"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

190 bin kişi ekmeğini madenden çıkarıyor

28 Kasım 2014, Cuma 13:57
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Madencilik ve Taş Ocakları iş kolunda Ocak 2014 resmi istatistiklerine göre çalışan işçi sayısı 190 bin 346'dır. Söz konusu iş kolunda çalışan işçilerden 38 bin 492'si sendika üyesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün maden sektöründe çalışan işçi sayısı ve sendikalılık durumları ile "dayıbaşılık" sistemine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı. 

Bakanlık tarafından Eynez  Yeraltı Kömür  İşletmesi'nde teftişe başlandığını hatırlatan Çelik, kazanın meydana geldiği maden ocağında çalışan tüm işçilerin Soma Kömür İşletmeleri AŞ unvanlı tüzel kişiliğin işçisi olarak çalıştıklarını ve iş yerinde kanuni anlamda alt işveren bulunmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Çelik, dayıbaşılık olarak adlandırılan sistemin iş yerinde bulunup bulunmadığının ise hali hazırda devam eden inceleme tamamlandıktan sonra ortaya çıkacağını kaydetti. 

Bu yılın Şubat ayı itibariyle kömür ve linyit çıkartılmasında 49 bin 131, ham petrol ve doğalgaz çıkarılmasında 4 bin 46, metal cevheri madenciliğinde 23 bin 125, diğer madencilik işleri ve taş ocaklarında 57 bin 827, madenciliği destekleyici hizmetlerde 6 bin 139, kok kömürü ve petrol ürünü imalatında 8 bin 58 sigortalı işçi bulunduğunu belirten Çelik, şu bilgileri aktardı:

"6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na ekli İşkolları Cetvelinin 03 sıra numaralı Madencilik  ve Taş Ocakları iş kolunda Ocak 2014 resmi istatistiklerine göre çalışan işçi sayısı 190 bin 346'dır. Söz konusu iş kolunda çalışan işçilerden 38 bin 492'si sendika üyesidir."

Okunma Sayısı: 517
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı