"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tam biat dayatmalı “temayül yoklaması”

Cevher İLHAN
19 Mayıs 2016, Perşembe
Başbakan’ın genel başkanlığı ve başbakanlığı bırakmaya zorlanmasıyla apar topar gidilen AKP kongresi öncesi olup bitenler, darbe dönemlerinden kalma “tek parti”-“tek adam” otoritesi altında “tepe”den dizayn edilen siyasetin hâl-i pürmelâlini ele veriyor.

İktidara ilişik medyanın, “Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışan başbakan modeli kurulacak. Onu başkanlık sistemi konusundaki çabalar izleyecek” telkiniyle bundan böyle “Saray’ın emrinde düşük profilli başbakan”la “başkanlık sistemi”ne ortam hazırlama gayretlikleri, iktidar mahfillerinin içine düştüğü vartayı deşifre ediyor.

Yine iktidar partisi yöneticilerinin daha baştan “Parti kadroları Cumhurbaşkanı’nın açtığı yolda ilerliyor” diye peşinen “Erdoğan’a tam biat” ilânıyla kongreyi “sonucu baştan belli” hale getirmeleri, demokratik değerlerden yoksun siyasetin çıkmazını açığa çıkarıyor.

Aslında daha “temâyül yoklamaları” devam ederken, “yandaş medya” ve mahfillerinde daha baştan “Erdoğan’ın işâret ettiği kişinin genel başkan ve başbakan olacağı”nın “normalmiş” gibi sunulması, Türkiye’de siyasetin kronik illetinin teşhisi oluyor…

Gerçek şu ki, “temâyül yoklaması”na katılan İstanbul Belediye Başkanı Topbaş’ın “En iyisini herkes öz irâdesiyle kendisi belirliyor” dedikten sonra “Binali Bey, Bozdağ Bey çok kıymetli isimlerdir” demesi ve iktidar partisi kalemşörlerinin daha baştan “Yıldırım’ın birinci, Bozdağ’ın ikinci ve Kurtulmuş’un üçüncü çıktığını” duyurmaları, “yoklama”nın formalite icâbı yapıldığını ele veriyor.

“TÂLİMAT” VESÂYETİ

Görünen o ki, iktidar partisi “Saray’ın direktifleri”ne endekslenmiş. Parti sözcüleri “tâlimatı” “değişim” olarak niteleyip “normal olan budur” diyerek ve “değişime direnen çürür” çıkışıyla devam ederken parti tabanına üstü örgülü gözdağı veriliyor.

Bundandır ki, siyasetin üzerinde kurulan ağır baskı ve vesâyetten dolayı, iktidar partisi içinden birileri çıkıp bir yandan “fevkalâde başarılı” dedikleri Başbakan için “Suçu ne idi ki apar topar azledildi? Tam da AB ile ‘göçmen anlaşması’na varıldığı ve “vize muafiyeti”nde 72 kriterden 67’sinin yerine getirilip 5’inin kaldığı vetirede neden çekilmeye zorlanıyor?” diye sormuyor, soramıyor.

Partililere açık açık “Genel Başkan adayımız B. Yıldırım’dır” telkini yapılıyor. Kimse çıkıp “adayım” diyemiyor, birilerini aday gösteremiyor; herkes gözünü Saray’a dikmiş. Dahası Başbakan, “ayrılma sebepleri”ni açıklamıyor.

Evvelki temâyül yoklamasında Gül’ün yüzde 76’yla birinci çıkmasına karşı “Reis”in yüzde 1’le üçüncü çıkan Davutoğlu’nu “seçtirmesi”ni kabul eden parti grubundan “vesâyet”e yine hiçbir ses çıkmıyor.

“DARBE YASASI”YLA

Esasen bu durum, hiçbir demokratik ülkede benzerine rastlanmayan “az oyla çok milletvekili elde etme” kumpaslı “yüzde 10 seçim barajı”yla, ön seçimin ve “tercih sistemi”nin olmadığı, “aday listeleri”nin parti genel merkezlerinin, ayarlanmış merkez yoklamalarıyla, ısmarlama anketlerle siyaseti genel başkanlarının sultası cenderesine sokup “temsilde adâlet”i berhava ederek millet irâdesini gasbeden ve demokrasiyi katleden 12 Eylül darbesinden kalma antidemokratik siyasî partiler ve seçim sisteminden kaynaklanıyor.

Kısacası, çarpıklık, AKP iktidarının 2002 Kasım’ında açıkladığı “âcil eylem plânı”nda siyasetin demokratikleşmesi adına taahhüd ettiği, bütün seçim bildirgelerinde, miting meydanlarında ve hükûmet programlarında vaad edip halka söz verdiği siyasî partiler ve seçim kanununu değiştirmeye, siyaset hukukunu demokratikleştirmeye yanaşmamasından türüyor. AKP on beş yılı aşkındır hâlâ bu “darbe yasası”na sığınıyor…

Gerçekten, seçimden yeni çıkmış Başbakan’ın çekilmesi “zarureti” nedir? Neden milletin gözü önünde “temâyül yoklaması” perdesinde oynanan “orta oyunu”na seyirci kalınıyor?

Okunma Sayısı: 1717
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı