"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Trump zoru becerdi

19 Ağustos 2018, Pazar
ABD ile yaşanan krizi değerlendiren EDAM Yönetim Kurulu üyesi Can Selçuki, ABD Başkanı Donald Trump, “Çok zor bir işi becererek Türkiye ile AB’yi yakınlaştırdı” dedi.

Washington ile yaşanan Brunson krizinde Türkiye’nin ABD’nin yaptırımlarına karşı ekonomik ve siyasi seçenek arayışları, gözleri yeniden Avrupa ülkelerine çevirdi. Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin son yıllarda pragmatik menfaatler üzerinden ilişki yürüttüğüne dikkat çekiyor.

DW Türkçe’nin sorularını cevaplayan Selçuki, “Trump hakikaten çok zor bir işi becererek, Türkiye ile AB’yi yakınlaştırdı” değerlendirmesini yapıyor.

Türkiye ve AB ilişkileri geliştirilmeli 

Selçuki, “Trump, global ticaret anlaşmalarının pazarlığa açılması gerektiğini, çok taraflı ticaret sisteminin ABD’nin zararına olduğunu ve bunları tekrar pazarlığa açacağını söyleyerek seçildi. Nitekim, Transatlantik ve Pasifik Anlaşmalarını askıya aldı. Çin’e ve AB’ye gümrük vergileri uygulamaya başladı. Türkiye de, en son siyasi gerilimin bir parçası olarak bu politikadan nasibini aldı.

Türkiye’nin demir-çelik ve alüminyum ürünlerine ilk gümrük vergisi 23 Mart’ta yürürlüğe girdi. Geçen hafta vergiler iki katına çıkarıldı. Trump’ın bu duruşu, çok taraflı serbest ticaretten yana olan AB’yi son derece kızdıran bir tutumdu. Burada, AB ile Türkiye arasında ortak paydada buluşma söz konusu oldu. Doğru kullanılabilirse bu ortak paydada komisyonların ilerletilmesi aslında mümkün. Bu Türkiye’nin de isteyeceği bir şeydir, çünkü Türkiye şu anda dış politika portföyünü çeşitlendirmek durumunda” şeklinde konuştu.

Katar, çok da makbul bir partner değil 

“Katar’ın 15 milyar dolar yatırım yapacağı belirtiliyor. Sizce, bu hamlenin Türk ekonomisine nasıl bir katkısı olur?” sorusunu cevaplayan Selçuki, “Katar’dan gelecek 15 milyar dolar önemlidir, ama Türkiye’yi ne vezir eder ne rezil. Esas konu bu para nerede kullanılacak. Katarlılar burada fabrika mı kuracak, İstanbul’daki bir inşaat projesinin sponsoru mu olacak. Rakama odaklanıp, ekonomik tercihlerimizi kaçırıyoruz.

2009 sonrası para bol iken, global likiditeden Türkiye de payını aldı, fakat yatırımları dönüşümü yüksek olmayan, inşaat gibi alanlara yaptı. Şimdi de bunun cezasını çekiyor. Çeşitlendirmek önemli, ama Katar’dan gelen miktar Türkiye’ye çok büyük bir siyasî destek değildir. Katar’ın biraz konumuna bakmak gerekir. Yakın zamanda çok ciddî bir tecrit problemi yaşadı. Çok da makbul bir partner değil” ifadelerini kullandı. 

Deutsche Welle Türkçe

Etiketler: AB, Türkiye, Trump, Katar, ekonomi
Okunma Sayısı: 2306
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı