"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargılanmayan iddialar, vicdanlarda mahkûm eder

Cevher İLHAN
20 Ocak 2015, Salı
Meclis Genel Kurulunda görüşülecek 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştıran komisyonun Yüce Divan’a sevklerine gerek görmediği dört eski bakana dair raporu tartışılıyor.

Ancak iktidar partisi üyelerince hazırlanan 197 sayfalık raporda, peşinen “yolsuzluk delili ve yeterli şüphe yok” denilmesi, şüpheleri daha da kuvvetlendiriyor. 

Raporun, hâdiseyi 18 ay tâkip eden savcıların alınması ve yerine siyasî iktidarın atadığı. rüşveti “hediyeleşme” olarak tanımlayan ve “hediyeleşme bizim geleneğimizde vardır” diyen, “rüşvet olması için, rüşvet alanla rüşvet veren tarafların anlaşma yapması lâzım” târifini getiren savcıların verdikleri “tâkipsizlik” gerekçesine dayandırılması, soruşturmayı kırılgan hale getiriyor

Özetle, “mâkul şüphe”yle medya yöneticileri tutuklanırken, “kuvvetli şüphe”yle istifa eden-ettirilen bakanlara dair “fezlekeler”in Yüce Divan’a gönderilmesine gerek görülmemesi, soru işâretlerini çoğaltıyor. 

İktidar üyelerinin çoğunluk oyuyla iddiaların yargıdan kaçırılması, Başbakan’ın “Yolsuzluk yapan kardeşimiz de olsa kolunu koparırız, hukuku işleteceğiz” sözlerini boşa çıkarıyor. “Yolsuzluklarla mücadele” ve “kamuda şeffaflık” açıklamalarının anlamı kalmıyor. 

HÂLÂ NEDEN ÇEKİNİLİYOR?

Bu arada raporda AKP’li üyelerin oylarıyla eski bakanların “aklandığı”nın pompalanması, 17 Aralık tapelerinin “montaj” değil “gerçek” olduğunu bildiren Adlî Tıp Raporunun ilk iki sayfasının Meclis’e gönderilmemesi ve milletvekillerinin hiç görmemesi, bir diğer kırılganlık… 

Doğrusu, 17-25 Aralık soruşturmalarının “darbe” olarak lansesiyle siyasî itiş-kakış karambolunda kapatılması, bir başka açıdan istifhamları arttırıyor. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üzerini örtmek için her türlü karartmaya, gündem saptırılmasına başvurulması, birçok soruyu sorduruyor.

Gerçekten, dört bakan niçin istifa etmişti? 15 Nisan 2013 itibariyle -tam sekiz ay önce- MİT müsteşarının söz konusu “yolsuzluk ve rüşvet”i hükûmete ihbar ve uyarısının anlamı ne idi? 

Sonra, başta soruşturmayı yapan polisler olmak üzere “istenmeyenler” soruşturma komisyonuna çağrılmayıp suçlamalar hafifletilerek kuşa çevrildiğine göre hâlâ neden çekiniliyor? Yüce Divan, neticede soruşturma komisyonu raporunun dışına çıkmayacağına göre, niçin yargılanmadan korkuluyor?

İDDİALAR YÜZÜSTÜ BIRAKILAMAZ

Oysa, hukukçuların ifâdesiyle, kamuoyu demokrasilerinde yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına müdahale edilmez. Yine sâdece “yeterli şüphe” ile dâvâ açmak durumunda olan savcıların bu işi “tâkipsizlik”le geçiştirmeleri düşünülemez.

Keza, dâvâ açma, lehte ve aleyhteki bütün delilleri toplayıp mahkemenin önüne getirme ve iddianâme hazırlama yetkisi olan savcının siyasî mülâhazalarla, “maslahat”la iddiaları örtbas etme hakkı olamaz.

Seçim, yönetme hakkını verir, asla yargılama yerine geçmez. Sandık, yöneticileri çıkarır, yargının yerine konulup aklama aracı olamaz. Seçimle sandıktan çıkmak, hukuku ortadan kaldıramaz. Hukuk devletinde davalara çoğunluk değil, yargı karar verir. 

Yapılacak olan, iddiaların Yüce Divan’da yargılanmasıyla delillerin doğru olup olmadığının açığa çıkarılmasıdır. İktidar milletvekillerinin “yeterli şüphe yok” raporu “aklamaya” yetmez. 

Aksi halde, ciddî suçlamalarının yüzüstü bırakılması, siyasî iktidarı daha da zora sokar. Ve iddialar, hep bir zincir olarak iktidarın boynunda kalır. Sonuçta siyasî açıdan daha çok kan kaybettirir. 

Okunma Sayısı: 1678
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    20.1.2015 08:01:51

    Muhterem Adem kardeşim,yaşadığım şehirdeki yapılan yolsuzluk ve hırsızlığı yazsam geçmiş dönemde TÜRKİYE de o şahsın döneminde bu kadar yolsuzluk ve hırsızlığın yapılmadığını anlarsınız.1 MİLYONLUK RÜŞVET VE KAÇAK SAATİ,KÖMÜR diyerek alınan TAŞ ların (50 MİLYON TL.)ki bu tesbit edilen,edilemeyenleri geçiniz. Muhterem kardeşim KUL HAKKI na giren birinin helalliğini ancak o kul helal ederse olur.Ya hırsızların çaldığını milyonlara ödeten kanun ve düzenlemeyi yapanların nasıl milyonların hakkına girdiğini(şu an bu hırsızlığın 40 milyar tl)olduğu ifade ediliyor.(asgari)YENİ ASYA ve yazarları haramı helal gibi yiyen ve yedirenlere HAK namına ve HAK'ın HATIRI ALİDİR,HİÇBİR HATIRA FEDA EDİLMEEZ,düsturu ile yazıyorlar.Siz bundan mı gocunuyorsunuz.

  • Adem KOCABAS CİDDE

    20.1.2015 00:54:28

    Bugün İBN Kesir tefsirinde gezerken ALİ İmran-83 tefsirinde Allah Resulu (sav)buyurmuşlardır:(Doğruyu bilmeden)soyle-boyle diyorlar, demek kişinin ne kotu binegidir, hadisi şerifi gözüme takildi simdi de gazetede sizin kosenizde yazınızı okudum, ve ne hallerde olduğumuzu sorgulamak istedim. Ve yine 88 ayeti kerimede:Allah'in saptirdigini yola getirmek mi istiyorsunuz? Allah'in yaptırdığı kimse için sen asla yol bulamazsın, buyuruyorki, sizler de hala sapitmislarin duzmecelerine kılıf uydurma, oralardan bir şeyler çıkarma!pesindediniz. Bu tenize çıkma hadiseleri Sayın Demirel'in yakınlarına yapılırken acaba bu kadar araştırıp, aylarca peşini surdurdunuz mu? Onların akıbeti ne oldu? Ayrıca su hadisi de aktarmadan geçemeyeceğim,Hz Peygamber(sav)buyuruyor ki:Duyduğu her seyi rivayet etmek,kişiye yalan olarak yeter. Ebu Davut suneninde-kitabul edep bölümünde. Allah'in selami ve bereketi bütün müslümanları üzerine olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı