"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dış politika kördüğüm

11 Ekim 2017, Çarşamba
ABD ile yaşanan vize krizinin hafife alınmamasının altını çizen dış politika uzmanları yapılan hatalarla kördüğüme dönüşen farklı ülkelerle de ilişkilerin diplomatik dille ve dengeli bir şekilde yürütülmesi noktasında uyarılarda bulunuyor.

ABD’nin Türkiye vatandaşlarına yönelik vize verme işlemlerini durdurma kararı iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Uzun süredir dış politikada yaşanan problemler kördüğüm haline gelmişken son olarak ABD ile yaşanan hadise işleri içerisinden çıkılmaz bir hale getirdi. Uzmanlar sağduyu çağrısı yaparak problemlerin diplomasi diliyle çözülmesini öneriyor. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doçent Aslıhan Aykaç Duvar’a yaptığı değerlendirmede,“Türk dış politikasını yalnızca ABD üzerinden değil, diğer ülkelere paralel olarak değerlendirelim. Bir bütün olarak değerlendirildiğinde Avrupa Birliği’yle sorunları oldu, komşularıyla oldu, Almanya ve ABD gibi ticari ortaklarıyla oldu. Almanya ve ABD’yle Türkiye’nin kuvvetli ekonomik, ticarî ve toplumsal güçlerle kurgulanmış ilişkileri var. Türkiye, derinlikten yoksun politika yapmakta. 1990’lardan sonra Rusya tekstil, inşaat ve gıda alanında ciddî bir ticari partner ancak buna rağmen son yıllarda Rusya’yla da diplomatik anlaşmazlıklar yaşandı. Eğer Türkiye güvenlik, istikrarlı dış politika ve dış ve iç barışa önem vermezse daha pek çok ülkeyle benzeri sorunlar yaşanır” dedi. 

Sabırlı çaba yerine sertlik var

“ABD ile yaşanan vize krizi hafife alınacak bir gelişme değil” değil diyen Soli Özel Habertürk’te yer alan dünkü yazısında şunları söylüyor; “Bu hamlenin, finans piyasalarında şimdiden deprem yaratan ilk etkileri ötesindeki tüm sonuçlarını anlamak, sindirmek herhalde bir zaman alacaktır. Ancak bundan bir şekilde toplumun çok geniş bir kesiminin etkileneceğine bu etkilenişin de hayli olumsuz olacağına kuşku yoktur. (..) Özünde ise iki taraf, aralarındaki meseleleri makul şekilde tartışacak bir zemini yaratma veya dili bulmada sıkıntı yaşıyorlar. ABD müttefiğinin çıkarları konusunda duyarsızlık sergiliyor. Türkiye ise genel olarak hemen tüm ilişkilerinde diplomasinin gerektirdiği sabırlı çaba yerine sertliği öne çıkaran bir tavrı tercih ediyor. Bugüne dek bu tavrın denendiği tüm örneklerde Ankara ciddi hasar aldı. Tam da bu nedenle ABD ile yaşanan krizde yol yakınken hem ülke menfaatlerini koruyacak hem de ilişkileri normalleşme yoluna koyacak bir üsluba dönmek gerekecektir.”

 

Türkiye, denge politikasından vazgeçti

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, Ankara’yla Washington arasındaki son vize krizini Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Çağaptay, Türkiye’de eksen kayması tartışmalarına ilişkin, Ankara’nın denge politikasından vazgeçtiği ve bundan sonra uluslar arası düzene meydan okuyan bir kimliğe büründüğünün işaretlerini verdiğini belirtti. Türkiye uzmanı Çağaptay, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye bence zaten yönünü çevirmişti, bu son 15 senenin gelişmesi, artık bu sorunun cevabını belki de daha önceki yıllarda tartışıyor olmamız gerekiyordu ancak şunu söyleyebiliriz; Türkiye belki de kendisini uluslar arası ilişkilerde başka ülkelerle giriştiği her çatışmada mutlaka haklı, kazanır, muzaffer çıkan ülke olarak görüyor. Şimdiye kadar Türkiye hep kendisini bir NATO ittifakının parçası olarak görmüştü. Son dönemde birkaç sene içinde Ankara’ya yapılan ziyaretlerde gerek İran genelkurmay başkanının gelmesi gerek Venezuela lideri Maduro’nun gelmesi Türkiye’nin şimdiye kadar Amerika’yla izlediği denge politikası, yani AKP döneminde bir yandan NATO ittifakına olan sadakat ama bir yandan da geleneksel olmayan dış politika partnerlerini bulma konusunda izlediği denge politikasının artık belki de bittiğini gösteren işaretler vermeye başladı Türkiye. Bu denge politikasından vazgeçtiğini ve bundan sonra ciddi biçimde uluslar arası düzene meydan okuyan, İran, Venezuela gibi ülkelerin liderlerini kabul etme rahatlığını göstermekte. Belki bu açıdan önemli bir dış politika dönüşümünde olduğumuzu söyleyebiliriz.”

Etiketler: türkiye, abd
Okunma Sayısı: 2119
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı