"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2 çalışandan 1’i ücretinden şikâyetçi

28 Ocak 2015, Çarşamba
Türkiye ve dünya genelinde her iki çalışandan birisi, çalıştıkları organizasyon içerisinde kendilerini kıyasladıklarında adil bir ücret almadığını ifade ediyor.

Towers Watson’ın 2014 yılında Türkiye’de ve dünyada gerçekleştirdiği araştırmalar, ödül ile performans arasındaki ilişkinin yeniden tanımlandığını ortaya koyuyor. Çalışanlarını elde tutmak ve yeni yetenekleri çekmek isteyen şirketler, ücret ve prim uygulamalarını yeni baştan ele alarak daha etkin, şeffaf ve kolay anlaşılır yaklaşımlar benimsemeye başlıyor. Buna karşın pek çok şirket, etkin bir performans yönetimini hayata geçirmekte çeşitli sıkıntılar yaşarken, performans ve ücret yaklaşımı arasındaki ilişkiyi çalışanlara anlatmakta da yetersiz kalıyor.

Performans ve ödüllendirme sistemlerinin çalışanlar tarafından net bir şekilde anlaşılmadığını ve etkin sistemler olarak görülmediğini gösteren veriler, çalışan bağlılığı açısından da önem taşıyor. Çünkü Türkiye ve dünya genelinde her iki çalışandan birisi, çalıştıkları organizasyon içerisinde kendilerini kıyasladıklarında adil bir ücret almadığını belirtiyor. Bu oran, özellikle de kendilerini başka şirketlerdeki çalışanların ücret seviyeleri ile karşılaştırdıklarında daha da artıyor. Türkiye’deki çalışanların % 56’sı ve dünya genelinde de % 54’ü, şirketlerinin kendilerini adil bir şekilde ödüllendirmediğini düşünüyor.

ADİL ÜCRET ALGISI

Towers Watson’ın 2014 araştırmasına göre çalışanların performans ve adil ücret algısı ise şöyle özetleniyor:

Türkiye’de çalışanların yarısından azı (% 46’sı) performans yönetim sistemlerini anladıklarını belirtiyor ve bu oran dünyada da benzer bir seviyede (% 48) bulunuyor.

nTürkiye’deki çalışanların yalnızca % 38’i ve dünya genelindeki çalışanların % 45’i ödüllendirme ve performans arasındaki bağlantıyı anlayabildiğini belirtiyor. Türkiye’de ve dünya genelinde her iki çalışandan biri yüksek performanslı çalışanların, performanslarını yansıtacak şekilde farklılaştırılarak ödüllendirilmediğini düşünüyor.

nPerformans ve ödüllendirme sistemlerinin çalışanlar tarafından net bir şekilde anlaşılmadığını ve etkin sistemler olarak görülmediğini gösteren bu veriler, çalışan bağlılığı açısından da önem taşıyor. Çünkü Türkiye ve dünya genelinde her iki çalışandan birisi, çalıştıkları organizasyon içerisinde kendilerini kıyasladıklarında adil bir ücret almadığını belirtiyor.

ÜCRET HASSASİYETİ

Towers Watson Türkiye Ödül Yönetimi Direktörü Elif Er, çalışanların yeni bir şirkete katılmaya ya da mevcut şirketten ayrılmaya karar verirken ücret konusunu hassasiyetle göz önünde bulundurduklarını hatırlatarak, “Fakat şirketlerin rekabetçi bir ücret ve prim vermeleri, yetenekleri çekmek ve çalışanları elde tutmak için verdikleri savaşı kazanmalarında yeterli değil” diyor. Bu arada, Towers Watson Türkiye tarafından 2015 yılı ücret artışlarına yönelik gerçekleştirilen ücret araştırması, bu yıl da zam ortalamalarının % 8 gerçekleşeceğini gösteriyor.

Mücahit Çakır / İstanbul

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 824
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı