"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anlık mesaj içerikleri

26 Mayıs 2017, Cuma 00:10
BYLOCK’UN İÇ YÜZÜ VE GERÇEKLER - 3

Hazırlanan raporlardaki Bylock kullanıcı sayısı ile anllık mesaj sayıları karşılaştırıldığında, mantık dışı iddaların ileri sürüldüğü görülüyor.

Raporda “3.6.2.4 ‘chat’ tablosu” başlığı altında;

“Elde edilen 17.169.632 adet mesajlaşma içeriğinin tamamı kriptolu olarak veri tabanında saklanmakta olup, gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde 15.520.552 adet mesajlaşmaya ait içerikler çözümlenmiştir. Mesajların çözümleme işlemi devam etmektedir” denilmektedir [Sayfa 31].

Örnek mesaj içerikleri verinin tam bir örneklemi Rapordaki örnek mesajlar, içerikler dikkate alınmadan oturum oturum ayrılarak aşağıdaki özel tabloda (Tablo 3) birleştirilmiştir [Sayfa 32-37].

Tablo-3 Rapordaki örnek mesajlardan oluşturulmuş tablo.

Örnek mesajlar 8 farklı kullanıcının gönderdiği toplamda 127 adet içerikten ibarettir. Gönderme zamanına göre sınıflandırıldığında örnek içeriklerin 31 Ekim 2015 ile 17 Şubat 2016 tarihleri arasında gönderildiği görülmüştür. Ayrıca örnek mesajların eldeki tüm verinin örneklemini teşkil etmesi için bu 110 günlük zamana düzgünce dağıtıldığı düşünülmektedir. Bununla beraber örnek mesajların haftalık ve günlük dağılımı da düşünceyi destekler niteliktedir. Haftanın her günü, günün her saati örnek mesaj mevcuttur. Bu dağılım, aşağıdaki Tablo 4, Şekil 1 ve Şekil 2’de açıkça görülmektedir.

Tablo-4 Rapordaki örnek mesajların günlere göre dağılımı.

Şekil-1 Rapordaki örnek mesajların haftanın günlerine göre dağılımı.

Şekil-2 Rapordaki örnek mesajların gün içerisindeki dağılımı.

Muhtevalar 110 Günlük: Kasım 2015 – Şubat 2016 

Buradan hareketle chat tablosundaki 17.169.632 içerik kaydının, en az bir mesaj almış ve/veya göndermiş olan 60.473 kullanıcısı sayısına bölündüğünde ortalama mesaj sayısı 284 olarak bulunur. Uygulamanın faaliyette kaldığı süre boyunca kullanıcı başına günlük ortalama 1 mesaj bile gönderilmemiş demektir. Haftanın her günü, günün her saati mesaj gönderebilen bir kullanıcı profili ile raporda “kullanıcıların örgütsel mahiyetindeki haberleşme ihtiyaçlarının, başka herhangi bir haberleşme aracına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirildiği” iddiası göz önünde bulundurulduğunda, kullanıcı başına günlük ortalama 1 mesaj bile atılmamış olması, chat tablosundaki kayıtların büyük bir bölümün silindiği veya elde edilemediğini göstermektedir. Bu kayıtların son 110 günlük devrede atılmış olan mesajlar olarak kabul edildiğinde bile, kullanıcı başına günlük 3 mesaj düşmemesi, muhtevaların oldukça eksik olduğu anlamına gelmektedir.

Hürriyet Gazetesinden Murat Yetkin, “MİT 2015 Aralık ve 2016 Ocak’ta hafızada ne varsa alıp sistemden çıkıyor” diyor [6]. Yine sosyal medyada yayılan şüpheliye sunulan içerikler de bu tarihler arasında gönderilmiş [17]. Ayrıca medyanın konu ile ilgili refleksi göz önüne alındığında, önemli mesajların tarih tarih servis edilmesi beklenirdi [18].

Bu profilde kullanıcılara sahip uygulamanın mesaj sayısı belki de bir milyarın üzerinde olmalıydı. Üç günden eski mesajların silinmesi güvenlik ya da anonimlik gerekçesinden çok sunucudaki disk alanını koruma gayreti de olabilir. Üç günden eski mesajlar otomatik silinmesine rağmen, 110 günlük zaman dilimine ait verilere erişme yöntemine de açıklık getirilmelidir. Aksi taktirde 17 milyondan fazla içerik kaydının tamamının son üç günlük mesajlar olduğu ya da kullanıcıların uygulamayı pek de kullanmadıkları düşünülebilir.

Örnek mesajların bu kadar özenle 110 gün içerisinden (31 Ekim 2015 – 17 Şubat 2016 tarihleri arasından) seçilmesinden anlaşılıyor ki, önceki tarihlere ait kayıtlara asla ulaşılamadı. (Buradaki tarihler civar olarak değerlendirilmedir.) Veri mevcut olsaydı, örneğin 7 Haziran 2015 genel seçimleri değerlendirme mesajları raporda veya medyada örnek olarak verilirdi kanaatindeyiz.

Bu arada çözülmüş örnek-mesajların anlık iletişim olmasına rağmen-gönderme zamanı ile alma zamanı arasındaki zaman farkının tam 6 saat olması da ilgi çekici başka bir çelişkidir.

Okumak için tıklayınız: 

ByLock iddiaları çelişkilerle dolu

ByLock listelerinin kaynağı sorgulanmalı

İNCELEME: ŞERİF YILMAZ

Etiketler: bylock
Okunma Sayısı: 14130
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ferit

    26.5.2017 16:26:18

    ali, içerik raporu bile doğru değilse sence ister liste ister içerik kaynaklı suçlamalar delil niteliği taşıyabilir mi.Kaldı ki bir programı kullanmak tek başına suç ta delil de değildir.Zaten bunun için içerik ile ilgili delil ğretilmeye çalışılıyor. Bu delil okarak ileri sürülen bylock verilerinin sağlıklı bir şekilde mi ekde edildiği v.s. şüpheli.Ayrıca bunlar mahkemelerde delil olarak da kabul edilemez ki mahkemelere gönderilen listelerin altında da bu açıkça yazıyor zaten.Hem delil olarak kullanılamaz, hem de askeri davaların dışındaki davaların neredeyse tek delili bu ve bazı dosyalarda da bir de itirafçı olfuğu söylenen kişilerden nasıl şarylar altında alındığı bilinmeyen beyanlar.Bylok listeleri zaten delşl olmadığı gibi sürekli güncellenmesi de üretilmiş delil olduğunu gösterir ve üretilmiş bir delil delil olmadığı gibi suçtur. 1

  • ali

    26.5.2017 11:56:09

    önemli olan içerik mi. yoksa bylock kullanmak mı

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı