"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnce “Memet”mi “Mehmet”mi?

Davut ŞAHİN
03 Mart 2015, Salı
Ünlü yazar Yaşar Kemal dün toprağa verildi. “Halk adamıydı” iddialarına karşılık benim bu konuda söyleyeceklerim var.

Halk adamı gibiydi, ama halkın içinde olduğu konusu tartışmalı... Evet, ırgatlık yaptı. Irgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, traktör sürücülüğü ve pamuk tarlalarında kontrolörlük yaptı. 

Ancak ilk gençlik yıllarını benimsediği sol kimliğini yıllar içinde de sürdürdüğü gerçeğini hepimiz biliyoruz.

En aktif dönemi ise Türkiye İşçi Partisi süreci… Partinin önce genel yönetim kurulu üyeliği, sonra merkez yürütme kurulu üyeliği yaptı. Birçok hapis ve davayla karşı karşıya kaldı. 

Sonraki yıllar; Ant dergisinin kurucuları arasında yer aldı. 

Sol’la hep iç içeydi. Gerçi bu çevreye ilgi duyduğu için edebiyata heves sardı… Devrin tanınmış solcu yazarlarının telkinleri ile bir folklor dersi olan ilk kitabı “Ağıtlar”ı yayımlar. 

Daha sonra Cumhuriyet gazetesinde kendi imzası ile fıkra ve röportaj yazarı olarak çalışmaya başlaması bu yüzdendir. 

İnci Memet’i Cumhuriyet gazetesinde tefrika etmişti. Romanı yazma sebebi ise eşkıya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu bir söyleşisinde belirtmiş, ayrıca aynı söyleşide; “Çocukluğum eşkiyalığın içinde geçti. Dayım en büyük eşkiyalardan biriydi. O çevrede 1936’lara kadar beş yüze yakın eşkıya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı’nda Kadiri’yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey’dir” der. İşte İnce Memet hikâyesini Remzi Bey’in anlattıklarından yola çıkarak yazmış. 

(yasarkemal.net/soylesi/docs/abdiipekci.]

İnce Memet romanı “18” yaş üstü roman olmasına rağmen, nedense dönemin lise talebelerine “edebî” eser diye yutturuldu.

Aklımı kurcalayan bir soru daha var;

Yaşar Kemal’in ünlü “İnce Memet” ismi neden “Mehmet” değil?

Yazar, yoksa Mehmet ismini “Müslümanlığı çağrıştırdığı için mi kullandırtmadı?

Mehmet ismi, “Muhammed” isminin Türkçe halidir aslında. 

İstatistiklere bakıldığında bu ismi kullanan 1 milyon 401 bin 744 kişi olduğunu görebiliyoruz. Düşünün, sadece İstanbul’da, 166.089 kişinin bu ismi kullandığını görebiliyoruz.

Yani, “Mehmet” ismini Türkiye’de her 35 kişiden biri kullanıyor demektir.

Ama yazar, ısrarla “Memet” ismini kullanarak bir anlamda “İslâmî” kimlikten rahatsız olmuştur.

Tıpkı Kemal Atatürk’ün “Kemal” isminden rahatsız olması gibi. 

Zira, Kemal Atatürk, “Mustafa” isminden de rahatsız  olmuş ve 1930’lu yıllardan sonraki yazışmalarda Atatürk isminin K”e”mal’den, K”a”mâl”a evrildiğini ve “Mustafa” ismini kullanmadığını görüyoruz. Üstelik bu belgelerle mevcut. 

(belgelerlegercektarih.com)

Neyse, biz fazla sözü uzatmayalım. Yaşar Kemal geride çok eserler bıraktı. Eserlerin mahiyeti yazarın kimliği gibidir. 

Geride bıraktığı eserler kimi edebiyatçılar tarafından tartışılacak, kimi edebiyatçılar tarafından övülecek… Ama bıraktığı kimlik ve iz önemlidir.

Okunma Sayısı: 8886
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • aslan timur

    3.3.2015 14:18:46

    Biri de çıkar said ismi üzerinde polemik yapar. Said mi sait mi der. Ölmüş bir adam üzerinden polemik yapmak gereksiz bir şey.

  • akif ceylan

    3.3.2015 12:39:14

    sayin davut sahin den yuzde yirmici profosor ahmet akgunduzden farkli bir yorum beklerdim.fakat nerede ise bire bir ayni fikriyat ile karsilasiyoruz.solcu olmasi ni sanki bir suc,allahin rahmetinden uzak olamak gibi -satir aralarinda-bir durummus gibi yansitir iken, ayni durumda hirsiz,yolsuz kezib bir sagci vefat ettiginde sizin mantiginiza gore rahmeti hak ediyor.cok zor degil bir rahmet okumak.

  • akif ceylan

    3.3.2015 12:31:45

    halk adamliginin tartismali olmasini da nereden cikartiyorsunuz anlamak zor.yasar kemal tum eserlerini,ozellikle roportajlarini yasayarak yazmistir.hatta kacikcilar ile ilgili bir yazi dizisi icin uc aydan fazla bolgede kimligini gizleyerek kacakcilik yaptigini ve sirtinda koca cuvallarla siniri nasil gectigini ve bu sirada asla kalem kagit kullanmadigini ve tum hikayayi kafasinda yazdigini daha sonra anlatmistir.halk adami olmasi icin butun omru boyunca irgatlik mi yapmasi gerekiyordu.ya da halk adami olmak ne demektir bir aciklasaniz da bilsek.

  • akif ceylan

    3.3.2015 12:23:12

    orijini muhammed olan ismi turklerin mehmet olarak kullanmalari dogru ise,anadolu agizinda bir cok orta sessiz harfin dusmesi de o kadar dogrudur.agizda mahmut lar maamut,muhabbet muaabbet,tahsin ler taasin oldugu gibi mehmet de memet olarak soylenir.burada esas sorgulanmasi gereken sol gelenekte ince memet ile beraber memet isminin yazili olarak ta kullanilmasidir.fakat netice itibari ile her iki isimde ayni ismi gosteriyor o da alemlere rahmet hz.muhammed dir.birakin solcularin ki de memet olsun.

  • aaa

    3.3.2015 11:33:59

    Evet Memed çok kullanılıyor hatta kimliklerinde bile Memet diye kayıtlı olanlar var ayrıca Memmed diye vurgulamada oluyor ağızda fakat bize düşen hüsn-ü zan.

  • çavdari

    3.3.2015 10:01:35

    Söylediklerinizi anlamakla beraber, Memed kullanımına dair bir izah olabilir. Mesela bizim köyde de "Memed" derler. O köy ağzı mı kullandı bilmem ama dedikleriniz de makul duruyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı