"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cami için cemaatten para toplanmıyor

19 Mayıs 2015, Salı
“Camilerde hiçbir namazdan sonra cemaatten yardım talep edilmiyor. Hayırseverler kendileri aralarında bu işleri takip edip hallediyorlar.”

Kuveyt’in genç yeni yetişen nüfusu ise maalesef aynı bizde olduğu gibi zamane gençliği; namaz niyaz hak getire. Eğer inancı varsa biz de olduğu gibi Cuma namazlarında görünüyorlar. Fakat bir orana bile gelmez. Allah hepimize hidayet etsin. Gönül isterdi ki, hem Türkiye, hem Kuveyt, hem bütün İslâm alemindeki bütün ülkelerde gençler dindar olsunlar, dini inançlarıyla vatanperver ve insaniyetperver haller sergilensinler. Örflerine, âdetlerine, geleneklerine sahip çıksınlar.

Maskot haline gelen Ebu Hamza’nın torunu Eymen.

Kuveyt’in nüfusunun az oluşu ve coğrafi küçüklüğü de bazen işe yarıyor. Nereye gitmek istiyor veya kiminle görüşmek istiyorsanız maksadınıza hemen ulaşıyorsunuz.

Kuveyt’li dostlarla buluşma yerlerimiz evlerinin bir köşesine özel olarak inşaa ettirdikleri “Divaniye” dedikleri misafir odalarındaydı. Bu divaniyelerde gelen büyükler veya ehil insanlar güzel sohbetler yapıyor. Bazılarında, dini bilgisi olanlar hadis ve ayetlerle sohbetlerini süslüyorlar. Çay, kahve ikramı olmazsa olmaz. Ama bazılarında da müstemir bir adet olarak yemek yedirmek, ikram etmek illaki vuku buluyor. 

CAMİLERDE YARDIM TOPLANMIYOR

Her bölgenin camilerine yakın mesafelerdeki “Beyt-i zekât”lar dikkatimizi çekti. Vatandaşların zekâtlarını ulaştırma ve dağıtma yerleri muhtaçların müracaat yerleri ve muhtaçları aramak ve bulmak ve tesbit etme yerleri bu zekat evleri oluyor.

Camilerde hiçbir namazdan sonra cemaatten yardım talep edilmiyor. Hayırseverler kendileri aralarında bu işleri takip edip hallediyorlar.

Lülü ağabeyi Talhal beyin çiftliğinde özel olarak yetiştirilen lama’ların yavrusuyla birlikte.

Camilerin yanında Şiilerinde ibadet ettikleri ibadethane ler mevcuttu. Kimse kimseye karışmıyor.

Cenaze namazları kabristanlarda eda ediliyor ve kabristanların merkezî yerlerinde yapılmış çok geniş müstemilatlı taziye salonlarında taziyeler kabul ediliyor. Mezarların üstünde, bizde olduğu gibi mezar taşları mevcut.

MARKET ZİNCİRLERİ BURADA DA VAR 

Kuveyt kadim-i sook’tan eski kapalı çarşıdan görüntüler.

Dünyanın heryerinde olduğu gibi, Kuveyt’te de süper, hiper, mega, ultra marketler ve alışveriş merkezleri çılgınlığı had safhada yaşanıyor. Özellikle de paranın bol olduğu bölgelere fevkalade büyük yatırımlar yapan ve modaları takip eden market zincirlerinin hepsinin Kuveyt’te mekanları mevcut.

Denizle içiçe bir ülke olan Kuveyt’in bölgedeki taşımacılık sektöründe söz sahibi olduğunu görüyoruz. Balıkçılıkta da fevkalade gelişmiş modern saklama ve pazarlama tesisleri “Sook-u semek”ler mevcut.

SOĞUTMALI SERALAR!

Taşımacılıkta bir numara işlem gören Kuveyt limanından bir kare.

Şehir dışındaki çöl üzerinde kurulmuş özel soğutmalı sebze ve meyve çiftliklerinde mevcut. Dikkatimizi çekmişti; Kuveyt’te soğutmalı bizde ısıtmalı sebze-meyve çiftlikleri seraları mevcut. Bu sebze ve meyve çiftliklerine gelen ziyaretçiler burada yetiştirilen ürünlerden serbestçe yiyebiliyorlar ancak yanlarında götürmek istedikleri ürünlerin parasını ödüyorlar. Bu uygulamayı İsviçre’de de görmüştük. Maalesef bize daha gelemedi. Gidin seralara, çiftliklere “abi kilosu bu kadar”dan başka bir kelam işitmezsiniz. Nerede o eski ecdadın ikramperverlikleri, misafirperverlikleri. Mesela merkebine elma sandıklarını veya herhangi bir meyve ürününü yükleyen ecdadımız... Orta yere de bir sandık yüklerdi ve bu gelen geçen, yolcunun, özenenin hakkıydı, istediği kadar bu sandıktan alabilir yiyebilirdi… İnşaallah güzel âdetlerimiz Asya’daki ve Avrupa’daki çıktıkları seyahatlerden dönerler, İslamın kazandırdığı güzel ahlak ve âdetlerini mazi kıtasındaki gibi gösterirler…

DERSE İŞTİRAK ETMEDEN OLMAZ

Bizim Kuveyt seyahatinde en önemli günlerimiz Kuveyt’teki nur talebeleriyle birlikte olduğumuz günlerdi. Derse iştirak ettiğimiz Ahmet Durmaz beyefendinin evinde Kuveyt’li Risale-i Nur talebeleriyle güzel sohbetlerimiz oldu. Hem bayanların, hem de bayların iştirak ettiği Cuma günü dersleri aynı zamanda yemekliydi. Türk mutfağının çok güzel numuneleriyle soframızı donatan Suna Durmaz hanımefendiye de hem teşekkür hem de dua ediyoruz. Yeni basılan Efendimizle (asm) alakalı kitabındaki titiz çalışmalarını da tebrik ediyoruz.

DUA EDİYORUZ, DUA BEKLİYORUZ

Risale-i Nur camiası içerisinde yer alan ve hasbelkader hizmetlerde koşturan insanların en memnun olacakları, en çok hoşlarına gidecek şey seyahat ettikleri yerlerdeki nur mekanları ve nur sohbetleridir. Buraları tesis edenlerden, buralara omuz vuranlardan ve buralara sohbete devam edenlerden Allah razı olsun.

Ağabeyinin çiftliğinde karşılaştığımız Muhammed İbrahim Avadiye’de de gösterdiği yakın alakadan dolayı teşekkür ediyoruz. Bizleri evlerinde eşimle birlikte  misafir eden Muhammed Hacı Ebu Talhala, oğulları: Talal ve İsam’a, damadları: Fevzi Alkander’e, Fahd’a, Abdulvaba; yeğenleri Süleyman, Hamed’e dostlarımızdan Ömer Murat’a, Ebu Ali’ye, Ebu Bedr’e, Ebu Ahmed’e, Ebu Abdullah Hamid’e kadar isimlerini sayamadığımız bütün dostlarımıza kucak dolusu sonsuz teşekkürler… 

Dua ediyor, dua bekliyoruz inşaallah……   

-SON-

Okunma Sayısı: 2430
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı