"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Arakan'daki duruma "zehirli karışım" nitelendirmesi

23 Ekim 2014, Perşembe 18:55
Uluslararası Kriz Grubu, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki durumu "zehirli karışım" olarak nitelendirdi.

Uluslararası Kriz Grubu'nun, "Myanmar: Arakan Eyaleti Politikaları" başlıklı raporunda, Arakan eyaletinin, devlet ve toplumu karşı karşıya getiren çatışma ortamı, Müslüman azınlığı hedef alan dinler ve topluluklar arası çatışma, aşırı yoksulluk ve az gelişmişlikten oluşan "zehirli bir karışım içerdiği" belirtildi. 

Raporda, bu zehirli karışımın, 2012 yılında eyalette patlak veren ve sonrasında devam eden şiddet olaylarına yol açtığı, ülkede siyasi havanın hala gergin olduğu ve 2015 sonunda yapılacak genel seçime hazırlanırken gerilimin artmasının beklendiği kaydedildi. 

Arakan'daki mevcut durumun, Myanmar hükümetinin uluslararası destek ve yatırıma en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde itibarını ciddi biçimde zedelediği ve ülkede dönüşümün başarısına önemli tehdit oluşturduğu ifade edilen raporda, konuya yönelik herhangi bir siyasi yaklaşımda, sorunun hızlı ve kolay çözülmeyeceğinin farkındalığıyla hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. 

Uluslararası Kriz Grubu, Arakan eyaletinin karşı karşıya olduğu sorunların kökenlerinin, yıllardır süren silahlı şiddet, otoriter yönetim ve devlet ile toplumu karşı karşıya getiren çatışma ortamı olduğuna dikkati çekerek bu krizin, eyaletteki tüm toplulukları etkilediğini, sorunun sürdürülebilir ve çok yönlü bir yanıt gerektirdiğini, aksi bir dumumun tüm ülkeye yansımaları olabileceğini bildirdi. 

Raporda, Arakan eyaletinde, Myanmar'ın diğer etnik azınlıklarının karşılaştığına benzer sorunlar yaşandığı belirtilirken, bunlar, etnik azınlıkların kendi meseleleri üzerinde siyasi açıdan söz sahibi olmaması, ekonomik ötekileştirme, insan hakları ihlalleri, dil ve kültürel ifadeye getirilen kısıtlamalar olarak sıralandı. 

Myanmar'da başta Rohingyalar olmak üzere Müslüman toplulukların, yıllardır artan bir şekilde sosyal ve siyasi yaşamda ötekileştirildiği ifade edilen raporda, Müslümanların büyük bölümüne tam vatandaşlık verilmediğine ve şu anda parlamentoda Müslümanların oy hakkının kaldırılması yönünde çabaların varlığına işaret edildi, bunların, kışkırtıcı eylemler olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. 

Rohingyaların, oylarını, siyasetle kalan son bağları olarak gördüğü, bu haklarının ellerinden alınması durumunda, sivil itaatsizliğin, hatta organize şiddetin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuldu. 

Myanmar hükümeti için, Arakan'da Budistlerin ve Müslüman toplulukların beklenti ve taleplerini karşılamanın büyük bir mücadele alanı olduğu, Arakanlıların endişelerini gidermenin yollarını bulmanın, aynı zamanda temel hak ve özgürlükleri garanti altına almanın elzem olduğu belirtildi.

Radikallik ve nefret söylemiyle mücadelenin önemine de işaret edilen raporda, şiddete karışan kişilerin hızla adalet önüne çıkarılmasının da siyasi istikrara katkı sağlayacağı ve barışçıl çözüm olasılıklarını artıracağı kaydedildi.

Etiketler: arakan, myanmar, durum
Okunma Sayısı: 729
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı