"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Osmanlı’ya minnet duyuyorlar

18 Mayıs 2015, Pazartesi
Kuveyt’te yaşlı kesim tarih, sosyal ve din noktasından gerçekten bilgili, kadirşinas ve kendilerine göre; örfen, âdetlerle, görenekli insanlar. Halden ve dilden anlayan insanlar. Çok sohbetlerde yeri geldiğinde ve Osmanlı devleti, Osmanlı lisanı, Osmanlı hâkimiyeti gibi kavramlar zikredildiğinde rahmetle, minnet ve şükranla mukabele ve iştirakta bulunduklarını müşahede ettik.

Allah’a binlerce hamdü senalar olsun Risale-i Nur, Kur’ân, iman hizmetlerinin alabildiğine hızlı, bereketli ve mübarek geçtiği günler içerisinde, baharı da; Evliya Çelebi’nin “Seyahat ya Resulallah” cümlesine muvafık olarak yurtiçi ve yurtdışı hizmet ve huzur seyahatleriyle karşıladık. Bursa’dan, Kuveyt’li dostlarımızın ısrarlı dâvetleri üzerine on günlük bir ziyaret için Kuveyt’teydik…

Evinde misafir olduğumuz kadim dostumuz Hacı Muhammed Ebu Talhal’ında tasdik ettiği gibi Kuveyt; yedi sene önce bıraktığımız Kuveyt değildi. Kuveyt’in her yeri şantiye gibi adeta yüksek binalar ve trafik hem şehri boğmuş hem de insanları bunaltmış. 

Kısaca sizlere Kuveyt’in tarihî gelişim içerisinde siyasî, coğrafî ve ekonomik yönlerinden bahsetmek istiyorum.

On sekiz bin kilometrekare olan Kuveyt’in başşehri Kuveyt’tir. Arabistan Yarımadası’nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında; Irak ve Suudi Arabistan’la komşudur. Yaklaşık üç buçuk milyonluk nüfusun bir milyonunu Kuveyt’liler, iki buçuk milyonunu ise geçici ikametle hayatlarını çalışarak geçiren yabancılar teşkil etmektedir.

Kuveyt’te resmî dil Arapça. Devletü’l-Kuveyt’in idare şekli emirliktir. Şu anda devletin emiri Sabah Al-Ahmed Al-Cabir Al-Sabah’tır. Başbakanlığı ise Şeyh Cabir El-Mübarek El-Sabah yürütmektedir.

Kuveyt devletinin resmî marşı ise; El-Nasif El-Vatanî’dir.

Hızla betonlaşan Kuveyt’ten görüntüler...

İNGİLİZLERİN DESSASLIĞI

Kuveyt ilk defa şu anda Kuveyt Kalesi’nin olduğu mıntıkada 1613’te kurulmuştur. Genel olarak tarihî gelişimine bakarak; Antik Yunanlılar zamanında IKAROS; Partlar ve Sasaniler zamanında HACER olarak bilinen Kuveyt toprakları yedinci yüzyılda Arap Yarımadası’nın tamamıyla birlikte Hulefa-i Raşid’in zamanında fethedilmiştir.

Şimdiki Kuveyt devletinin temeli ise Arap bani Halif kabilesi reisi Sabah bin Cabir tarafından atılmış ve Kuveyt emiri olarak 1756 tarihinde Kuveyt Emirliğini tesis etmiştir.

On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Osmanlı idaresi altında özerk devlet ünvanıyla El-Sabah hanedanlığı yönetimi devam etmiştir. Almanların, Berlin-Bağdat arasında yapmak istedikleri demiryolunun bölgedeki nüfuzlarına zarar vereceğini hesaplayan İngilizler; önce Osmanlılar ve İngilizlerle yapılan Kuveyt özerk devleti antlaşmasını tanımışlar daha sonra 1914’de tek taraflı olarak Kuveyt devletinin İngilizlerin himayesine girdiğini duyurarak dünyanın en dessas devleti olduklarını ispat etmişlerdir. Bütün mesele ise, İngilizlerin doymak bilmeyen para hırsı, petrol ve sömürgeciliğidir. Bütün bölgeyi gizli gizli petrol sahaları bakımından belirleyen İngilizler 1922’de El Akir Konferansıyla S. Arabistan’la aralarında 5770 km2’lik bir tarafsız bölge oluşturarak sınırları belirlemişlerdir. 1934’de aşikâre petrol sahaları ilân edilirken ilk petrol çıkarıcıları İngiliz BP ve Gulf Oil birleşerek Kuveyt Petrol şirketi altında bütün işletme haklarını üzerlerine almışlardır. 1938’e kadar bütün petrol sahalarını belirleyen Kuveyt petrol şirketi bu ünvanla 1946’da üretime geçmiştir.

Kuveyt’liler Abdullah Al Salim Al Sabah tarafından yönetildiği 1961 senesinde bütün menfaatlerini garanti altına İngilizlerden 19 Haziran’da bağımsızlıklarını elde etmişlerdir. Petrol, menfaat ve iktidar birlikteliklerinin gizli gizli devam ettiğini İran-Irak ve Irak-Kuveyt harplerinde tarihin önünde bütün dünya temaşa etmiştir. Kim kime açıktan, durduk yerde 17 milyar dolar verirdi ki…

Kuveyt amblemi olan kuleler...

17 MİLYAR DOLAR

İslâm inancından uzak ve alabildiğine Batılılaşma gayreti ve çabası içerisinde israfın ha Kuveyt tarafından ha ABD tarafından ya da İngilizler tarafından yapılmış olması önemli değildir. Ama planı yapan, hesabı yapan, petrol antlaşmalarının bitiş tarihlerini hesap eden, sadece petrol ortaklıkları değil; silâh ve malzeme ve de jandarmalıktan alacakları paraları hesaplayan ABD ve İngilizler on yedi milyar dolara Müslümanların ahmaklıkları sayesinde kolayca konabilmişlerdir. Otuz dört ülkeyi de sözde “Koalisyon Güçleri” diye adlandırarak altı haftada milyar dolarları ceplerine indirdiler. Bir zamanlar CIA’nın Ortadoğu bölge şefi olan Saddam Hüseyin’de iktidarının devamı için Amerikan babasının bir sözünü daha yerine getirmiş oluyordu. Her neyse bugünü, yarını, insanlara yalanlarla, yanlışlıklarla, zulümlerle yutturanlar; muhakkak ki Adil-i Hâkim Cenâb-ı Hakk’ın varlığını ve ahirette ki hesap gününü unutmamalıdırlar…

Modern ve temiz Kuveyt caddelerinde Fevzi Alakanderin evinin önünde.

KUVEYT NASIL YÖNETİLİYOR?

Bizler Bursa’da ki yoğun faaliyetlerden dolayı ziyaretimiz sıcaklara kaldı derken; Kuveyt’te bulunduğumuz müddetçe çok güzel, sıcak olmayan hava durumu içerisinde geçirdik. Çünkü Mart ayıyla başlayan ilkbahar burada kuzeybatı rüzgârlarıyla yakıcı yaz sıcaklarında başlangıcı oluyor. Allah’a şükür 20-25 derecelik hava sıcaklıklarıyla günlerimiz geçti.

Biraz da Kuveyt’in bugünkü idarî sisteminden bahsedelim. Kuveyt, Basra Körfezi ülkeleri içinde en eski seçilmiş meclise ev sahipliği yapmaktadır. Devletin başı Emir’dir. Emir başbakanı atar ki, başbakan da genellikle kraliyet ailesine mensuptur. Bakanlar kurulu hükümet işlerini yürütür ve bakanların sayısı meclis üyelerinin sayısının 1/3’ünden fazla olamaz. Meclis başbakanı veya kabinedeki bakanları görevden alma yetkisine sahiptir. Anayasaya göre yeni bir veliahtın tahta çıkması için meclis tarafından onaylanması gerekmektedir. Meclis 50 üyelidir ve 4 yılda bir yenilenir. Son reformlarla birlikte kadınlarda oy kullanma hakkına sahip olmuş ve seçmen sayısı 139.000’den 339.000’e çıkmıştır.

Kuveyt’te eğitim her düzeyde gençliğin hedefine cevap verecek şekilde olduğu halde, ağırlıklı olarak ABD ve İngiltere’de eğitim tercih sebebi olmuş. Petrol, petrol işlemesi ve tıp dalları genellikle tercihte öncelikli olduğu gibi iş bulmalarda birinci sırayı teşkil etmektedir.

Ticaret ve finans noktasından Kuveyt bölgede başı çekmektedir. Ağırlıklı olarak yatırımlar finans sektörüyle alâkalı olarak İslâmî hüviyetli ülkelere yapıldığı gibi, başka ekonomik değeri ve getirisi olan işlere de yatırımlar yapılmaktadır.

CEMAATLE NAMAZA DİKKAT EDENLER

Kuveyt’in tarihî, sosyal, coğrafî, kültürel ve idarî yönleri bu şekilde iken; sosyal ve kültürel, dinî yönlerine de temas etmek isterim.

Kuveytlileri sosyal olarak iki kesim halinde mütalâa etmek yerinde olacaktır. Yaşlılar ve gençler daha önceki ziyaretlerimizde de muhatap olduğumuz ve yazılarımızda da dile getirdiğimiz gibi, Kuveyt’in yaşlı kesimi tarih, sosyal ve din noktasından gerçekten bilgili, kadirşinas ve kendilerine göre; örfen, âdetlerle, görenekli insanlar. Hele inançlar noktasından gerçekten muttaki insanlar. Halden ve dilden anlayan insanlar. Mazi kıt’asındaki değerleri, insanlıkları ve sahiplenmeleri inkâr etmeyen insanlar. Çok sohbetlerde yeri geldiğinde ve Osmanlı Devleti, Osmanlı lisanı, Osmanlı hâkimiyeti gibi kavramlar zikredildiğinde rahmetle, minnet ve şükranla mukabele ve iştirakta bulunduklarını müşahede ettik.

Yaşlı Kuveytliler özellikle cemaatle namaza çok dikkat ediyorlar. Yerleşim bölgeleri halinde olan Kuveyt’te her yerleşim bölgesinde en az üç dört cami yer almakta. Ve enteresandır. Her bölgedeki ezan-ı Muhammedi okunduktan sonra 10 dakika, 15 dakika, 25 dakika sonra cemaat beklenerek namaza başlanmaktadır. Yani siz rahatlıkla hangi camiye cemaate yetişecekseniz ona gidiyorsunuz. Cemaati kaçırma ihtimali diye bir problem söz konusu değil…

Yine yaşlı Kuveytlileri insaniyet ve vefa yönünden fevkalâde güzel yaklaşımlar içerisinde görüyorsunuz. Misafirperverliklerine ve dostlarına sahip çıkmalarına Allah için söylenecek söz yok. Müslüman Türklere hususî bir alâka ve muhabbetleri var. Allah onlardan razı olsun.

Okunma Sayısı: 3842
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı