 22:55:08

    Sorgusuz sualsiz ihrac edilen insanlari ne aciklama yaparak alacaklar...sormazlar mi madem masumdu niye attiniz diye...niye karar veremedikleri asikar...yasattiklarinizi yasamadan ölmeyin...

  • Nur

    8.12.2017 20:32:48

    İyiki sizin gibiler var bize hak veren Cevher İlhan bey,Benimde kardesim 8 aydir tutuklu daha gencecik aslı bir ögrenciydi,sacma sapan suclar hayattan biktik hic mi vicdan yok onu öyle gòrmek beni kahrediyor masumken sucsuzken artk yeter.Bizim sucumuz ne suclular belli bizden ne istiyorsunuz kendi halkini birseyden haberi yokken teròrist ilan edip yargilamak nedir?

  • Umut akkurt

    8.12.2017 12:01:27

    Bu konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim. Zira 100 bini aşkın kişi tüm umutlarını bu komisyonun kararlarına bağlıyor. Ama bu haksızlığı ne duyan ne de gören var. Ülkemizin % 99 unu müslüman zannederdim malesef.

  • Fadme

    8.12.2017 09:30:18

    Allhım bu zulumu bıtır hepısını allh kahretsın bıktık hayatımızdan adaletmıs

  • hakan

    8.12.2017 08:39:58

    yahu bir kişi de demiyorneden ohal komisyonu çalışmıyor diye.2sene olacak öğretmenlikten ihraç edildim .daha suçumun ne olduğunu bilmiyorum.Yeter ya Allah tan korkun yeter...

  • Veyse

    8.12.2017 01:03:01

    Sevgili kardeşim İlhan bey Allah sizden razı olsun.bir yılı aşkın zulüm görmekteyiz ama kimin umrunda.bu konuda kim yetkili ise bu masumların mağdurların gunahsizlarin ahindan korkmazlarmi.benim oğlum terörist listesinde eşinden boşandı yuvası dağıldı ailece sağlığımız bozuldu sebeb askerde olduğu 28/08/2014 te.yaninda telefonu dahi yokken baylok uygulaması var diye.o kurulan komisyon acaba ne bekliyor bir madur buldularsa bir saat sonra iade etmeleri gerekmez mi insaf merhamet . sizlere saygılar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı