"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gazze trajedisi

10 Mayıs 2018, Perşembe 01:06
“İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka, hayatın her alanında korkutucu izler bıraktı” diyen Gazze Hükümet Basın Ofisi Müdürü Selame Maruf, 1,4 milyonu mülteci 2 milyondan fazla Filistinli’nin trajik bir durum yaşadığını söyledi.

Gazze’de, İsrail’in uyguladığı abluka ve Mahmud Abbas yönetiminin müeyyideleri dolayısıyla 1,4 milyonu mülteci 2 milyondan fazla Filistinli trajik bir durum yaşıyor. Gazze Hükümeti Basın Ofisi Müdürü Selame Maruf, basın toplantısında, “İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka, hayatın her alanında korkutucu izler bıraktı.” dedi. Maruf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze’deki memurların maaşlarını kesme, çoğunu emekliye sevk etme, sağlık, eğitim, elektrik sektörü ve belediyeler gibi hayatî alanlara yönelik ödemeleri durdurma gibi cezalandırma uygulamalarının ardından buradaki insanî durumun daha da kötüye gittiğini belirtti. Filistin hükümeti, Nisan 2017’den beri Gazze’deki memurların maaşının yüzde 30’unu keserken, geçen Mart ayının maaşlarının yüzde 50’sini kesti. Nisan 2018’in maaşlarını ise henüz ödemedi.      

9 milyon dolar 72 bin aile

Gazze’de halkın yüzde 56,6’sının gıda güvenliğinden yoksun olduğunu, yüzde 80’inin ise fakirlik sınırının altında yaşadığını vurgulayan Maruf, halkın yarısına yakınının her ay hükümetten ya da Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’ndan (UNRWA) gıda yardımı aldığını kaydetti. Sosyal İşler Bakanlığının, her ay fakir ailelere verilmek için tahsis edilen 9 milyon dolar değerindeki yardımın dağıtımını geciktirmesini de eleştiren Maruf, söz konusu yardım programından 72 bin ailenin yararlandığını aktardı.  

Sınır kapıları kilitli

Vatandaşların seyahat özgürlüğüne de değinen Maruf, Mısır’ın, Refah Sınır Kapısı’nı geçen yıl sadece 39 gün açtığını ve kapıdan bu sürede yaklaşık 17  bin kişinin geçiş yaptığını dile getirdi. Maruf, Gazzelilerin 4 yıldan beri umre ibadetini yerine getirmelerinin engellendiğini ifade etti. Gazze halkının yüzde 85’inden fazlasının güvenlik sınırlamaları dolayısıyla Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı’ndan geçiş yapamadığını belirten Maruf, kapıdan 2017 yılında yüzde 50’si mükerrer isim olmak üzere yaklaşık 10 bin kişinin geçiş yapabildiğini aktardı. Sınır kapılarının kapanmasının sağlık sektörüne zararlarıyla ilgili ise Maruf, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar ve kullandığı uluslar arası yasaklı silâhlar dolayısıyla sayıları belirgin bir şekilde artan kanser hastaları başta olmak üzere yurt dışında tedavi edilmesi gerekenlerin yüzde 56’sına Gazze’den çıkış izni verilmediğini belirtti.      

Ekonomi dipte

Basın Ofisi Müdürü Maruf, ekonomik faaliyetlerin azalması dolayısıyla geçen yıl yüzde 41,7 olan işsizlik oranının 2018’de yüzde 43,9’a yükseldiğini, ithalatın geçen Nisan ayında 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 38, Mart ayına göre ise yüzde 11,5 düştüğünü dile getirdi. Gazze’de finansal borçların 2017 yılına göre 2018’de yüzde 24,9 artış gösterdiğini belirten Maruf, borç dolayısıyla hapse girenlerin sayısının yüzde 19 arttığını söyledi. UNRWA’nın içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı sağlık, eğitim ve istihdam sektörü gibi birçok alanda hizmetlerini kıstığını vurgulayan Maruf, insan hakları örgütlerini, insanî yardım kuruluşlarını ve uluslar arası tarafları Gazze’de bir insani felâket yaşanmasının önüne geçmek için harekete geçmeye çağırdı. Filistin’de 2006’da yapılan ve Hamas’ın kazandığı seçimlerin ardından İsrail, Gazze Şeridi’ne kara, deniz ve havadan abluka uygulamaya başlamıştı. Uluslar arası tepkilere rağmen Gazze’ye yönelik abluka aralıksız devam ediyor.

AA

Okunma Sayısı: 1291
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı