"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Boğaz tüp geçişi, otoyol ve hızlı trenler Demirel’in projelerindendi

14 Temmuz 2015, Salı 11:36
KÖPRÜ EKİM-1991

KÖPRÜ: Genelgede belirtilen makina sanayii, motor sanayii, takım tezgâhları ve aktarma organları, taşıt sanayii, gemi sanayii, uçak sanayii, elektronik sanayii, elektroteknik sanayii, iş makinaları sanayii, demiryol taşıtları, lokomotif, vagon ve savaş sanayii alanlarında bugün ne durumdayız?

DEMİREL: Daha önce ifade ettiğimiz gibi, Türkiye’de sanayileşme durmuştur. Sorunuzda adı geçen ağır makina projelerinden motor sanayii, takım tezgâhları, taşıt sanayii tarafımızdan bitirilecek seviyeye getirildiği için tamamlanmış, uçak sanayii bizim düşüncemizin tümünü kapsamakla birlikte, harp sanayii içinde askerî maksatlara dönük olarak ele alınmış, savaş sanayiinde bazı adımlar atılmış, diğer sanayi dalları ise terk edilmiştir.

KÖPRÜ: Söz konusu genelgede adı geçen GAP, İstanbul-Ankara sür’at demiryolu, Edirne-İskenderun, Edirne-Gürbulak sür’at yolları, Konya büyük sulama projesi, Kayseri Saz Projesi, Afyon-Eber, Akşehir Projesi, Mazıdağı büyük fosfat projesi, Çankırı-Çorum kırsal kalkınma projesi, Erzurum kırsal kalkınma projesi gibi büyük kalkınma projeleri bugün hangi safhada? Ne kadarı ne ölçüde gerçekleştirildi?

DEMİREL: GAP projesi 10 yıl gecikme ile yürümektedir. Proje entegre bir proje olmasına rağmen, bu düşünce ile ele alınmadığı için nihaî hedef yönünden 20 yıl geciktiği ifade edilebilir. Ankara-İstanbul sür’at demiryolu projesi terk edilmiştir. Bu projenin terki sebebi ile Türk ekonomisinin kaybı büyüktür.

Edirne-İskenderun, Edirne-Gürbulak sür’at yolları inşaatına başlanmış olup, proje 10 yıl gecikmiş durumdadır.

Konya büyük sulama projesine başlanılmamıştır.

Kayseri saz projesi, Afyon-Eber, Akşehir projelerinde düşük hızlar ile çalışma yapılmaktadır.

Mazıdağı büyük fosfat projesi, düşündüğümüz hedeflerin altında üretim yapar hâle getirilmiştir.

Çankırı-Çorum, Erzurum kırsal kalkınma projesi, düşünülen hedeflere ulaştırılamamış olup, projedeki gecikme 5 ilâ 6 yılı bulmaktadır.

KÖPRÜ: Eğer araya 12 Eylül 1980 askerî müdahalesiyle giren on bir yıllık inkıta dönemi olmasaydı, bütün bu projeler ne durumda olurdu? Ve bunlara ek olarak ne gibi yeni projeler devreye girmiş olurdu?

DEMİREL: Eğer 12 Eylül 1980 askerî darbesi olmasa idi, yukarıdaki saydığımız projelerin tamamına yakın bir bölümü bitirilmiş ve milletin emrine sokulmuş olurdu. Bunlara ilâve olarak, aşağıdaki projelere başlamış ve büyük bir bölümünü milletimizin emrine sunmuş olurduk.

A. SULAMA PROJELERİ: 1. GAP (Tamamlanacak); 2. DAP; 3. Büyük Konya Ovası Sulama Projesi; 4. İğdır Ovaları Sulama Projesi; 5. Çarşamba Sahil Sulama Projesi; 6. Bafra Sahil Sulama Projesi; 7. Bursa Ovaları Sulama Projesi; 8. Manisa Ovaları Sulama Projesi; 9. Antalya Ovaları Sulama Projesi; 10. Ceyhan Ovaları Sulama Projesi; 11. Araş Ovaları Sulama Projesi; 12. Aksaray Sulama Projesi; 13. Gediz Sulama Projesi; 14. Menderes Sulama Projesi (Toplam 2,5-3 milyon dönüm sulama)

B. HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ: 1. Çoruh Hidroelektrik Santralleri; 2. Zap Hidroelektrik Santralleri; 3. Sakarya  Hidroelektrik  Santralleri;  4. Karadeniz’e Dik İnen Sular Üzerinde Hidroelektrik Santralleri; 5. GAP Hidroelektrik Santralleri (Tamamlanacak)

C. TERMİK SANTRALLER: 1. Afşin Elbistan Termik Santralleri; 2. Çayırhan Tevsii; 3. Kangal Tevsii 

D. DEMİRYOLU ULAŞIM AĞI (Doğu-Batı, Kuzey-Güney aksları): 1. Türkiye’yi Avrupa’ya Bağlayan Hızlı Trenler; 2. Ankara-İstanbul Sür’at Demiryolu; 3. Samsun-İskenderun Sür’at Demiryolu; 4. Trabzon-Erzurum-İskenderun Sür’at Demiryolu; 5. Zonguldak-Divriği Demiryolu; 6. Erzurum-Divriği Demiryolu; 7. Ankara-Adana-Irak Hududu Sür’at Demiryolu; 8. Bulgaristan Hududu-İstanbul Sür’at Demiryolu; 9. Mardin-İskenderun Sür’at Demiryolu; 10. Mardin-Mersin Sür’at Demiryolu; 11. Eskişehir-Bursa-Mudanya-Bandırma Demiryolu; 12. GAP-Trabzon-SSCB Demiryolu ve Denizyolu Bağlantısı; 13. GAP-Samsun-Avrupa Demiryolu ve Denizyolu Bağlantısı; 14. Eskişehir Lokomotif Fabrikasının Tevsii; 15. Adapazarı ve Sivas Vagon Fabrikalarının Modernizasyonu ve Tevsii. 

E. KARAYOLLARI: 1. Mardin-Bajirge (İran hududu) Otoyolu; 2. GAP Bölgesinde 1500 km Yüksek Standartlı Karayolu; 3. Kapıkule-Gelibolu-Çanakkale-Balıkesir-İzmir-Aydın-Muğla-Datça Otoyolu (Haç/ Uygarlık/ Tarih Yolu); 4. İzmit-Yalova-Bursa-Kütahya-Afyon-Antalya Otoyolu; 5. Bursa-Eskişehir-Ankara Otoyolu; 6. Edirne-Gürbulak Otoyolu; 7. Edirne-İskenderun Otoyolu; 8. Samsun-İskenderun Otoyolu; 9. İskenderun-Ejendere Otoyolu; 10. Ankara-Malatya-Elazığ-Tatvan-Van-Özalp Otoyolu; 11. Hopa-Erzurum-GAP Otoyolu; 12. İzmit Körfezine Asma Köprü; 13. İstanbul Tüp Geçidi (Karayolu ve Demiryolu)

F. HAVAALANLARI: 1. Datça; 2. Kuşadası; 3. Alanya; 4. Fethiye; 5. Ordu; 6. Artvin; 7. Zonguldak; 8. Ağrı; 9. Bingöl; 10. Siirt; 11. Aksaray; 12. Nevşehir; 13. Balıkesir; 14. Manisa; 15. Çanakkale; 16. Edirne; 17. Bayburt; 18. Hatay; 19. Kırşehir; 20. Bolu; 21. Rize; 22. Uşak; 23. İsparta; 24. Şırnak; 25. Seydişehir; 26. Adıyaman; 27. Kahramanmaraş; 28. Karaman; 29. Oltu.

G. HAVALİMANLARI: 1. Bursa; 2. Samsun; 3. GAP I-Mardin; 4. GAP II-Urfa; 5. İstanbul Anadolu Yakası; 6. Ankara Gölbaşı; 7. Adana II; 8. Mersin; 9. Bodrum. 

H. LİMANLAR: 1. İstanbul-Marmara; 2. Bursa-Mudanya; 3. İzmir; 4. Antalya; 5. Mersin; 6. Rize; 7. Tekirdağ; 8. Trabzon Limanının Tevsii; 9. Samsun Limanının Tevsii; 10. Hopa Limanının Tevsii. 

İ. SINAÎ TESİSLER: 1. Yeni 10 Çimento Fabrikası; 2. Yeni 10 Şeker Fabrikası; 3. Yeni 10 Gübre Fabrikası; 4. Yeni 4 Kâğıt Fabrikası; 5. Yeni 4 Maden İşleme Fabrikası; 6. Yeni 100 Tarım Ürünleri İşleme Tesisi 

J. HABERLEŞME: 1. Yeniden 7 Milyon Hat Telefon Kapasitesi Oluşturulması; 2. Yeni 2 Uydu Haberleşme İstasyonu; 3. Dünya ile Bütünleşen TV Ağı; 4. Yasal Özel ’IV İstasyonları; 5. 10 Kanallı Radyo; 6. 20 Kanallı TV

K. EĞİTİM: 1. Her İle Bir Üniversite veya Yüksek Okul; 2. Her İlçeye Lise; 3. Her Kasabaya Ortaokul. 

L SAĞLIK: 1. 30 Bölge İhtisas Hastanesi; 2. 1000 Devlet Hastanesi; 3. 10.000 Sağlık Merkezi; 4. 50.000 Sağlık Evi (Her Köy ve Mahalleye) 

M. SPOR: 1. Her İle Bir Kapalı Yüzme Havuzu; 2. 200 Kapalı Spor Salonu (İlk 5 Yılda); 3. Çim Spor Alanları (İlk 5 Yılda, Belde Seviyesine Kadar Her Yerde); 4. Her Köye Bir Futbol Sahası; 5. İstanbul’a Olimpiyat Köyü.

N. KONUT: 1. Yılda 400.000 Konut (Öncelik, evi olmayana) 

O. ŞEHİRLEŞME: 1. Hazine Arazilerinde Uydu Kentler.

P. İSTİHDAM: 1. Yılda 500-700.000 Kişiye İş (Sanayileşerek/ Hizmet Sektörünü Geliştirerek/ Yurt Dışında İş Bularak/ Krediler Yardımıyla/ Meslek Sahibi Kılarak).

R. KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERE YENİ PROJELER: 1. Her Yöre İçin Kırsal Kalkınma Projesi; 2. Her İl İçin Pilot İl Projesi (Hedefimiz pilot illeri Türkiye’nin en gelişmiş 10 ilinden biri seviyesine çıkarmaktır); 3. Van Gölü Çevresi Turizm Geliştirme Projesi; 4. Erzurum Çevresi Kış Turizmi Projesi; 5. Hakkâri Çevresi Dağcılık ve Dağ Turizmi Projesi; 6. Kars Çevresi Yayla Turizmi Projesi; 7. Doğu Karadeniz Turizm Geliştirme Projesi; 8. Tunceli-Ovacık Turizm Geliştirme Projesi; 9. Sivas Kaplıca Turizmi Geliştirme Projesi; 10. Bitlis “Beyaz Bal” Geliştirme Projesi; 11. Rize “Anzer Bal” Geliştirme Projesi; 12. Kars “Gravyer Peyniri” Geliştirme Projesi; 13. Bingöl-Avnik Fosfat Rezervleri İşletme Projesi; 14. Bitlis-Ünaldı Fosfat Rezervleri İşletme Projesi; 15. Sarıkamış Dağcılık ve Kayakçılık Projesi; 16. Pasinler Kaplıca Turizmi Projesi. 

S. DİĞER PROJELER: 1. Karadeniz-Kâğıthane Su Kanalı (Haliç’in Temizliği İçin); 2. Yeniden 5000 km Boru Hattı Yapımı; 3. Zonguldak Maden Kömürü Havzası Rehabilitasyon Projesi; 4. Trakya Doğal Gaz Rehabilitasyon ve Geliştirme Projesi; 5. Yumurtalık’ta 3. Petrokimya Kompleksi.

İSLÂM DEMOKRASİ LAİKLİK kitabı çok yakında çıkıyor

Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz’ün Köprü dergisi için Demirel’le 1985-1989 yıllarında yaptığı mülâkatların bir araya getirilmesiyle hazırlanan ve ilk baskısı 1991’de okuyuculara sunulan İslâm Demokrasi Laiklik kitabı, yine Güleçyüz tarafından Demirel’le sonraki dönemlerde gerçekleştirilen mülâkatlar da ilâve edilerek tekrar basılıyor. Bu baskıya, Demirel’in yorumlarının farklı kesimlerde meydana getirdiği akislerin yeni örnekleri de ekleniyor. Yapılan ilâvelerle 500 sayfaya yakın bir hacme ulaşan kitap, çok yakın zamanda okuyucuların eline ulaşacak.

Kazım Güleçyüz / [email protected]

Okunma Sayısı: 4760
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tan

    14.7.2015 19:20:51

    Bazıları günümüz idarecilerinin kazıklarına, uyutma ve yanıltma politikalarına farkedince;Rahmetli Süleyman Demirel'in kıymetini ve değerini anlamaya başladı.Nûr içinde yat Süleyman Baba,Sizi ve Yeni Asya Camiamızı hep gönlümüzde yaşatmaya ve hayırlı yâd etmeye gayret sarfedeceğiz.Önceki yorumcu arkadaşın duasına da Âmin diyorum.Saygılarımla.

  • HÜSEYİN İLHAN

    14.7.2015 13:12:18

    Bugün BUSKİ nin sayfasına girdim.Tarihi şehir,yeşil ve suyun membaı şehrin ihtiyacı için rahmetli DEMİREL iki baraj yaptırıyor.İlki S.SAYGI DOĞANCI BARAJI,İkincisi ise NİLÜFER BARAJI ancaak B.B.ŞEHİR BELEDİYESİ Ülkede en pahalı suyu satarak suyu BURSA HALKINDAN DARPHANE gibi para basma nazarı ile kullanmaktadır. AKP RTE farkı şu;Birileri millet,ülke için HİZMET YAPAR reklamı sevmez,RTE ve AKP ise sata sata hem geçmişli karalayıp nemalanır,hemde yaptıklarını TAVUK MİSALİ ÇINGIRAKLI YILAN GİBİ İLAN EDE EDE REKLAM YAPAR.ALLAH bizi bu çıngıraklılardan korusun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı