"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitimde son 12 yılın karnesi hiç de iyi değil

04 Mart 2015, Çarşamba 09:49
New York Üniversitesi (NYU) Uygulamalı Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk R. Şirin, "Matematik, fen ve okuma becerileri alanlarında son 12 yılın karnesini hiç de umut verici değil. Her üç alanda da ilk 40 ekonomi arasında Türkiye yok! İnovasyonun yolu özgür ve adil ekosistemden geçiyor" dedi.

Al Jazeera Türkiye için eğitim-ekonomi ilişkisini değerlendiren Doç. Dr. Şirin'in yazısının bir bölümü şöyle: 

PISA, 15 yaşındaki gençlerin fen, matematik ve kendi anadilinde okuduğunu anlama becerisi olmadan ekonomiye verimli bir katkı sunmalarının zor olduğu varsayımına dayanıyor. Sadece çoktan seçmeli sorularla değil, aynı zamanda açık uçlu sorular da sorarak gençlerin ne bildiklerinden ziyade bildiklerini ne kadar kullanabildiklerini ölçen bir sistem PISA. O yüzden bizde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bu teste, sadece test çözme teknikleriyle hazırlanarak puan artırmak mümkün değil. Her 3 yılda bir ölçüm yapan PISA’nın Türkiye sonuçları durumumuzu ortaya koyuyor. 2003’ten bu yana yapılan PISA değerlendirmelerinde puanımız artsa da dünya sıralamasındaki yerimizde bir ilerleme yok. Matematik, fen ve okuma becerileri alanlarında son 12 yılın karnesini hiç de umut verici değil. Her üç alanda da ilk 40 ekonomi arasında Türkiye yok!

İnovasyonun yolu özgür ve adil ekosistemden geçiyor 

Bu yazının konusu eğitim olduğu için yeni ekonominin ihtiyaç duyduğu diğer girdilere değinmiyorum ama şu kadarını söyleyeyim. Türkiye en iyi eğitim sistemini kursa dahi sadece eğitim sistemiyle yeni ekonomide rekabet gücünü yakalamış olmayacak. Yeni ekonomide ayakta kalmak için başlangıç elbette beceri sahibi bireyler yetiştirmek. Bununla birlikte bilgiye ulaşma özgürlüğü ve adil rekabet koşulları da şart. Böyle bir ekosistemde beceri sahibi, tahayyül kapasitesi sınırsız bireyler, bilgiye özgürce ulaşıp ortaya koydukları değerleri hukuksal güvence içinde meydana çıkarabilirler. Ancak böyle bir ortamda biz de inovasyonun ölçütü olan patent yarışında var olabiliriz.

Bu yazıyı daha fazla veriye boğmadan Twitter'da paylaştığımda pek çok itiraz alan ama maalesef doğruluğunu kontrol ettiğim şu veriyi paylaşayım: Güney Kore’nin tek bir şirketinin, Samsung’un sadece 2013 yılında almış olduğu patent sayısı, bizim ülke olarak 50 yılda almış olduğumuz patent sayısının 18 katı!

Verileri çoğaltmanın gereği yok. Durum gayet yalın biçimde ortada. Sanayi devrimini kaçırdığımızı dert ederek geldiğimiz bu yeni ekonomi çağında yine aynı hataları tekrar ediyoruz. Gözlerimizin önünde yeni bir ekonomik yarış başlıyor ve biz bu yarışa girmemek için direniyoruz.

Doç. Dr. Selçuk R. Şirin kimdir?

New York Üniversitesi (NYU) Uygulamalı Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) mezun oldu. The State University of New York’tan (SUNY) yüksek lisans ve Boston College’dan doktora derecesi aldı. Şirin, eğitim ve gelişim psikoloji alanında dersler veriyor. 

 

Okunma Sayısı: 968
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı