"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mesleki ve teknik eğitimde revizyon

31 Ekim 2016, Pazartesi
Mesleki ve teknik eğitimin sorunlarını ve ihtiyaçlarını gündemine alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir taslak hazırlayarak TBMM’ye gönderdi. Meclisin gündemine alınan kanunÎ düzenlemelerle meslekÎ ve teknik eğitimin iyileştirilmesi amaçlanıyor.

Mesleki ve teknik eğitimin temel sorun alanlarını tesbit etmek ve bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla birçok ilde sektör temsilcileri, eğitimciler, veliler, akademisyenler ve işverenlerle çalıştaylar ve istişare toplantıları yapan Millî Eğitim Bakanlığı, meslekî ve teknik eğitimin mevcut durum, problemler ve amaçları üzerine çalışmalarda bulundu.

Meslekî ve teknik eğitimin yol haritası niteliğindeki Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2014-2018) yürürlüğe konuldu. Tasarı Bakanlar Kurulunca TBMM’ye gönderildi ve Meclisin gündemine alındı.

Çıraklık eğitim zorunlu

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ve çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamı dışında tutulması sebebiyle çırak sayısının 178 binden 75 bine düşmüş, dolayısıyla işletmelerin çırak öğrenci bulamama durumu ortaya çıkmıştı. Son çalışmada bu sorunun giderilmesi amacıyla çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması yönünde düzenleme yapıldı.

Staj ücretlerine standart getirildi

Tasarı kapsamında, işletmelerin öğrencilere ödeyeceği ücretler arasındaki farklılıklar kaldırıldığı tasarıda, işletmelerin yükünü hafifletmek ve beceri eğitimini teşvik etmek amacıyla devlet desteği getirildi. İşletmelerce ödenecek en az ücret asgarî ücretin % 30’u olarak belirlendi. Küçük işletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim ücretinin 2/3’ü, büyük işletmelerde ise 1/3’ü devlet tarafından karşılanacak.

Bütün mezunlar teknisyen unvanı alacak

2011 yılına kadar farklı genel müdürlükler uhdesinde olan meslek liselerinde aynı programlar uygulanmasına rağmen, ilgili kanunda belirli okul türlerinin yazılması dolayısıyla farklı okul türlerinden mezun olanlara “teknisyenlik” unvanı verilememekteydi. Tasarıda, kanunda yer alan okul türleri mevcut mevzuata göre yeniden tanımlanarak meslekî ve teknik eğitim mezunların tamamının teknisyen unvanı almasının sağlanacağı belirtildi.

Teknik öğretmenlere mühendislik unvanı

Teknik eğitim fakülteleri 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılmıştı. Bu fakültelerden mezun olup teknik öğretmen unvanını kazananlardan YÖK’ün belirleyeceği mühendislik fakültelerinde açılacak tamamlama programlarına katılanlar, fark derslerini vererek mühendis unvanını kazanabilecek.

Sınavsız geçiş kalkıyor, ek puan var

Tasarıya göre, Meslek yüksekokullarında yaşanan devamsızlık, okul terki ve düşük akademik başarı gibi sorunlardan dolayı sınavsız geçiş uygulaması kaldırılacak. Ancak bu durumun meslekî ve teknik ortaöğretimdeki öğrenci sayısının azalmasına sebep olmaması ve öğrencileri meslekî ve teknik eğitime teşvik etmek amacıyla meslekî ve teknik eğitim mezunlarına ön lisans programlarına geçişte ek puan verilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

HABER: ÜLKER YILMAZ CABA

Okunma Sayısı: 1959
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı