"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanlık düşmanı İsrail'in, 'ezan yasağı' zulmüne ezanlı tepki

09 Mart 2017, Perşembe 10:08
Gazze’deki Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze’deki cami imamlarına, yatsı namazından sonra ezanı birkaç defa okumaları yönünde genelge gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu (uygulama), işgalci İsrail’in, Kudüs kenti ve 1948’de işgal edilen Filistin topraklarında yer alan camilerde ezanın okunmasını sınırlandıran yasa tasarısını kabul etmesine protesto olarak yapıldı.” ifadesi kullanıldı.

İsrail'de ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısı, bugün Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edilmişti.

Ezanın 23.00-07.00 saatlerinde hoparlörle okunmasına yasak getiren tasarı için Knesset'te yapılan oylamada 55 milletvekili "evet" oyu kullanırken 48 milletvekili ise tasarı karşıtı oy vermişti.

Tasarının yasalaşması ve uygulamaya geçirilmesi için Knesset'te iki ayrı oturumda daha kabul edilmesi gerekiyor.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Mumani: Ezan yasağı tasarısının onaylanması barış anlaşmasına aykırı

Ürdün, İsrail parlamentosu Knesset'te ezan yasağı tasarısının ilk oylamada kabul edilmesinin "barış anlaşmasına aykırı" olduğunu bildirdi.

Ürdün resmi haber ajansı PETRA'nın haberine göre, Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumani, yaptığı yazılı açıklamada, yasa tasarısının, uluslararası insan hakları kanunları gereğince İsrail'in sorumluluklarının yanı sıra çok sayıdaki uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu belirtti.

Doğu Kudüs'te, Ürdün Kudüs Vakıfları Dairesinin yönetiminde, uluslararası kanunların uygulandığını vurgulayan Mumani, dairenin, ezanın düzenlenmesi de dahil olmak üzere Doğu Kudüs'teki tüm camilerin özellikle Mescid-i Aksa'nın işlerinden sorumlu olan otorite olduğunu aktardı.

Mumani, barış anlaşmasının 7'nci maddesinin 2'nci fıkrasında, "İsrail'in Kudüs'teki İslam'ın kutsal değerlerini koruma kapsamında Ürdün'ün özel rolüne saygı göstermesini" öngören bir madde bulunduğuna dikkati çekerek, "Ezan yasağı tasarısının onaylanması barış anlaşmasına aykırı." ifadesini kullandı.

İsrail'de ise ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısı, dün Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması ve uygulamaya geçirilmesi için Knesset'te iki ayrı oturumda daha kabul edilmesi gerekiyor.

İsrail ile Ürdün arasında da 26 Ekim 1994'te Arabe Vadisi'nde imzalanan Ürdün-İsrail barış antlaşmasına göre, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ürdün Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Bakanlığına bağlı Kudüs Vakıflar Dairesi himayesine bırakılmıştı.

Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mart 2013'te, Ürdün'e "Kudüs'ü ve kutsal değerleri koruma hakkını" veren anlaşmayı imzalamıştı.

 

AA

Etiketler: filistin, gazze, ezan, yasak
Okunma Sayısı: 1915
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı