"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İttihadın meşrebi muhabbettir

Davut ŞAHİN
28 Temmuz 2015, Salı
​Ortalık kan gölü. Arzu edilmeyen sahneler her gün ekranda arz-ı endam ediyor. Televizyon ekranlarında provokasyon kokan haberlerden geçilmiyor. İçimiz daralıyor, bunalıyoruz.

Ha bire “ırkçı” söylemler dile getiriliyor, savaş baltaları bileniyor.

Halbuki Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri; 

“Miletimiz yalnız İslamiyettir. Zira Arap, Türk, Kürt, Arnavut, Çerkez ve Lazların en kuvvetli ve hakikatli revabıt ve milliyetleri İslamiyetten başka bir şey değildir” diyor Hutbe-i Şamiye eserinde.

Bu kadar açık ve net…

Birbirine düşman gözüyle baktıran zihniyet, zihinleri bulandırmak için devrede. Elinden geldiği kadar sokak çatışmalarını körüklemek için yangına benzinle gidiliyor.

Avrupa ülkelerinde sokaklarda böylesi aptalca provokasyonlar göremezsiniz. Ama İslam coğrafyasında ve şu canım ülkemde göz göre göre savaş senaryoları sahneye konur yıllardır. Senaryo aynı ama oyuncular hep değişir.

“Irkçılık” veya “milliyetçilik” kavramları daha çok gündeme gelecek gibi görünüyor. Enteresandır, her iki unsur, şu an mecliste ve aynı oranda milletvekili sayısına sahip.

Bediüzzaman Hazretleri, Mektubat adlı eserinde “müsbet milliyetçilik”i şöyle tarif etmiş;

“Müsbet milliyet, hayat-ı içtimaiyenin ihtiyac-ı dahilisinden ileri geliyor. Teavüne, tesanüde sebeptir; menfaatli bir kuvvet temin eder, uhuvvet-i İslamiyeyi daha ziyade teyid edecek bir vasıta olur.” (a.g.e.)

Yani;

Eğer milliyetçilik “ırkçılık” damarıyla ele alınırsa, hayatı içtimaiyeyi zehir eder. Gençlerin zihniyetini, milliyetçilik damarıyla bulandırır. Toplumsal barışa dinamit koyar. İslamiyet kardeşliğine büyük zarar verir. Birlik ve beraberlik gücü zayıflar, çözülür.

Bediüzzaman ısrarla “müsbet milliyetçiliği” birlik ve beraberlik esasına göre ele alır; 

 “Şu müsbet fikr-i milliyet, İslamiyete hadim olmalı, kale olmalı, zırhı olmalı; yerine geçmemeli. Çünkü İslamiyetin verdiği uhuvvet içinde bin uhuvvet var; alem-i bekada ve alem-i berzahta o uhuvvet baki kalıyor.” (a.g.e.)

Bedizzaman’ın “millet-i İslam” kavramını kullanırken, milliyetçiliğin kısaca “İslam milliyetçiliği” ya da “ümmetçilik” olduğu söylenebilir. 

Yani, Üstad eserlerinde, ırk ayırımın gözetmeksizin Müslümanların birliği ve kardeşliği esasına dayanan “ümmetçi” bir anlayışla “İslam Milliyeti”ne ısrarla vurgu yapmaktadır. (Güz-2013, Köprü)

Toplum ve devlet olarak maddî ve manevî yönden ilerlemenin yönü “İslam milliyetçiliği”nden geçiyor.

Bediüzzaman; “Bütün kuvvetimle derim ki; Terakkimiz ancak milliyetimiz olan İslamiyet’in terakkisiyle ve hakaik-i şeriatın tecellisiyledir.” (Divan-ı Harb-i Örfi, 46) diyor.  

Heyeti içtimaiye-i İslamiye’yi büyük bir orduya benzeten Bediüzzaman; Kabâil ve tavâife inkısam edilmiş. Fakat bin bir, bir birler adedince cihet-i vahdetleri olduğunu hatırlatır, “Hâlıkları bir, Rezzakları bir, Peygamberleri bir, kıbleleri bir, kitapları bir, vatanları bir bir, bir, bir binler kadar bir, bir…” (Mektubat, s.309-310) diyerek bu “bir”lerin uhuvveti, muhabbeti ve vahdeti iktiza ettiğini söyler.

Madem kardeşiz; birbirimizi boğazlamaya ne hacet! “Mü’minler ancak kardeştir” düsturuyla hareket ederek bu memlekete zeval verdirmeyeceğiz.

“İttihat adetten değil, ibadettir” diyen Bediüzzaman’ın reçeletelerine sadık kalarak bu oyunu bozacağız.

Bediüzzaman’ın sözleriyle yazımızı hülasa edelim:

“Bu zamanın en büyük farz vazifesi ittihad-ı İslamdır. Bu ittihadın meşrebi muhabbettir. Husumeti ise, cehalet ve zaruret ve nifak’adır.” (Divan-ı Harb-i Örfi)

Okunma Sayısı: 1489
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı