"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Arakanlı çocuklar: Eğitime susadık

20 Mart 2019, Çarşamba 23:31
Bangladeş’in mülteci olduğu için okuldan attığı Arakanlı çocuklardan biri, “Eğer ders çalışıp eğitim alamazsak geleceğimiz mahvolacak. Dünya bunu düşünmeli. Bizler eğitime susamış kişileriz” dedi.

Bangladeş hükümetinin okullara gönderdiği emir kapsamında onlarca Arakanlı mülteci çocuk okuldan atıldı. Bangladeş hükümeti yıllardır Arakanlı mülteci çocukları okullara kabul ediyordu. Ancak 2017’de Myanmar ordu güçlerinin ve Budist çetelerin başlattığı katliâmın ardından bu ülkeden kaçarak Bangladeş’e sığınan mülteci sayısı 1 milyonu aştı. Bu durum, Dakka yönetiminin misafirperverliğini de test niteliğinde olarak görüldü. Özellikle son mülteci akımının ardından Bangladeş hükümeti, Arakanlılara yönelik çok daha sıkı kontroller uygulamaya başladı. Son olarak Arakanlı öğrencilerin okullarından çıkarmaları, dünyanın en büyük mülteci yerleşkesinde okuma arzusundaki yüz binlerce çocuğun eğitim mücadelesini de yarıda kesti. Birleşmiş Milletler’in soykırım olarak tanımladığı 2017’de başlayan saldırıların ardından Bangladeş’e sığınan Rohingyaların sayısı 730 bini aştı.

Mülteci çocuklara müfredat yasak

Bazı ülkeler mülteci çocukların kendi okullarında eğitim almasına izin veriyor. Ancak Dakka hükümeti, Rohingyaların büyük çoğunluğunu mülteci olarak tanımıyor ve mülteci kamplarında doğanlara doğum belgesi dahi vermeyerek bu çocukların yasal statülerini daha da belirsiz bir hale getiriyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre, Bangladeş hükümeti, kamplardaki mülteci çocuklara Bangladeş müfredatının uygulanmasını da yasakladı. Adının açıklanmasını istemeyen 21 yaşındaki Arakanlı bir genç, “Birçok öğrenci depresyonda ve hayal kırıklığına uğramış durumda” dedi. Eğitime susadıklarını vurgulayan aynı genç, Rohingya olduğunu gizlediğini ve üniversiteye gidebilmek için kendini Bangladeşli olarak tanıttığını ifade etti: “Evet, bir şekilde Bangladeşli öğrencilermiş gibi davranıyoruz. Bir süre eğitim aldık, ama şimdi ne yapacağız, nereye gideceğiz? Eğer ders çalışıp eğitim alamazsak geleceğimiz mahvolacak. Dünya bunu düşünmeli. Bizler eğitime susamış kişileriz.”

‘Kaybedilen nesiller görme riskimiz var’

Bangladeş hükümetinin Ocak ayında aldığı tavsiye niteliğindeki kararın ardından hiçbir Arakanlı çocuğun Bangladeş okullarında eğitim görmesine izin verilmiyor. Euronews’in Reuters’tan aktardığı söz konusu karara göre, “Hiçbir Rohingya çocuğun kamp dışında veya Bangladeş’te başka bir yerde eğitim alamaması için kesinlikle izlenmesi tavsiye edilir” ifadeleri yer aldı. Bu bağlamda çok sıkı kontroller uygulanıyor. Mülteci kamplarında da ne okul ne de normal eğitim alınacak bir yer var. İlâveten herhangi bir müfredatın olmadığı ve eski kitaplardan bir kısmının da Myanmar’dan kaçak bir şekilde getirildiği gözlerden kaçmıyor. Bu kitapların da fotokopileri çekilerek el altından satıldığı dile getiriliyor. Kamplardaki eğitim programlarını yönlendiren UNICEF iletişim görevlisi Karen Reidy ise diğer ülkelerin eğitim müfredatlarını mülteci çocuklar için uyarlamaya çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Reidy, “Kamplarda, hayatlarının bu kritik noktasında eğer beceri, eğitim ve öğretimle bu çocuklara ulaşmayı başaramazsak kaybedilen nesiller görme riskimiz var” diyor.

 

Etiketler: arakan
Okunma Sayısı: 970
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı