"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suriye’nin kayıp nesli

28 Şubat 2015, Cumartesi
Uzun mültecilik süresi ve kötü şartlar sebebiyle 18 yaşın altındaki yaklaşık 2 milyon Suriyeli çocuk ‘kayıp nesil’ olma riski altında.

BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye insanî yardım sokulması için geçen yıl kabul edilen 2139 sayılı kararın uygulaması konusundaki sıkıntılar değerlendirildi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Konsey’de yaptığı konuşmada, Suriye’deki çatışmaların günümüzün en büyük insanî krizi olduğunu ve bölge ve uluslar arası barış ve güvenliği tehdit ettiğini ifade etti. Suriye’ye komşu ülkelerin yaşadığı sıkıntılara değinen Guterres, “Suriyeli mülteci krizi mevcut insanî yardım kapasitemizin üzerinde. Komşu ülkelerde 3.8 milyon kayıtlı mülteci bulunuyor” dedi. Lübnan ve Ürdün’ün onlarca yıl içinde oluşabilecek nüfus artışı ile sadece bir kaç yıl içinde karşı karşıya kaldığını kaydeden Guterres, “Türkiye dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke konumuna geldi” diye konuştu. Türkiye’ye hala çok sayıda mültecinin sığınmaya devam ettiğini anlatan Guterres, “Türk Hükümeti geçen yıl aldığı önemli bir kararla Suriyeli sığınmacılara geçici çalışma izni, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetinden faydalanma imkânı verdi” dedi.

VATANSIZ OLABİLİRLER

Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin yarıdan fazlasının güvenli olmayan barınaklarda yaşadığını vurgulayan Guterres, Lübnan, Ürdün ve Kuzey Irak’taki mülteci yoğunluğunun bu bölgelerin ekonomi ve sosyal yapısına ağır etkileri olduğunu söyledi. Guterres, Suriyelilerin uzun süre ve kötü şartlarda ülkelerinden uzakta kalmalarının etkisine de değinerek, “Uzun mültecilik süresi ve kötü şartlar dolayısıyla 18 yaşın altındaki yaklaşık 2 milyon Suriyeli çocuk ‘kayıp nesil’ olma riski altında. Ülke dışında doğan 100 binin üzerindeki çocuk da Suriye yasaları dolayısıyla ‘vatansız’ olabilir” diye konuştu. 

KUŞATMA ALTINDALAR

BM İnsanî İşler ve Acil Durumlar Koordinatör Yardımcısı Kyung-wha Kang da toplantıda yaptığı konuşmada, Suriye’de savaşan bütün tarafların insan hakları ihlâli yaparak insani yardım ulaştırılmasını engellediklerini, ayrım gözetmeden saldırılarını sürdürdüklerini, ancak kendilerine hesap sorulmadığını söyledi. Sivillerin ve alt yapı tesislerinin kasıtlı olarak hedef alındığını vurgulayan Kang, “Halep ve Dera’da 2 milyondan fazla kişi kasıtlı olarak elektrik ve sudan mahrum bırakıldı. Durumları her geçen gün daha da kötüleşen 212 bin kişi kuşatma altında. Ocak ayında bunlardan ancak 304’üne gıda ulaştırılabildi” dedi. Kang, Suriye için yeterli fona ulaşamadıklarını da belirterek, “Mayıs ayından önce acil kaynak bulunmazsa bir milyon öğrenci okul imkanından mahrum kalacak” dedi.

 

AA

Okunma Sayısı: 1031
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İLHAN

    28.2.2015 05:44:19

    ESERİNİZLE İFTİHAR EDİNİZ SIFIR PARDON SIRF SORUNCU EKSELANSLAR ve dahi MAĞDURLAR ÜZERİNDE RABİA İŞARETİ,ÖSO ile ORTADOĞU EŞBAŞKANLARI

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı