"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuk festivalinin ardından...

Davut ŞAHİN
31 Mayıs 2016, Salı
Erzurum, Malatya… Derken, son durak Konya’da idik. İlk kez düzenlenen bir çocuk festivalinde bulduk kendimizi.

Can Kardeş dergisi olarak stantta yerimizi alırken, çocukların ilgisi ile karşılaştık. Üç gün, akşama kadar imza, sohbet ve dahi unutulmaz anılar bıraktık peşimizde.

Kimse 36 yıllık dergi olduğuna inanmıyor Can Kardeş’in. Çünkü pırıl pırıl kapağı ve kuşe baskısı ile ilk sayısı gibi taptaze ve yepyeni.

Arkalarında dev şirketlerin hatta dev bankaların olduğu çocuk dergileri, bu süreç içinde kapısına kilit vurmuş. Ama Can Kardeş hayatiyetini okurlarının desteği ve özgüveni ile sürdürmeye devam etmiş, ediyor da…

Demek “mutluluk” parayla satın alınamıyor. Demek ki çocuk dergisi çıkarmak için devasa sermaye gerekmiyor. Evet sermaye var, o da; insan.

İnsana yatırım yapmayan sermayeler batar. 

**

Bir dönem, Doğan Kardeş, Yavrutürk ve Mavi Kırlangıç dergileri vardı. Çok ciddi çocuk dergileriydi bunlar. 

İlk okuduğum ve satın alarak okuduğum dergi, Tercüman Çocuk’tu. Şimdi esamesi okunmuyor. 

Hürriyet, Milliyet çocuk dergileri de keza öyle… Bazen çok bütçeli çocuk dergileri belli zaman diliminde çıkıyor, sonra veda ediyor. TRT Çocuk dergisi şimdilik revaçta. Arkasında dev bir kurum var. Yine sessiz sedasız yayın yapan bir dergi daha var: Diyanet Çocuk… Bir şekilde hizmetlerini ifa ediyor. 

Çocuk dergileri her halükarda devam etmeli. Her derginin ulaşabileceği kesim mutlaka vardır. Yeter ki, çocuk dergileri bu toprağın özünü, değerlerini inanç ekseninde yarının geleceği olan kuşaklara aktarabilsin.

**

Ülkemizde okuma kültürü zayıf… Kabul edelim ki, kültürel noktada bir çok yatırım yapılıyor. Ama hep binaların içi boş… Kültür insanı yetiştirmedikten sonra ne anlamı var ki?

Hani bir dönem, daha doğrusu Kültür Bakanı Ertuğrul Günay zamanında “okuma kültürü anketi” çıkarılmıştı.

Seçici ve düzenli okur arasında 1-14 yaş grubun bireyler arasında yüzde 35’ini kadınların oluşturduğu görülmüştü.

En çok kitap okuyanlar bölümünde ise, seçici ve düzenli okuyanlar arasında yüzde 75 düzenli okur arasında, yaş aralığı 7-14 yaş grubu olduğu görülmüş.

Yani tam çocuk yaşta okurların oranı hayli yüksek görünüyor. Çocuk dergisi okurları iki yılda bir değişkenlik göstermiş olmasına rağmen, çocuk dergisi okurları ciddi biçimde bir oran teşkil ediyor diyebiliriz.

**

Okuma oranına genel bir bakış atacak olursak;

Seçici ve düzenli okuyanlar yılda ortalama 14.5 kitap okuyor…

7-14 yaş grubu ise yılda ortalama 12 kitap… Kadınlar 7.3 kitap okurken, erkekler yılda ortalama 7.1 kitapla kadınların gerisinde kalıyor.

**

Neyse, rakamlara boğarak, makaleyi sıkıcı hale getirmek istemiyorum.

Ancak festivalde bir ayrıntı –bazı insanların- kültüre bakış açısını yansıtıyor gibiydi; birkaç çocuk, standın önünden dergiyi almak için hamle yaptığında annesi olduğu anlaşılan bir kadın, “Bırak onları, sakın dokunma! Onlar paralı!”

Kendisine, “Hiç olmazsa çocuklar dergiye dokunsun. Çünkü dokunmak parayla değil. Onları bu zevkten mahrum etme bari” dedim. 

Hülasa; 

Okuma oranının yükselmesi, çocuk dergilerinden geçiyor. Eğer okuma adayı bir çocuk, çocuk dergisinde kendisinden bir şeyler bulamazsa, bilin ki, potansiyel kitap düşmanı yetişir.

Eğer dergiyi severse, kitap da okur, hayatı da…

Bu bakımdan, Can Kardeş dergisinin varlığı küçümsenmeyecek kadar önemlidir.

Okunma Sayısı: 1359
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı