"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuklarının 'paralı' meslek seçmesini istiyor

26 Şubat 2017, Pazar 15:40
Türkiye'de her iki ebeveynden biri çocuklarının meslek seçimlerinde en temel kriterin "maddi olarak iyi kazandırması" olduğunu ifade ederken, ailelerin yüzde 28'i çocuğunun doktor, yüzde 21'i avukat, hakim veya savcı olmasını istiyor.

Araştırma kuruluşu GfK ve DigitalTalks iş birliğiyle, Türkiye’de 15 ilde 15 yaş ve üzeri bin 237 kişiyle gençlerin meslek seçimlerine ilişkin araştırma yapıldı.

Buna göre araştırmaya katılan her 3 kişiden biri, ailelerin gençleri meslek seçimleri konusunda yönlendirmesi gerektiğini düşünürken, katılımcıların yüzde 40’ı, ailelerin gençlerin meslek seçimi konusunda fikirlerini söylemesi ancak son kararı gençlere bırakması gerektiğini belirtti.

Yaş dağılımına bakıldığında 15-17 yaş arası gençlerin yüzde 46'sı ailelerin gençlerin meslek seçimi konusunda düşüncelerini belirtmesi ancak kararı gençlerin alması yönünde görüş belirtirken bu oran diğer yaş gruplarında yüzde 32-42 olarak değişti.

Her 2 ebeveynden birinin kriteri: Maddi olarak iyi kazandırması

Ailelerin gençlerin meslek seçimine hiç karışmaması, onları tamamen özgür bırakması gerektiğini ifade edenlerin oranı yüzde 30'u bulurken, katılımcıların yüzde 33'ü de ailelerin gençleri meslek seçimleri konusunda yönlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Çocukların meslek seçimi konusunda uzman rehber, psikolojik danışmanlara yönlendirilmesi gerektiği görüşünü savunanların oranı da yüzde 34 olarak kayıtlara geçti.

Araştırmaya göre ebeveynler için çocuklarının mesleklerinin maddi olarak iyi kazandırmasını en temel tercih kriteri olarak belirlendi.

Buna göre her 2 ebeveynden biri çocuklarının mesleklerindeki en temel tercih kriterlerinin ''maddi olarak iyi kazandırması'' olduğunu ifade ederken, yüzde 48'i ''gelecekte revaçta bir meslek olması''nın önemli olduğunu dile getirdi.

Bunu yüzde 42 ile ''itibarlı bir meslek olması", yüzde 22 ile ''şu anda bu mesleklerde çalışana ihtiyaç olması", yüzde 5 ile ''Türkiye'deki koşullara bağımlı olmayan global bir meslek olması'', yüzde 5 ile "ailenin mesleği olması" kriterleri takip etti.

"Çocuğum doktor olsun" isteği hiç değişmiyor

Ebeveynlerin yüzde 59'u çocuklarını yapmak istedikleri mesleğe yönlendirmek için herhangi bir şey yapmadığını belirtirken, yüzde 22’si çocuklarını yapmak istedikleri mesleğe yönlendirmek için uygun kurslara gönderdiklerini ya da göndermek istediklerini kaydetti.

Katılımcıların sadece yüzde 5'i çocuğunun yabancı dil öğrenmesini sağlayacaklarını ifade etti, yüzde 16'sı da meslek seçimlerine uygun okula göndermeyi planladıklarını aktardı.

Ebeveynlerin yüzde 28'i ''Çocuğunuzun öncelikli olarak hangi mesleğe yönelmesini tercih edersiniz?'' sorusuna "doktor" karşılığını verirken, yüzde 21'i avukat, hakim ya da savcı olmasını istediğini ifade etti. Bu meslek gruplarını yüzde 17 ile mühendislik, yüzde 12 ile öğretmen ya da akademisyen izledi.

Çocuk eğitimi ile ilgili önemli makaleler:

Risale-i Nur'dan: Çocuklar küçük yaşlarda kuvvetli bir iman dersi almalı

Bir çocuk, küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i imanî alamazsa, sonra pek zor ve müşkül bir tarzda İslâmiyet ve imanın erkânlarını ruhuna alabilir. Adeta gayr-ı müslim birisinin İslâmiyeti kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/risale-i-nur-dan/cocuklar-kucuk-yaslarda-kuvvetli-bir-iman-dersi-almali_205755

Uzmanlardan ailelere önemli tavsiyeler: 'İyi' çocuk yetiştirmenin püf noktaları...

Uzman Psikolog Gamze Eser, çocuklarla iletişim kurarken kullanılan cümlelerde özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklarla kolay iletişim kurulabileceğini belirten Eser, “Onları uyarırken hep olumlu sözcükler kullanmaya özen gösterirseniz sizi anladıklarını ve uyarılarınızı dikkate aldıklarını fark edeceksiniz.” dedi.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/uzmanlardan-ailelere-onemli-tavsiyeler-iyi-cocuk-yetistirmenin-puf-noktalari_392573

Psikolog Merve Koyuncu: Çocuklar, hata yapar

Şunu hatırda tutmak lazım. Hata yapmak bu dünyada en çok çocukların hakkı. İlâhî sistem bile belli bir yaşa kadar ona ceza vermiyor ve hiçbir yaptığından mesul değil.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/roportaj/psikolog-merve-koyuncu-cocuklar-hata-yapar_403170

'İyi' çocuk yetiştirmek...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/iyi-cocuk-yetistirmek_386017

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocukların talimi ve manevi eğitim

Cenab-ı Hakk'ın bir güzel emaneti ve hediyesi olan çocukların eğitimi oldukça önemlidir.

Çocukların öncelikli hedef olarak hem dünya hem de ahiret hayatlarını tehlikelerden korumak ve çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek anne ve babaların en önemli vazifelerindendir. 

Konuyla ilgili olarak Yeni Asya Eğitimci Yazarı Abdülbaki Çimiç'in Risale-i Nur Külliyatı'nan ilhamla kaleme aldığı önemli makaleyi istifadenize sunuyoruz;

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuklarin-talimi-ve-manevi-egitim_364460

Çocuk eğitimine dair anekdotlar

Tesettür Risalesi’ni okuyan herkesin ezberindedir; Üstadın annesi için söylediği, “seksen bin zatlardan aldığım dersten kuvvetlidir, annemden aldığım manevî telkinat” şeklindeki sözleri…

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cocuk-egitimine-dair-anekdotlar_369016

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocuk eğitiminin püf noktaları...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuk-egitiminin-puf-noktalari_378568

AA

Etiketler: türkiye, çocuk
Okunma Sayısı: 1984
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı