"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Medresetüzzehra’nın ilk ders kitapları

06 Ocak 2019, Pazar 00:05
Bediüzzaman’ın te’lif ettiği “Eski Said Dönemi eserleri”, onun tesis ettiği ve manen gönüllerde yer alan Medresetüzzehra’nın ilk ders kitapları mahiyetindedir.

- EĞİTİMDE BEDİÜZZAMAN MODELİ - DİZİ - 6: MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

Bediüzzaman’ın te’lif ettiği ve adına birinci dönem eserleri veya ”Eski Said Dönemi Eserleri” denilen şaheserler, mahiyet itibariyle, ülkenin sevk ve idaresi kapsamında olan rehber fikirlerle mücehhezdir. Onun tesis ettiği ve manen gönüllerde yer alan Medresetüzzehra’nın ilk ders kitapları mahiyetindedir.

Medresetüzzehra’nın ilk mektebi konumunda olan Van’daki  Horhor Medresesi ve burada okuyan eski talebeleri de Eski Said Dönemi Eserleri’ni tahsil yoluyla Medresetüzzehranın birer talebesi olma ünvanlarını almışlardır.

Eğitimde, medresetüzzehra modeli içinde, sevk ve idarelerde rehber olduklarını düşündüğümüz ve yönetimlerin faydalanması gereğine inandığımız, ihtiyaç olunan fikirlerin mevcut olduğu eserlerin isimlerini ve kısaca mahiyetlerini yöneticilerin ve yönetimde söz sahibi olanların dikkatlerine sunuyoruz.

Yöneticilerin bu şaheserlerde mevcut ölçü ve değerlendirmeleri dikkate alıp, problemlerin izalesi yönünde değerlendirmeleri tavsiyemizdir.

İŞTE O ESERLER

İkinci ve Üçüncü Said döneminde, telif edilen Risâle-i Nur Külliyatı içine dahil olan eserler, Birinci Said döneminde kaleme aldığı eserlerin toplamı on bir adet olup, isimleriyle birlikte mahiyetlerini şöyle sıralamak mümkündür:

Nur’un İlk Kapısı:

“Risâle-i Nur’un bir fihristesi ve bir listesi ve bir çekirdeği olan bu risâle…” (Nur’un İlk Kapısı, Yeni Asya Neş., Şubat 2010, s. 20) şeklinde tavsif edilen “Nur’un ilk Kapısı”, 1925 yılında Burdur’da telif edilmiş, ilk baskısı tarihsiz olarak basılmıştır.

Nokta Risâlesi:

1337’de (R. 1921 – H. 1919) telif edilen bu eserin ilk baskısı, İstanbul’da Evkaf-ı İslâmiye Matbaası’nda yapılmıştır.

Şuaât (Şuaât-ı Marifetü’n-Nebi sallallahu aleyhi vesellem):

1339’da (R. 1923 – H. 1921) telif edilmiş. İlk baskısı Evkaf-ı İslâmiye Matbaası’nda yapılmıştır. Resul-i Ekrem Efendimiz’le (asm) alâkalı bir risâledir.

Rumuz:

Telif tarihi 1339’dur (R. 1923 - H. 1921). İlk baskı, İstanbul Evkaf-ı İslâmiye Matbaası’nda gerçekleşmiştir. Kur’ân-ı Azimüşşan’la alâkalı konuları hâvîdir.

İşarat:

Telif tarihi 1339’dur (R. 1923 - H. 1921). İlk baskısı, Evkaf-ı İslâmiye Matbaası’nda yapılmıştır. Zamanın fehmine uygun önemli meseleleri izah eder.

Sünûhat:

1920 tarihinde telif edilmiştir. İlk baskısı Evkaf-ı İslâmiye Matbaası’nda yapılmıştır. Risâle-i Nur’daki bazı meselelerin hülâsalarını ihtiva etmektedir.

Tuluat:

Telif tarihi 1339’dur (R. 1923-H. 1921). Girişinde “Telepati nev’înden, ruhumla şiddet-i alâkası olan bir şahs-ı meçhul, muhtelif ve birbirinden uzak mevzulara dair, birdenbire kibrit yakmak gibi seri suâller soruyor. Ratb ve yabis karışıyor. İntihap, kâriin arzusuna tâbidir” ifadesi yer alır.

Hutuvat-ı Sitte:

Bu eser 1920 yılında İstanbul Evkaf-ı İslâmiye Matbaası’nda basılmıştır. İstanbul’un işgalinde yazılıp, işgalcilere karşı gizlice neşredilmiş ve el altından dağıtılmıştır.

Divan-ı Harbi Örfi:

1909 yılında telif edilmiş, 1911 yılında İkbal-i Millet Matbaası’nda ilk baskısı yapılmıştır. Bediüzzaman’ın, 1909 yılında İstanbul’da kurulan sıkıyönetim mahkemesindeki yüksek müdafaasıdır. Bu müdafaa sonunda verildiği sıkıyönetim mahkemesinden beraat etmiştir.

Münâzarât:

Şark’taki aşiretlerin suallerine cevap olarak hazırlanıp H. 1329-M. 1911’de neşredilen bu eser, bilâhare müellifi Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri tarafından tekrar gözden geçirilerek neşredilmiştir.

Hutbe-i Şamiye:

1911 yılında telif edilerek aynı tarihte ilk baskısı yapılan bu eser, Şam ulemasının ısrarı üzerine Şam’daki Câmi-i Emevi’de verilen bir hutbeden oluşmaktadır.

Bediüzzaman’ın, ilk dönemi eserleri olan mezkûr şaheserler günümüze, hadiseler ve meseleler bağlamında aydınlatıcı ve yön verici eserleri, tesisine çalıştığı üniversitenin ilk ders kitapları, eğitimde ve sair sahalarda keşfedilmeyi beklemektedir.

DEVAM EDECEK...

Okunma Sayısı: 2591
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı