"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Göç filmleri

Davut ŞAHİN
01 Aralık 2015, Salı
Sinema tarihinin ilk göçmen filmi “Göçmen” (1917) adıyla Charlie Chaplin’e aittir. Yani bildiğimiz Şarlo tiplemesi.

Hatırlar mısınız bilmiyorum ama, hâlâ internette eski görüntüler arasında bir gemide balık gibi istiflenen insanlar ve aralarında geçen olayları karikatürize ediyor Chaplin. 

Chaplin bu ve diğer filmlerinde de “mizah” altında epey eleştiri getiriyor Amerika’ya ve sisteme.

Belki de bu yüzden hayatı boyunca ona Oscar ödülü vermediler.

… 

Geçenlerde İhtiras Tramvayı’nı izledim. Marlon Brando’nun kült filmi… Filmin yönetmeni Elia Kazan. O bir mülteci. Yani göçmen.

Kazan’ın filmlerinin çoğu göçmenlik üzerine kurulu; hep tasını tarağını toplamış, vatanını terk etmiş ailelerin, büyük bir göç sonrası yaşadığı travmaları anlatan karakterleri ele aldı filmlerinde.

Rum asıllı Kazan, aslen Kayseri Germir kökenli… Ama İstanbul doğumlu (1909). 

Dört yaşındayken ailesi ile birlikte ABD’ye göç etti. Okudu… Yüksek öğrenimini bitirdikten sonra Yale Üniversitesi’nde tiyatro öğrenimi gördü. Grup kurdu ve ardından Broadway… 

Birçok ünlü Hollywood oyuncularına aktörlük dersi verdi. Başarı başarıyı getirdi. 

İhtiras Tramvayı’nda Marlon Brando’nun canlandırdığı karakter olan Polonya’lı göçmenin hayatından bir kesit sunuyor bize. Yönetmen, karakterleri öylesine giydirmiş ki, oyuncuların aksanından tutun, kültürlerini ve yaşadıkları içsel çatışmaları bize olduğu gibi yalın anlatıyor.

Kazan, filmleriyle çoğunlukla modern hayata başkaldıran karakterler yanında toplumsal açıdan eleştiriler de getiriyor.

Yine Marlon Brando’nun canlandırdığı önemli bir karakter barındıran Rıhtımlar Üzerinde filmi de bunlardan biri… Bu yüzden Kazan, Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi’nce (HUAC) sorgulamaya alındı… Komünist’likle suçlandı. Buradaki ifadesinden dolayı ağır eleştirilere maruz kaldı. 

Ama bir göçmen yani mülteci olarak Amerika’nın en başarılı yönetmenleri arasında çoktan yerini aldı.

Amerika zaten göçmenler ülkesi. Azınlıkları tek bayrak altında tutan ülke… Avrupa ise geleneklerine sımsıkı bağlı ve katı. Bu yüzden kolay kolay mülteci kabul etmiyor veya onları bir elekten geçiriyor.

Al Pacino’nun mükemmel performans sergilediği Yaralı Yüz filmi ise Küba göçmenlerinin dramını anlatıyor. Senaryosunu Oliver Stone’nun yazdığı ve İtalyan yönetmen Brian De Palme’nin elinden çıkma bu eser, gerçek hayat hikâyesine dayanıyor. 

Küba’lı işsiz bir gencin, nasıl bir mafya babasına dönüştüğünü gerçekçi bir dille aktarıyor film. 

Bir Zamanlar Amerika filmi de İtalyan Yönetmen Sergio Leon’un elinden çıkma bir yapım. Göçmenlerin başka bir ülkede yer edinebilmek için verdikleri zorlu mücadele ve ardından karanlık işlere bulaşarak ayakta kalma mücadelesini anlatıyor. Daha sonra da nasıl bir suç makinasına dönüştüğünü de…

Vizyonda bir film daha var; “Bir zamanlar New York: Immigrant (Göçmen). 

Sanki bu günleri anlatan film. Bir gemi dolusu insanla Polonya’dan New York’a gelen iki kız kardeşin başından geçen olayları dramatik bir şekilde aktarıyor.

Ama gerçekte göçmenlerin yaşadıkları dram, film karelerinden daha acı. Her akşam ekranlarımıza sansürsüz bir şekilde geliyor. Bir Aylan’ın dramı başlı başına bir olay. Ama biliyoruz ki, ne Aylan dramı beyaz perdeye yansıyacak ve ne de Müslüman coğrafyasında yaşayan insanların yaşadıkları acılar anlatılacak. 

Nerede bir Balina katliamı var veya  nerede petrole batmış bir karabatak kuşu varsa işte o bir “konu”dur.

Anlaşılan Hollywood, modası geçmiş Amerika’ya göç konularını işlerken, her yıl olduğu gibi yine bir “Yahudi soykırımı”nu pişirip pişirip hayali insanların dertleriyle bizi oyalamaya devam edecek gibi görünüyor.

Okunma Sayısı: 1718
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı