"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa, insan haklarını hatırlattı

13 Mayıs 2017, Cumartesi
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland: “Bizim burada esas gözetmeye çalıştığımız Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve onun uygulanmaya konmasıdır.”

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Konseyi ile ilişkiler konusunda başarmak istedikleri şeyin “sürekli ilerlemek” olduğunu belirtti.

Çelik ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Genel Sekreter’in rezidansında görüştükten sonra basın toplantısı düzenledi.       

Türkiye’nin güçlü bir demokrasi ve büyük bir Avrupa devleti olduğunu dile getiren Çelik, “Türkiye’nin içinde bulunduğu zor koşullarda, birden çok terör örgütüyle mücadele etmede gösterdiği başarı, bunun yanı sıra demokratik hak ve özgürlükleri korumak için gösterdiği gayret, hükümetimizin reform iradesi...

Hep birlikte bakıldığında Avrupa Konseyi ile yapacağımız bundan sonra da önemli işler var. Bu iş birliğimizi de sürdüreceğiz.” dedi.      

Jagland da Türkiye ile iyi iş birliğinin sürdürülmesi için çalışmaya devam edeceğini söyledi. Bunun için arzu ettikleri şeylerden bir tanesinin de olağanüstü hal için kurulan inceleme komisyonunun iç hukuk yollarını açacak şekilde çalışmaya başlaması olduğunu belirten Jagland, ayrıca Türkiye’de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadının daha fazla kullanılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.      

Özellikle gazeteciler ve şu anda tutuklu olan milletvekilleriyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını vermeye başlamasının önemli olduğuna işaret eden Jagland, sözlerini şöyle sürdürdü:      

“Bir çalışma grubumuz var. Şu anda terörle mücadele kanunu üzerinde çalışıyorlar ve ifade özgürlüğü konusunda da birtakım çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla bütün bunların yapılması hem bizim için hem de Avrupa Birliği için çok önemlidir. Bizim burada esas gözetmeye çalıştığımız Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve onun uygulanmaya konmasıdır.  

İnanıyorum ki bundan sonra çok daha iyi, çok daha yapıcı bir iş birliği için gerekli adımlar atılacaktır. Hepimizin de amacı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesini sağlamaktır. Aynı amaç için çalışıyoruz.”

Seçmen değişim bekliyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Fransa’daki seçim sonuçlarının Brexit kararı sonrası “Avrupa’nın büyük geri dönüşü” olarak değerlendirilebileceğini ancak sonucun “açık çek” olarak algılanmasının doğru olmayacağını, halkın güvenlik, göç ve istihdam konularındaki endişelerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Tajani, Bölgeler Komitesi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Avrupa bölgeleri temsilcilerini, AB’yi vatandaşlara daha yakın hale getirmek ve halkın endişelerine somut cevaplar vermek için ortak çaba göstermeye çağırarak “Geçen hafta Fransa’daki seçimlerde Avrupa yanlısı programa verilen destek, Brexit referandumundan sonra Avrupa’nın büyük geri dönüşü olarak görülebilir.” dedi. Bunun “izole” bir durum olmadığını, Avusturya ve Hollanda’daki seçimlerde de AB yanlısı partilerin kazandığını ifade eden Tajani, “Ancak bu ülkelerdeki olumlu sonuçlar, açık çek değil. Bu, daha ziyade değişmesi için halkın Avrupa’ya verdiği güven mesajıdır.” diye konuştu. Avrupa’daki bütün vatandaşların, güvenlik, istihdam ve göç konularında AB’den çözüm istemekte haklı olduğunu kaydeden Tajani, “Güvenlik, göç ve özellikle de gençlerin işsizliği konusundaki somut sonuçlarla bu kaygılara yanıt vermeliyiz.” ifadesini kullandı. AP Başkanı Tajani, Avrupa’daki toparlanma ve istihdam rakamlarının giderek daha iyi hale geldiğini ancak düzensiz olarak yayılmayı sürdürdüğünü de vurguladı. Fransa’da geçen Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, liberal ekonomi politikalarıyla öne çıkan AB yanlısı Emmanuel Macron kazanmıştı.

‘Türkiye, stratejik ortak’ 

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Malta’nın Dışişleri Bakanı George Vella, Türkiye’nin Avrupa için stratejik bir ortak olduğunu ifade ederek, “Sorunları diplomatik yolla ele almalıyız.” dedi. Vella, yaptığı açıklamada, AB ile ilişkilerin geleceğine Türk halkı ve yetkililerinin karar verebileceğini, konuya böyle bakmanın Türkiye’nin egemenliğine saygı gereği olduğunu söyledi. Bununla beraber 28 Nisan’da Malta’da yapılan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı toplantıda, AB’nin Türkiye’yle iletişim kanallarını açık tutmak istediği mesajını verdiğini belirten Vella, Türkiye ile görüşmeye ve meseleleri tartışmaya açık olduklarını vurguladı. Alınan bazı kararların ilişkilere zararı dokunmasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Vella, “AB ve Türkiye arasında güçlü bir ilişki var. Türkiye, Avrupa için stratejik bir ortak ve sorunları diplomatik yolla ele almalıyız.” diye konuştu.

 

Okunma Sayısı: 3695
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayıri Hayırcı

    13.5.2017 14:27:14

    Lafı iyi yerleştirmiş...ama Anlayacak ruh ve kalp gerekir....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı